Bebe a venit de putin timp pe lume si erati in culmea fericirii! Abia ce v-ati format o rutina confortabila cand, in jurul varstei de 3 saptamani, incepe sa planga cu orele in fiecare seara. Bun venit intr-o perioada dificila a meseriei de parinte: colicile! Chiar daca nu se cunoaste exact cauza acestora, exista remedii pentru colici pe care le puteti incerca.
Desi suna ca o boala, colicile reprezinta un fenomen foarte frecvent, caracterizat prin episoade de plans intens si aparent inexplicabil la sugari. De obicei, colicile apar la bebelusii sanatosi in primele luni de viata si sunt definite de anumite criterii.
-
Episoade de plans de mai mult de trei ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana si mai mult de 3 saptamani.
-
Apar la varsta de 2-3 saptamani si pot dura pana la aproximativ 3-4 luni.
-
Plansul este intens si adesea bebelusul este greu de calmat. In timpul episoadelor de colici bebelusii sunt agitati, au picioarele aduse catre abdomen si tin pumnii stransi.
Cauzele colicilor
Asa cum spuneam, cauza exacta a colicilor nu este pe deplin inteleasa. De-a lungul timpului s-au sugerat diverse posibile cauze, printre care disconfort abdominal cauzat de gaze, de un sistem digestiv imatur, sensibilitate la anumite alimente din dieta mamei (in cazul bebelusilor alaptati) sau chiar o suprastimulare senzoriala.
Remedii colici
Desi s-ar putea ca pur si simplu sa fie necesar sa asteptati sa treaca aceasta perioada, exista numeroase remedii pentru colici. Tineti minte insa ca fiecare copil este unic si ce a mers la copilul prietenilor sau al rudelor s-ar putea sa nu functioneze la al dumneavoastra.
Inainte de toate, consultati pediatrul pentru a va asigura ca plansul nu are legatura cu o anumita problema medicala.
-
Excludeti anumite alimente din dieta
Daca alaptati, puteti incerca sa eleminati din dieta produsele lactate, cafeina, ceapa si varza sau alte alimente cu potential iritant. Este un lucru util de discutat cu pediatrul. Incercati sa eliminati cate un aliment si asteptati sa vedeti daca exista schimbari in bine.
-
Ajustati modul de hranire a bebelusului
Daca va hraniti bebelusul cu formula de lapte, incercati sa schimbati marca sau sa alegeti o formula anticolici. Bebelusii pot fi sensibili la anumite proteine din laptele praf. Incercati sa va hraniti bebelusul mai des, oferindu-i portii mai mici. Evitati sa il hraniti prea repede. O hranire cu biberonul ar trebui sa dureze cam 20 de minute. In ceea ce priveste biberoanele, exista numeroase optiuni anticolici, care previn inghitirea aerului in timpul hranirii.
Un remediu pentru colici banal, dar care poate fi eficient, este simpla plimbare a bebelusului intr-un dispozitiv special de tipul baby sling sau marsupiu. Plimbarea la aer curat si apropierea de corpul parintelui poate linisti bebelusul. „Purtarea” bebelusului este o practica traditionala in multe culturi, iar acest obicei s-a dovedit a fi benefic si din punct de vedere al ameliorarii colicilor.
Masajul abdomenului este un alt remediu pentru colici simplu si deseori util. Masati usor burtica bebelusului in sensul acelor de ceasornic. Acest lucru poate ajuta la eliberarea gazelor si la reducerea disconfortului. Masajul bland poate stimula digestia si peristaltismul intestinal, ajutand si la reducerea tensiunii musculare, care poate agrava deseori simptomele colicilor.
Baile calde pot fi remedii eficiente pentru colici deoarece ajuta la relaxarea musculara si la ameliorarea durerilor abdominale. Apa calda are un efect calmant asupra bebelusilor. Aceasta reducere agitatia si plansul, oferindu-i bebelusului o pauza de la disconfortul colicilor. Starea de calm indusa de baia calda va ajuta si la un somn mai odihnitor.
Leganatul usor, plimbarile cu caruciorul sau chiar o plimbare cu masina pot ajuta la calmarea bebelusului, fiind remedii pentru colici care au fost testate cu succes de multe familii. Uneori simpla schimbare a pozitiei bebelusului poate fi un remediu pentru colici.
Asigurati-va ca bebelusul eructeaza dupa fiecare masa, pentru a elibera aerul inghitit in timpul hranirii. Aerul se poate acumula in stomac, creand presiune si disconfort, chiar daca bebelusul este hranit la san sau cu biberonul.
Pentru a ajuta bebelusul sa eructeze, masati-i sau bateti-i usor spatele cu palma, prin miscari blande si ritmice.
Se numara printre remediile pentru colici neobisnuite, dar sunetele linistitoare, cum ar fi cele ale unui ventilator sau unui foehn, pot ajuta la linistirea bebelusului.
-
Incercati remediile de la farmacie
Exista numeroase remedii pentru colici pe care le puteti gasi in farmacii. Unele studii sugereaza ca probioticele pot ajuta la reducerea colicilor. O alta substanta utilizata in diverse produse pentru colici este simeticona. Solicitati sfatul pediatrului sau farmacistului!
De evitat!
Diverse practici traditionale, cum ar fi utilizarea unor amestecuri de plante necunoscute ca remedii pentru colici pot fi periculoase. Unii parinti incearca sa introduca alimente solide mai devreme pentru a ameliora colicile, insa acest lucru este periculos inainte de 6 luni, putand crea complicatii sau agrava problemele digestive.