Reumatism articular acut – cauze, simptome si tratament

Reumatism articular acut – cauze, simptome si tratament Reumatism articular acut – cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 3 decembrie 2024

Febra reumatica, cunoscuta si ca reumatism articular acut, este o complicatie foarte rara care se poate dezvolta dupa o infectie bacteriana a gatului. Poate provoca dureri articulare si probleme cardiace. Majoritatea pacientilor se recupereaza complet, dar boala poate recidiva.

Iata care sunt factorii de risc pentru reumatism articular acut, cum se manifesta aceasta afectiune, cum se poate diagnostica si ce optiuni de tratament exista.


Reumatism articular acut – generalitati

Primul caz de reumatism articular acut sau febra reumatica a fost descris pentru prima data pe la mijlocul secolului al XVIII-lea de Boerhaave, care suferea el insusi de aceasta boala. Mult timp, afectiunea a fost atribuita modificarilor survenite in constitutia chimica a sangelui, dar cercetarile moderne au demonstrat ca de fapt are origine bacteriana. Desi exista multe forme de artrita, dintre acestea, adevaratul reumatism se remarca drept o boala acuta specifica, aparent autolimitata, cu caracteristici clinice si patologice bine definite.

Un reumatism articular acut poate provoca boli severe ale inimii, articulatiilor, pielii si creierului. Pacientii care sufera de reumatism articular acut pot dezvolta leziuni cardiace de lunga durata, cum ar fi probleme ale valvelor cardiace si insuficienta cardiaca.

Tratamentul consta in medicamente care combat infectiile streptococice. Alte medicamente pot fi utilizate pentru a calma durerea si a preveni complicatiile.

Reumatism articular acut – cauze si factori de risc

Despre reumatism articular acut putem spune ca este o boala grava, ce se poate dezvolta drept complicatie dupa o infectie bacteriana cu streptococ de grup A aparuta la nivelul gatului sau al pielii (cum ar fi faringita streptococica sau scarlatina), daca infectia respectiva nu este tratata corespunzator.

Un reumatism articular acut nu este cauzat de bacteriile in sine, ci de sistemul imunitar care ar trebui sa lupte impotriva infectiei, dar ataca in schimb tesutul sanatos. Incercarea sistemului imunitar de a combatere infectia cu streptococ poate provoca umflaturi sau inflamatii in corp, chiar si in parti ale corpului care nu au fost infectate direct.

Nu se stie exact de ce in unele cazuri sistemul imunitar poate inceta insa brusc sa functioneze corespunzator, dar majoritatea pacientilor care au o astfel infectie nu dezvolta insa febra reumatica.

Cazurile de reumatism articular acut apar in general la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, dar nu sunt imposibile nici la copiii mai mici si adulti. Febra reumatica este totusi rara in tarile dezvoltate.

Nu puteti dezvolta reumatism articular acut contractand boala de la o persoana bolnava, pentru ca este cauzata de reactia sistemului imunitar, nu de infectia cu streptococ in sine. Totusi, streptococii din grupa A sunt contagiosi, asa ca persoanele care prezinta reumatism articular acut si care sunt inca infectate cu astfel de bacterii pot transmite faringita streptococica sau scarlatina, infectii care pot creste riscul de a dezvolta febra reumatica. Aceste infectii se raspandesc prin picaturile Fludge (prin tuse sau stranut).

Alti factori de risc pentru reumatism articular acut sunt:

  • factorii genetici – unele persoane prezinta gene care le predispun la febra reumatica;
  • anumite tipuri de streptococi – unele tulpini de bacterii sunt mai susceptibile sa provoace reumatism articular acut;
  • factorii de mediu – spatiile aglomerate, igienizarea deficitara si alte conditii pot favoriza raspandirea streptococilor.

Chiar si fara tratament, totusi, doar aproximativ 3 persoane din 10 care au o infectie streptococica dezvolta reumatism articular acut.

Reumatism articular acut – simptome

Simptomele de reumatism articular acut apar de obicei la 1 pana la 5 saptamani dupa o infectie streptococica manifestata prin:

  • febra;
  • durere de cap;
  • dureri musculare;
  • amigdale inflamate;
  • durere de gat.

Daca aveti durere in gat si febra de mai mult de 24 de ore sau va confruntati cu durere severa in gat, dar fara febra sau alte simptome de raceala – mai ales daca ati avut contact cu o persoana cu infectie streptococica – adresati-va medicului, deoarece un reumatism articular acut este mai usor de prevenit decat de tratat.

In general, semnele de reumatism articular acut sunt:

  • durere care se deplaseaza de la o articulatie la alta – ceea ce poate provoca umflaturi dureroase, roseata si o senzatie de caldura;
  • afectiuni cardiace – aproximativ 50% dintre pacientii care au o prima criza de reumatism articular acut dezvolta si astfel de simptome. S-ar putea sa va simtiti slabit, sa prezentati dificultati respiratorii (dispnee) sau sa aveti dureri in piept si ritm cardiac rapid. Inflamatia inimii sau a fluidului de la nivelul inimii poate crea leziuni suficient de severe incat sa provoace insuficienta cardiaca.
  • lipsa coordonarii sau miscari sacadate incontrolabile ale bratelor, picioarelor si fetei – acest simptom este cunoscut sub numele de coree Sydenham si apare la aproximativ unul din 10 pacienti. De obicei, dispare in cateva saptamani sau luni.

Rareori, pacientii pot prezenta si:

  • noduli nedurerosi la nivelul articulatiilor;
  • eruptii rosiatice.

Reumatism articular acut – diagnostic

Este important ca medicul sa se asigure ca simptomele nu sunt cauzate de guta, anemie falciforma, leucemie, endocardita bacteriana embolica, reactii la medicamente sau artrita, toate acestea putand avea simptome similare cu cele ale febrei reumatice.

De obicei, specialistul va efectua un examen fizic si se va informa despre istoricul medical al pacientului. In timpul examinarii, medicul va verifica articulatiile dureroase, posibilele umflaturi de la nivel articular sau eruptii cutanate si dificultatile respiratorii.

Pentru un diagnostic de reumatism articular acut trebuie sa existe dovezi ca ati avut recent o infectie streptococica. Medicul va poate recomanda un test rapid pentru depistarea streptococilor sau vi se poate preleva o proba din gat. Testul rapid poate oferi rezultatele in doar 10 minute, pe cand in cazul probelor prelevate din gat rezultatele sunt disponibile dupa cateva zile. Uneori, testele rapide dau insa rezultate fals negative (streptococul este prezent, dar nu este depistat).

In functie de simptome, specialistul va poate recomanda si:

  • analize de sange – uneori, acestea pot confirma infectia cu streptococ. Analizele de sange pot detecta anticorpii pe care organismul ii dezvolta dupa ce sistemul imunitar a interactionat cu bacteriile respective, chiar daca streptococul nu a fost depistat la testele pe care le-am mentionat anterior. Alte analize de sange verifica substantele (cum ar fi proteinele) care sugereaza inflamatie in organism.
  • teste cardiace – cum ar fi o electrocardiograma sau o ecocardiograma. Electrocardiograma (EKG) poate depista ritmurile cardiace anormale.

Daca inima este afectata, este important ca medicul sa-si dea seama daca simptomele sunt intr-adevar cauzate de cardita reumatismala, si nu de malformatii congenitale ale inimii care provoaca si suflu cardiac. In plus, artrita reumatoida juvenila se poate declansa uneori brusc, putand afecta inima in moduri similare celor induse de reumatism articular acut.

Reumatism articular acut – tratament

Scopul tratamentului pentru reumatism articular acut vizeaza:

  • tratarea infectiei;
  • ameliorarea simptomelor;
  • reducerea inflamatiei;
  • prevenirea recidivelor.

Febra reumatica este tratata cu medicamente precum:

  • antibiotice – penicilina sau alt antibiotic este de obicei administrat pentru a ucide bacteriile streptococi. Dupa ce primul tratament cu antibiotice este complet terminat, se poate administra o alta runda de antibiotice. Acest lucru impiedica revenirea febrei reumatice. Un copil ar putea avea nevoie sa continue sa ia antibiotice timp de 5 ani sau pana la varsta de 21 de ani pentru a preveni revenirea febrei reumatice, oricare dintre acestea este mai lunga. Adolescentii si adultii tineri vor trebui sa ia antibiotice timp de cel putin 5 ani. Persoanele care au avut inflamatie a inimii in timpul febrei reumatice ar putea avea nevoie sa continue tratamentul cu antibiotice timp de 10 ani sau mai mult.
  • medicamente antiinflamatoare – aspirina sau naproxenul pot ajuta la reducerea inflamatiei, febrei si durerii. Daca simptomele sunt severe sau nu se amelioreaza cu medicamente antiinflamatoare, poate fi prescris un corticosteroid. Nu dati unui copil aspirina decat daca pediatrul va recomanda acest lucru.
  • anticonvulsivante – medicamente precum acidul valproic sau carbamazepina pot fi utilizate pentru a trata miscarile involuntare severe cauzate de coreea Sydenham.

Daca ati fost diagnosticat cu reumatism articular acut, este important sa faceti controale medicale regulate. Uneori, afectarea inimii este depistata abia la cativa ani dupa ce febra reumatica a disparut.

Reumatism articular acut – complicatii

Daca febra reumatica nu este tratata prompt, pot aparea boli de inima reumatismale. Acestea slabesc valvele de la nivelul inimii. Boala cardiaca reumatismala severa poate necesita o interventie chirurgicala, putand duce inclusiv la deces.

Problemele cardiace pe termen lung pot consta in:

  • deteriorarea valvelor cardiace, incetinind fluxul de sange – valva mitrala (sau bicuspida), care permite sangelui sa curga din atriul stang catre ventriculul stang al inimii, este afectata cel mai frecvent in cazurile de reumatism articular acut;
  • leziuni ale muschiului inimii;
  • insuficienta cardiaca;
  • infectia mucoasei interioare a inimii (endocardita);
  • umflarea membranei din jurul inimii (pericardita);
  • ritm cardiac rapid si instabil;
  • coree Sydenham.

 

Surse:

https://www.cdc.gov/group-a-strep/about/rheumatic-fever.html

https://info.health.nz/conditions-treatments/infectious-diseases/rheumatic-fever

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/430226

https://medlineplus.gov/ency/article/003940.htm

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16616-rheumatic-fever

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatic-fever/symptoms-causes/syc-20354588