Remedii naturiste pentru acnee

Remedii naturiste pentru acnee Remedii naturiste pentru acnee

Ultima actualizare: 14 mai 2023

Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale pielii, afectand aproximativ 85% dintre adultii tineri.

Tratamentele conventionale pentru acnee, cum ar fi acidul salicilic, niacinamida sau peroxidul de benzoil, s-au dovedit a fi cele mai eficiente solutii pentru acnee, dar pot fi costisitoare si pot avea efecte secundare nedorite, cum ar fi uscaciunea, roseata si iritatia.

Acest lucru i-a determinat pe multi sa incerce sa vindece acneea in mod natural, acasa. De fapt, un studiu din 2017 a constatat ca 77% dintre pacientii cu acnee au incercat tratamente alternative pentru aceasta problema.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ACNESTIL - Spuma curatare ten cu tendinta acneica este indicata pentru igiena de zi cu zi a pielii mixte, uleioase, predispuse la acnee, cu o concentratie scazuta de surfactanti si imbogatita cu ingrediente active specifice si acid hialuronic. Aceasta asigura o curatare blanda a pielii, fara a diminua filmul hidrolipidic de suprafata, mentinandu-si astfel hidratarea naturala.

Multe remedii naturiste nu au baza stiintifica, asa ca sunt necesare cercetari suplimentare asupra eficacitatii lor. Daca sunteti in cautarea unor tratamente alternative, exista totusi optiuni pe care le puteti incerca acasa.

Anumite remedii naturiste pentru acnee pot ajuta la ameliorarea cosurilor si leziunilor postacneice. Remediile naturiste pentru acnee includ creme si geluri pe baza de plante, uleiuri esentiale, suplimente naturale si modificari ale stilului de viata.

Acest articol exploreaza remedii populare pentru acnee.

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune cutanata foarte frecventa; majoritatea oamenilor au avut acnee de-a lungul vietii, mai ales in timpul adolescentei, deoarece glandele lor sebacee produceau mai mult sebum.

Ce cauzeaza acneea?

Acneea apare cand porii pielii sunt infundati cu sebum si celule moarte ale pielii.

Fiecare por este conectat la o glanda sebacee, care produce o substanta uleioasa numita sebum. Excesul de sebum poate astupa porii, provocand cresterea numarului de bacterii cunoscute sub numele de Propionibacterium acnes.

Celulele albe ataca P. acnes, ducand la inflamarea pielii si la acnee. Unele cazuri de acnee sunt mai severe decat altele, dar simptomele comune includ punctele albe, punctele negre si cosurile.

Multi factori pot contribui la dezvoltarea acneei, inclusiv:

  • curele de slabire;
  • stresul;
  • modificarile hormonale;
  • infectiile;
  • anumite medicamente: litiu, steroizi, anticonvulsivante;
  • imbracamintea: rucsacuri, sutiene cu sarma, bentite;
  • tulburarile endocrine: sindromul ovarelor polichistice (SOP);
  • factorii genetici: acnee mostenita de la membrii familiei;
  • fumatul: in special la persoanele in varsta.

Pentru un ten fara acnee, incercati gelul pentru curtarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe impuritati, cu aspect uleios sau predispus la acnee de la RILASTIL ACNESTIL.

Tratamentele clinice standard sunt cele mai eficiente pentru reducerea acneei. De asemenea, puteti incerca tratamente la domiciliu, desi sunt necesare mai multe cercetari asupra eficacitatii lor. Mai jos sunt 14 remedii casnice pentru acnee.

Remedii naturiste pentru acnee

Unele dintre cele mai populare remedii naturiste pentru acnee implica extracte naturale din plante. Mai jos, discutam despre cele mai bune remedii naturiste pentru acnee, despre ce spun cercetarile si despre schimbarile stilului de viata care pot ajuta.

Daca o persoana este interesata sa incerce anumite remedii topice, este o idee buna sa discute cu un dermatolog inainte de a aplica remediul topic direct pe piele sau sa faca mai intai un test, care consta in aplicarea unei cantitati mici din tratamentul topic pe piele, eventual pe incheietura mainii, pentru a testa reactiile cutanate.

1. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un antibacterian si antiinflamator natural, ceea ce inseamna ca poate ucide P. acnes, bacteria care provoaca acneea.

Datorita proprietatilor antiinflamatoare, uleiul de arbore de ceai poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiilor si inrosirii cosurilor.

Un studiu din 2019 a analizat dovezile existente privind uleiul de arbore de ceai in caz de acnee. Cercetatorii au descoperit ca, datorita capacitatilor antimicrobiene, produsele pe baza de ulei de arbore de ceai pot reduce numarul leziunilor provocate de acnee.

In acelasi studiu s-au remarcat, de asemenea, cercetari care arata ca numarul total de leziuni acneice ale participantilor la studiu a fost redus de la 23,7 la 10,7, dupa 8 saptamani de utilizare a produselor faciale cu ulei de arbore de ceai.

Cum se foloseste uleiul de arbore de ceai

Se poate aplica extract de arbore de ceai sub forma de creme, geluri sau uleiuri esentiale. Cu toate acestea, uleiul de arbore de ceai poate provoca reactii alergice la unele persoane, motiv pentru care multi folosesc produse din ulei de arbore de ceai care sa aiba o concentratie mai mica de 5%, pentru a evita iritarea pielii.

2. Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba este o substanta naturala, cerata, extrasa din semintele arbustului de jojoba.

Substantele ceroase din uleiul de jojoba pot ajuta la repararea pielii deteriorate, ceea ce poate contribui si la accelerarea vindecarii ranilor, inclusiv a leziunilor acneice.

Unii dintre compusii uleiului de jojoba ar putea reduce inflamatia pielii, diminuand roseata si inflamatia din jurul cosurilor, punctelor albe si a altor leziuni inflamate.

Intr-un studiu din 2012, la care au luat parte 133 de pacienti, cercetatorii le-au oferit acestora masti de fata din argila, care contineau ulei de jojoba. Dupa 6 saptamani de utilizare a mastilor de doua pana la trei ori pe saptamana, oamenii au raportat o ameliorare cu 54% a acneei.

Cum se foloseste uleiul de jojoba

Incercati sa amestecati uleiul esential de jojoba cu o masca de fata cu gel, crema sau argila si aplicati amestecul pe acnee. In caz contrar, turnati cateva picaturi de ulei de jojoba pe un disc de bumbac si tamponati usor leziunile provocate de acnee.

RILASTIL ACNESTIL - Crema MAT hidratanta si seboreglatoare este o crema hidratanta ten mixt cu textura usoara destinata tenului cu tendinta acneica. Crema pentru ten gras are actiune matifianta, seboreglatoare si exfolianta si este special conceputa pentru nevoile tenului gras cu imperfectiuni, cu puncte negre si pori dilatati. Amidonul de Tapioca, obtinut cu ajutorul biotehnologiei din amidon nemodificat genetic, absoarbe efectiv sebumul si ajuta la matifierea tenului.

3. Aloe vera

Aloe vera este un antibacterian si antiinflamator natural, ceea ce inseamna ca poate reduce aspectul acneei si poate preveni aparitia acesteia.

Aloe vera contine molecule de zahar, aminoacizi si zinc, ceea ce o face un excelent hidratant si protector pentru piele. Este potrivita in special pentru persoanele care au pielea uscata de la alte produse antiacnee.

Intr-un studiu din 2021, cercetatorii au stabilit ca inflamatiile, leziunile si pielea uscata s-au ameliorat cand s-a folosit aloe vera combinata cu masti moi.

Cum se foloseste gelul de aloe vera

Leziunile acneice trebuie curatate in prealabil, apoi se aplica un strat subtire de crema sau gel, de doua ori pe zi.

4. Miere

De mii de ani, mierea a tratat afectiunile pielii, deoarece contine multi antioxidanti care pot ajuta la curatarea porilor infundati.

In plus, se pare ca mierea are efecte antimicrobiene specifice.

Cum se foloseste mierea

Folosind un deget curat sau un disc de bumbac, aplicati putina miere pe cosuri. Ca alternativa, adaugati miere la o masca de fata sau de corp.

5. Zinc

Cu proprietatile sale antiinflamatorii, zincul este adesea prezentat ca o metoda de a reduce leziunile acneice si roseata. Pacientii se poate astepta la rezultate mai bune daca aplica suplimentul direct pe piele. Administrat pe cale orala, o parte din supliment se descompune in procesul de digestie si isi poate pierde eficacitatea pe parcurs.

Cum se foloseste zincul

Zincul se poate aplica topic pe piele sau se poate lua sub forma de supliment.

6. Ceai verde

Ceaiul verde contine concentratii mari dintr-un grup de polifenoli (antioxidanti) numiti catechine.

Unii pacienti cu acnee au prea mult sebum sau uleiuri naturale de corp, in pori, si nu consuma destui antioxidanti. Antioxidantii ajuta organismul sa descompuna substantele chimice si reziduurile toxice care pot deteriora celulele sanatoase.

Ceaiul verde contine, de asemenea, compusi care pot ajuta la:

  • reducerea productiei de sebum a pielii;
  • combaterea bacteriei P. acnes;
  • atenuarea inflamatiei.

 

Cum se foloseste ceaiul verde

Puteti fie sa beti infuzie de ceai verde, fie sa aplicati extract de ceai verde pe piele. Un studiu din 2017 a constatat o reducere cu 79 – 89% a punctelor albe si a punctelor negre, dupa ce s-a folosit un extract de ceai verde, timp de 8 saptamani.

Putem gasi ceai verde in majoritatea magazinelor alimentare. Extractul de ceai verde este mai dificil de gasit, dar este disponibil in unele plafare sau online.

7. Echinacea

Echinacea contine compusi care ajuta la distrugerea virusilor si bacteriilor, inclusiv a bacteriei P. acnes.

Multi cred ca echinacea poate stimula sistemul imunitar si reduce inflamatia, pentru a combate sau preveni infectiile, inclusiv raceala si gripa.

Cum se foloseste echinacea

Puteti aplica creme cu echinacea pe zonele cu leziuni acneice sau puteti lua suplimente cu echinacea. Produsele cu echinacea sunt disponibile in ambele forme de prezentare, in farmacii sau online.

8. Rozmarin

Extractul de rozmarin, sau Rosmarinus officinalis, contine substante chimice si compusi cu proprietati antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii.

Un articol din 2016 a sugerat ca extractul de rozmarin poate reduce inflamatia cauzata de P. acnes.

9. Ulei de cocos

Ca si alte remedii naturale pentru acnee enumerate, uleiul de cocos contine compusi antiinflamatori si antibacterieni.

Datorita acestor proprietati, uleiul de cocos poate ajuta la eradicarea bacteriilor care cauzeaza acnee si la reducerea rosetii si infamatiei cosurilor. Datorita efectelor sale calmante si hidratante, uleiul de cocos poate ajuta la accelerarea vindecarii ranilor deschise, provocate de acnee.

Cum se foloseste uleiul de cocos

Incercati sa aplicati ulei de cocos pur, virgin, direct in zona cu acnee. Cautati ulei de cocos in sectiunea de alimente bio din magazinele alimentare, in farmacii sau online.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies#acv

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322455#home-remedies

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 2 + 1 Spuma curatare
    RILASTIL ACNESTIL - Crema MAT 40ml hidratanta si seboregulat

    RILASTIL ACNESTIL Crema MAT hidratanta si seboreglatoare X 40 ml

    RILASTIL ACNESTIL - Crema MAT hidratanta si seboreglatoare este o crema hidratanta ten mixt cu textura usoara destinata tenului cu tendinta acneica. Crema pentru ten gras are actiune matifianta, seboreglatoare…

  • RILASTIL ACNESTIL - Gel de curatare x 200ml

    RILASTIL ACNESTIL Gel de curatare X 200ml

    RILASTIL ACNESTIL - Gel curatare ten cu tendinta acneica este recomandat pentru curatarea pielii mixte, predispuse la acnee. Curata bland impuritatile de pe piele, purifica porii si previne dezvoltarea…