Raguseala si afectiunile pe care le semnaleaza

Raguseala si afectiunile pe care le semnaleaza Raguseala si afectiunile pe care le semnaleaza

Ultima actualizare: 15 aprilie 2022

Raguseala, numita si disfonie, este o modificare anormala a vocii. Ea apare, de obicei, atunci cand exista o problema la corzile vocale sau pliurile cutiei vocale (laringele), care produc sunete. Corzile vocale sunt in repaos (separate) atunci cand respirati, dar cand scoateti sunete, ele se unesc si vibreaza in timp ce aerul paraseste plamanii. Orice modifica vibratia sau inchiderea corzilor vocale duce la raguseala.

Adesea, raguseala este insotita de senzatia de gat uscat, intepaturi, arsuri, durere si/sau tensiune la nivelul gatului, jena in gat, tuse seaca (uscata).

Raguseala este de obicei cauzata de o infectie virala a tractului respirator superior. Daca dureaza mai mult de doua saptamani, este recomandat sa consultati un medic, de preferinta specialist ORL.

Raguseala poate fi produsa si de folosirea gresita sau suprafolosirea vocii. Mai exact, strigatele de la evenimentele sportive; vorbirea tare in situatii zgomotoase; vorbirea prea mult timp fara sa va odihniti vocea; cantatul tare ori vorbirea cu o voce prea inalta/prea joasa poate provoca raguseala temporara. Odihna, reducerea utilizarii vocii si consumul a multe lichide ar trebui sa ajute in acest caz la ameliorarea raguselii.

Pentru calmarea iritatiei gatului si faringelui si pentru ameliorarea tusei, farmacistii Catena recomanda Septocalmin Islandica. Acesta formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale si are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator.


Raguseala si afectiunile care o pot cauza

Raguseala este, de obicei, rezultatul unei infectii sau al unei inflamatii a corzilor vocale. Daca raguseala nu dispare dupa doua saptamani, ar putea fi un simptom al unei afectiuni mai grave. Iata care sunt principalele afectiuni sau probleme pe care raguseala le poate semnala:

Laringita

Raguseala are frecvent drept cauza laringita. Ea poate fi provocata de umflarea temporara a corzilor vocale din cauza unei raceli, a unei infectii a cailor respiratorii superioare sau alergii. Medicul va trata laringita in functie de cauza acesteia. Daca este vorba despre o raceala sau infectie a cailor respiratorii superioare, medicul va poate recomanda odihna, lichide si analgezice. Alergiile pot fi tratate in mod similar, cu adaugarea medicamentelor antialergice.

Refluxul gastroesofagian (BRGE)

Boala de reflux gastroesofagian – recunoscuta pentru arsura pe care o da – poate provoca raguseala atunci cand acidul din stomac urca in gat si irita tesuturile. De obicei, raguseala cauzata de refluxul gastroesofagian este mai severa dimineata si se amelioreaza pe parcursul zilei. Cand acidul gastric ajunge in gat si laringe si irita corzile vocale vorbim despre reflux laringofaringian sau laringita de reflux. Persoanele cu reflux laringofaringian pot sa nu aiba arsuri gastrice, dar pot simti, in mod constant, nevoia sa tuseasca sau sa-si dreaga glasul si pot deveni ragusite. In ambele tipuri de reflux se recomanda schimbarea dietei si medicamente care reduc aciditatea gastrica.

Noduli vocali, polipi si chisturi

In aceast caz nu vorbim despre o afectiune in sine, ci despre formatiuni benigne (necanceroase) situate in interiorul sau de-a lungul corzilor vocale.

Nodulii vocali sunt uneori numiti „nodurile cantaretului” deoarece sunt o problema frecventa in randul cantaretilor profesionisti. Se formeaza in perechi, pe partile opuse ale corzilor vocale, ca rezultat al presiunii sau frecarii prea mari, asemanator modului in care se formeaza un calus pe picior din cauza unui pantof care este prea strans.

Un polip vocal apare, de obicei, doar pe o parte a corzii vocale.

Un chist vocal este o masa tare de tesut inchisa intr-un sac membranar in interiorul corzii vocale.

Cele mai comune tratamente pentru noduli, polipi si chisturi sunt odihna vocii, terapia vocala si interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului.

Hemoragia corzilor vocale

Hemoragia corzilor vocale apare atunci cand un vas de sange de la suprafata corzii vocale se rupe si tesuturile se umplu cu sange. Daca va pierdeti brusc vocea in timpul unui efort vocal intens (cum ar fi tipetele), este posibil sa aveti o hemoragie a corzilor vocale. Uneori, hemoragia corzilor vocale va face ca raguseala sa se dezvolte rapid si va afecta doar cantarea, dar nu si vorbirea. Hemoragia corzilor vocale impune repaos vocal total imediat si un consult la medical specialist.

Paralizia corzilor vocale

Paralizia corzilor vocale este o tulburare a vocii care apare atunci cand una sau ambele corzi vocale nu se deschid sau nu se inchid corespunzator. Paralizia ambelor corzi vocale este rara si poate pune viata in pericol.

Paralizia corzilor vocale poate fi cauzata de leziuni ale capului, gatului sau pieptului; cancer pulmonar sau tiroidian; tumori ale bazei craniului, gatului sau pieptului; sau infectie (de exemplu, boala Lyme).

Boli si tulburari neurologice

Afectiunile neurologice care afecteaza zone ale creierului care controleaza muschii din gat sau laringe pot provoca, de asemenea, raguseala. Raguseala este uneori un simptom al bolii Parkinson sau al unui accident vascular cerebral (AVC). Disfonia spasmodica este o boala neurologica rara care provoaca raguseala si poate afecta si respiratia.

Alte cauze

Problemele tiroidiene si leziunile laringelui pot provoca raguseala. Raguseala poate fi uneori un simptom al cancerului laringian, de aceea este important sa consultati medicul daca sunteti ragusit mai mult de trei saptamani.

Raguseala este, de asemenea, cel mai frecvent simptom al unei boli numite papilomatoza respiratorie sau papilomatoza laringiana, care determina cresterea tumorilor necanceroase in laringe si caile respiratorii.

Raguseala la copii

Raceala sau infectia sinusurilor, tipatul sau vorbitul prea tare, aerul uscat pot provoca raguseala la copii.

De asemenea, raguseala la copii poate avea drept cauze poluarea si diversi alti alergeni. De retinut! Fumul de tigara produce si el raguseala la copii. Asadar, si din acest motiv, nu fumati in preajma lor.

Si la copii raguseala poate fi provocata de refluxul gastroesofagian.

Alte procese neinfectioase care produc raguseala la copii (desi nu sunt foarte des intalnite) pot include, printre altele, polipi ai corzilor vocale, endocrini (probleme glandulare) și tumori ale laringelui.

Primele recomandari pentru raguseala la copii sunt odihna si ingrijirea la domiciliu. Rugati copilul sa foloseasca miscari ale mainii sau sa scrie ce are de spus pentru a-si odihni vocea.

Pentru a preveni (sau gestiona corect) raguseala la copii este important sa:

  • tratati corespunzator alergiile lor;
  • sa modificati dieta astfel incat sa nu mai apara refluxul gastric;
  • invatati copilul sa vorbeasca, in loc sa sopteasca, atunci cand trebuie sa spuna ceva;
  • rugati copilul sa bea multa apa pentru a mentine gatul umed.

Atentie! Daca medicul a prescris antibiotice copilului dumneavoastra, administrati-le conform instructiunilor. Nu incetati sa le folositi doar pentru ca se simte mai bine.

Cand se recomanda consultul de specialitate?

Raguseala ar trebui sa dispara dupa o perioada scurta de timp, dar, daca dureaza trei saptamani sau mai mult, ar trebui sa va adresati medicului.

Daca prezentati urmatoarele simptome, NU asteptati sa treaca trei saptamani inainte de a consulta specialistul:

  • respiratie dificila
  • durere cand vorbiti
  • durere la inghitire
  • tusiti cu sange
  • dificultate la inghitire
  • nod in gat
  • modificari severe ale vocii sau pierderea completa a vocii, care dureaza mai mult de cateva zile.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin Islandica  x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

      Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre. Extractul de Lichen Islandez contribuie la sanatatea sistemelor repirator si…