Remedii naturale pentru colesterol marit – cum sa reduceti colesterolul cu ajutorul plantelor

Remedii naturale pentru colesterol marit – cum sa reduceti colesterolul cu ajutorul plantelor Remedii naturale pentru colesterol marit – cum sa reduceti colesterolul cu ajutorul plantelor

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

Colesterolul marit este un important factor de risc pentru multe afectiuni cardiovasculare, iar pericolul este amplificat de faptul ca o astfel de problema este asimptomatica. Mai precis, pot trece ani buni in care sa aveti colesterol marit fara a simti nici cel mai mic disconfort sau vreun alt semnal ca ceva nu este in regula, insa riscul de a dezvolta o afectiune cardiovasculara creste cu fiecare zi in care nu va luati masuri de precautie. In tot acest timp, colesterolul acumulat in sange se depune pe interiorul arterelor sub forma unor placi de aterom, care sunt depozite de grasime. Acestea ingusteaza vasele sanguine, ceea ce duce la o crestere a presiunii sangelui si la aparitia unei prime probleme circulatorii, cunoscute sub denumirea de hipertensiune arteriala. Si aceasta se manifesta la fel de tacut precum colesterolul marit, insa constituie cea mai frecventa cauza pentru afectiunile cardiovasculare.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, care datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.


Colesterol marit – care sunt cauzele

In cele mai multe cazuri, colesterolul marit este consecinta unei alimentatii nesanatoase si a unui stil de viata in care predomina obiceiuri la fel de nesanatoase.

Asadar, consumul exagerat de alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi carnea rosie, lactatele si branzeturile nedegresate, alimentele tip fast-food si mezelurile, contribuie la aparitia de colesterol marit, prin faptul ca aceste grasimi nu sunt asimilate in totalitate de organism, si ajung in ficat, unde sunt transformate in colesterol. Acelasi lucru se intampla si cu grasimile trans, din alimentele prajite, margarina, alimentele procesate industrial, produsele de patiserie, chipsuri sau semipreparate congelate.

Totodata, un stil de viata sedentar favorizeaza acumularea grasimilor care stau la baza unui colesterol marit, iar riscul creste odata cu acumularea de kilograme si aparitie excesului ponderal, urmat de obezitate.

Alti factori de risc pentru colesterol marit sunt fumatul si consumul de alcool, dar si stresul si odihna insuficienta.

De asemenea, colesterolul marit poate fi un efect secundar al administrarii unor medicamente, in timp ce unele persoane au o predispozitie genetica pentru o astfel de problema.

Lista plantelor de ajutor daca suferiti de colesterol marit

Asadar, colesterolul marit este o problema care nu trebuie ignorata, putand fi identificata usor cu ajutorul unor analize de sange. Daca rezultatul acestora indica un nivel al colesterolului LDL – numit si colesterol „rau” – peste valoarea optima, trebuie sa luati masuri pentru a-l readuce in limitele normale.

In acest sens, va pot fi de ajutor si o serie de plante cunoscute pentru eficienta lor in reducerea colesterolului marit. Daca nu stiti care sunt acestea, le puteti afla din lista de mai jos.

Coada-soricelului

Consumata preponderent sub forma de ceai, coada soricelului este un prim remediu eficient in reducerea colesterolului marit, prin faptul ca are o anumita influenta asupra metabolismului lipidic. Mai exact, influenteaza activitatea enzimelor implicate in acest proces, contribuind astfel la reglarea nivelului de colesterol. 

Totodata, fibrele solubile din plantele de coada-soricelului reduc colesterolul marit prin faptul ca impiedica intr-o anumita masura absorbtia grasimilor din intestine in sange.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1 000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati, indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Fasolea

Fasolea este o sursa mult mai bogata in fibre, astfel ca poate fi mai eficienta in scaderea colesterolului marit prin reducerea absorbtiei grasimilor din sistemul digestiv.

De asemenea, este o sursa bogata de proteine si mentine senzatia de satietate, scazand totodata apetitul pentru alimente bogate in grasimi, care sunt principala cauza de colesterol marit.

Soia

Dintre alimentele care favorizeaza colesterolul marit, carnea rosie si lactatele nedegresate trebuie mentionate in capul listei, din cauza continutului ridicat de grasimi saturate. Acestea constituie insa si o bogata sursa de proteine, care sunt la randul lor necesare in organism.

O alternativa la consumul de carne si lactate este soia, care contine la fel de multe proteine, si totodata nu are deloc grasimi saturate. De aceea, este folosita frecvent ca inlocuitor pentru carne, avand o textura asemanatoare, iar laptele de soia il poate inlocui pe cel natural.

Asadar soia poate inlocui cu succes doua din alimentele consumate frecvent, dar care contribuie la aparitia de colesterol marit.

Verdeturile

Verdeturile nu contin grasimi, asa ca nu au cum sa contribuie la cresterea valorilor colesterolului si in plus favorizeaza procesele ce reduc nivelul acestuia spre limitele normale.

Si de aceasta data, continutul de fibre solubile se dovedeste benefic pentru ca reduce absorbtia grasimilor in sange, in timp ce vitaminele si mineralele stimuleaza o serie de procese metabolice, cum ar fi metabolismul lipidelor, care contribuie la scaderea colesterolului marit.

Sursa vegetala de acizi grasi omega 3, 6, 9 de la Naturalis ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.

Anghinarea

Utilizata sub forma de ceai sau capsule, anghinarea stimuleaza functiile hepatice si impiedica totodata acumularea de grasime in ficat. In acelasi timp, imbunatateste si metabolismul lipidelor, iar toate aceste calitati o recomanda ca planta benefica in tratamentul pentru colesterol marit.

Colesterol marit – sfaturi pentru preventie

Dupa cum precizam in introducerea acestui articol, colesterolul marit nu este simptomatic, astfel ca nu va puteti da seama cand aceasta problema apare, pentru a putea sa luati masuri in consecinta. Singura modalitate pentru a putea depista din timp colesterolul marit consta in efectuarea cu regularitate a unui set de analize. De aceea, un prim sfat de preventie se refera la aceste analize periodice, care trebuie facute la interval de 12 luni, daca valorile masurate sunt normale, sau la un interval de 6-8 luni, daca se constata valori care nu se incadreaza in limitele normale.

In continuare, iata alte cateva recomandari de care trebuie sa tineti cont pentru a preveni colesterolul marit, dar si pentru a scadea nivelul acestuia atunci cand este cazul:

Consumati fructe, legume si alimente fara grasime

O dieta sanatoasa si echilibrata este cea mai buna metoda de prevenire a colesterolului marit, dat fiind ca una din cauzele principale deriva din alimentatie. In acest sens, va recomandam sa consumati preponderent fructe si legume proaspete, cereale integrale, nuci si seminte, peste, fructe de mare, orez brun, lactate degresate si carne slaba – cum ar fi carnea de pasare, fara piele.

Limitati consumul de mancaruri grele

De cealalta parte, sunt de evitat alimentele care contin grasimi saturate si grasimi trans, pentru ca acestea reprezinta in buna masura o cauza a colesterolul marit. Am amintit deja care sunt aceste alimente in capitolul referitor la cauzele raspunzatoare de colesterol marit si se cuvine sa mai facem precizarea ca acestea nu trebuie excluse definitiv din alimentatie, ci doar consumate ocazional, in cantitati moderate.

In schimb, puteti consuma peste gras, uleiuri vegetale, avocado, nuci si seminte, care contin grasimi nesaturate, cu rol benefic in organism.

Faceti mai multa miscare

Chiar daca mancati sanatos, lipsa de miscare favorizeaza depunerea de grasime, care conduce la un colesterol marit si la alte probleme de sanatate, cauzate de excesul ponderal. De aceea, recomandarea noastra este sa va obisnuiti sa faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi, intr-un ritm mai intens. Daca starea de sanatate sau forma fizica nu va permit sa faceti exercitii intense, puteti compensa cu plimbari la pas, timp de 60-90 de minute.

Monitorizati-va greutatea

Kilogramele in plus sunt asociate de cele mai multe ori si cu un colesterol marit, dat fiind faptul ca in organism se acumuleaza grasime in exces. Asadar, mentinerea greutatii optime este o alta masura de preventie pe care va sfatuim sa o aveti permanent in vedere. 

Greutatea optima se calculeaza in functie de inaltime, iar pentru a va asigura ca va mentineti in limitele normale, cantariti-va saptamanal. Masurarea greutatii se face dimineata, pe stomacul gol, de preferat la mijlocul saptamanii, pentru a exista un interval egal intre weekenduri, care sunt caracterizate uneori prin excese culinare.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cps.gelat.

    Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

    Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…