Puseul de crestere la bebelusi. Cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului

Puseul de crestere la bebelusi. Cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului Puseul de crestere la bebelusi. Cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Puseurile de crestere sunt etape firesti in dezvoltarea unui copil, incepand cu prima luna de viata si continuand pana in jurul varstei de 3 ani. Este vorba de perioade scurte de timp in care copiii se dezvolta mai rapid din punct de vedere fizic, cresc in inaltime sau iau in greutate mai mult decat in mod normal.

Asadar, puseurile de crestere nu trebuie sa va ingrijoreze, intrucat acestea sunt un semn ca bebelusul se dezvolta normal si ca nu exista probleme care sa ii impiedice cresterea.

Totusi, pentru ca un astfel de moment sa nu va ia prin surprindere, va prezentam cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului cu perioadele si formele de manifestare specifice.


Puseul de crestere la varsta de 7 - 10 zile

Un prim puseu de crestere apare la un interval de 7 – 10 zile dupa nastere, prilej cu care copilul recupereaza din greutatea pe care a pierdut-o la momentul venirii pe lume. Este absolut normal ca nou-nascutul sa piarda intre 7% si 10% din greutate in primele zile de viata, pentru ca in decurs de cel mult doua saptamani sa revina la greutatea de la momentul nasterii.

In prima saptamana, organismul foloseste depozitele de grasime formate in viata intrauterina, iar cand rezervele sunt pe sfarsite apare nevoia de a le reface, materializata in primul puseu de crestere.

In aceasta perioada, nou-nascutul va avea nevoie sa fie alaptat mai des, iar aceasta nevoie satisfacuta la timp determina o crestere in greutate pana la nivelul celei de la nastere.

Farmacistii Catena recomanda siropul Apetito bimbi, un stimulant natural al apetitului. Compozitia sa este obtinuta dintr-un extract riguros controlat de plante plus polen. Appetito bimbi sirop este si un tonifiant si energizant eficient. Pentru cele mai bune efecte si stimularea poftei de mancare la copii, este recomandata administrarea a 2-3 linguri de sirop Appetito bimbi pe zi, de preferat inaintea meselor.

Puseul de crestere de la varsta de 2-3 saptamani

In aceasta perioada, bebelusul se hraneste mai des si mai mult fata de puseul de crestere precedent, ceea ce este posibil sa determine si aparitia primelor colici care ii vor da o stare de nervozitate si il vor face sa devina mai agitat.

Totusi, aceasta agitatie poate sa fie determinata si de procesele de dezvoltare fizica mai accelerate, precum si de schimbarea programului de somn, pentru ca bebelusul incepe sa doarma mai putin decat pana la momentul respectiv.

Puseul de crestere de la varsta de 4-6 saptamani

Odata cu implinirea varstei de o luna sau la scurt timp dupa aceea, apare de obicei al treilea puseu de crestere, care poate avea manifestari mai evidente, in special daca precedentele nu au fost la aceeasi intensitate.

In primul rand, se constata o crestere a atentiei bebelusului fata de ce se intampla in jurul sau si tot in aceasta perioada incepe sa isi exprime mai bine emotiile.

Apetitul creste, iar odata cu el si starea de agitatie. Aceasta se poate datora atat noilor modificari ale programului de somn cat si colicilor dar si unor probleme digestive noi, reprezentate de refluxul gastroesofagian.

Acest puseu de crestere dureaza de obicei 3 zile si este caracterizat de o dezvoltare brusca si accelerata. In aceasta perioada, bebelusul ia in greutate, creste in inaltime si totodata i se mareste circumferinta cutiei craniene.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar BioGaia Protectis picaturi pentru copii Protectis picaturi este special conceput pentru restabilirea echilibrului florei intestinale. Picaturile contin tulpina brevetata de acid lactic Lactobacillus reuteri Protectis®/™* (L. reuteri DSM 17938) care colonizeaza in mod natural tractul digestiv uman.

Puseul de crestere de la varsta de 3 luni

Dupa varsta de o luna si jumatate urmeaza o perioada mai linistita, pana la 3 luni, cand apare cel de-al patrulea puseu de crestere.

De aceasta data, au loc schimbari mai importante, in sensul ca bebelusul devine mult mai atent la ce se intampla in jurul sau, urmareste cu privirea, rade, se rasuceste singur si incepe sa iti controleze miscarile capului. Este o etapa importanta in dezvoltarea cognitiva si motorie, dar nici dezvoltarea fizica nu stagneaza.

Apetitul va fi in crestere, iar foamea il va trezi pe copil chiar si peste noapte, ceea ce il va face sa devina mai agitat.

Puseul de crestere de la varsta de 4 luni

In aceasta etapa, bebelusul a ajuns la jumatatea perioadei marcate de puseurile de crestere, moment in care ar fi normal sa aiba o greutate dubla fata de cea de la nastere. Totodata, la aceasta varsta, copilul incepe sa exploreze si devine tot mai curios, incurajat de faptul ca reuseste sa se ridice singur pe brate si ca recunoaste persoanele familiare.

Nu trebuie sa va faceti griji daca bebelusul doarme mai mult ca de obicei sau are un somn agitat, pentru ca acestea sunt manifestari firesti ale celui de-al cincilea puseu de crestere. De asemenea, este normal ca acesta sa fie mai agitat si sa aiba nevoie de mai multa hrana.

Puseul de crestere de la varsta de 6 luni

La jumatatea primului an de viata apare al saselea puseu de crestere care marcheaza si inceperea diversificarii hranei. Aceasta schimbare importanta poate sa determine noi modificari ale programului de somn dar si noi stari de agitatie sau nervozitate.

De asemenea, apetitul este mai mare ca de obicei, iar trecerea la un nou tip de alimentatie poate determina si anumite probleme digestive.

Acest puseu de crestere face ca bebelusul sa devina mai sociabil si sa interactioneze mai ales cu alti copii si totodata sa manifeste anxietate atunci cand este separat de mama sa.

Puseul de crestere de la varsta de 9 luni

La varsta de 9 luni, bebelusul incepe sa capete o oarecare independenta, devenind tot mai curios si mai dornic de a explora. Deja se taraste cu usurinta, poate sa se ridice in picioare si incepe sa imite gesturi sau sunete.

Totodata, acest puseu de crestere apare intr-o perioada in care incepe sa isi afirme personalitatea si vointa, aratand ce isi doreste sau manifestandu-si dezaprobarea pentru lucrurile care nu ii plac.

In plan fizic, se inregistreaza o crestere in greutate si in inaltime, precum si o crestere a circumferintei cutiei craniene.

Puseul de crestere de la varsta de un an

La aceasta varsta, copilul isi manifesta inteligenta si expresivitatea, iar puseul de crestere marcheaza o alta etapa importanta in dezvoltarea sa lingvistica si sociala.

Bebelusul se pregateste sa inceapa sa vorbeasca, sa mearga singur si sa inceapa astfel tranzitia de la statutul de bebelus la cel de copil. La varsta de un an, greutatea ar trebui sa fie tripla fata de cea de la nastere, iar puseul de crestere se manifesta prin faptul ca micutii devin mai puternici si mai capabil sa se descurce singuri. De asemenea, acestia incep sa inteleaga reguli simple si sa isi manifeste diferite sentimente.

Recomandarea farmacistilor Catena este Innergy Bifido Baby - Prebiotic pentru copii, un supliment alimentar special pentru copiii cu varsta intre 0-5 ani. Formula lui actioneaza pe toata lungimea colonului si hraneste flora intestinala, imbunatatind astfel metabolismul de la nivelul colonului.

Puseul de crestere de la varsta de un an si jumatate

Copilul devine din ce in ce mai creativ si totodata mai incapatanat, pe masura ce i se dezvolta imaginatia si capacitatea de a se descurca singur. Astfel, incepand de la aceasta varsta, va puteti astepta ca micutul sa inceapa sa se opuna autoritatii parintilor. Trebuie sa retineti ca nu este vorba de rea-vointa, ci de un comportament normal pentru copiii ajunsi la aceasta varsta, care trebuie adoptat cu mult tact si multa rabdare.

Partea mai placuta este ca tot in aceasta perioada copiii incep sa alerge, sa inventeze jocuri sau povesti, sa deseneze sau sa rezolve diferite puzzle-uri.

De asemenea, fizionomia lor se modifica fata de cea dinainte de implinirea varstei de un an datorita adaptarii organismului pentru mersul biped.

Puseul de crestere de la varsta de 2 ani

Ultimul puseu de crestere apare in jurul varstei de doi ani, cand copilul incepe sa se imbrace singur, sa foloseasca olita, invata sa numere si sa recunoasca toate culorile.

Pana la varsta de trei ani, este normal sa ia in greutate circa 4 kilograme si sa se inalte cu 5-7 centimetri.

Totodata, picioarele vor deveni mai lungi si mai puternice, abdomenul isi va pierde treptat forma rotunda, iar chipul isi va capata trasaturile distinctive.

Evident ca dezvoltarea copilului va continua si dupa aceste puseuri de crestere, insa evolutia va fi una mai lenta si mai constanta decat ati fost obisnuiti in primii trei ani de viata. De asemenea, nu trebuie sa va faceti griji daca acesta se dezvolta mai lent sau mai rapid fata de alti copii, pentru ca fiecare organism are ritmul sa propriu, care este influentat de diversi factori ce difera de la un caz la altul.

Farmacistul Catena va recomanda:

APPETITO BIMBI - suspensie orala

APPETITO BIMBI - suspensie orala

Supliment alimentar cu polen si extracte din plante.…

Innergy Bifido Baby X 15 plicuri

Innergy Bifido Baby X 15 plicuri

Bifido Baby®   Compozitie: Bifido Baby®…