Roinita – beneficii si proprietati terapeutice

Roinita – beneficii si proprietati terapeutice Roinita – beneficii si proprietati terapeutice

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

roinita

Uneori, cele mai utile plante pentru organism sunt cele care au o istorie indelungata in materie de remedii naturale. Acesta este cu siguranta si cazul roinitei, o planta care creste repede si care a fost studiata pentru efectele sale asupra multor probleme de sanatate, de la insomnie la cancer.

Care sunt beneficiile roinitei? Consumata sub forma de ceai, ulei esential sau alte forme, roinita este folosita inca din Evul Mediu ca remediu natural pentru imbunatatirea somnului, reducerea anxietatii, vindecarea ranilor si promovarea longevitatii.

In zilele noastre, beneficiile plantei au fost cercetate pe scara larga, in special in Europa si Orientul Mijlociu, de unde isi are originea.

Dupa cum mentionam, roinita poate fi consumata sub forma de ceai, suplimente sau extracte, sau poate fi aplicata pe piele sub forma de lotiuni. Uleiul esential de roinita este unul dintre preferatele persoanelor care se bucura de aromoterapie.

Roinita contine un compus cunoscut sub numele de acid rozmarinic care pare sa aiba proprietati antioxidante si antimicrobiene. Antioxidantii ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, in timp ce antimicrobienele anihileaza microorganismele care cauzeaza infectii, cum ar fi bacteriile si virusurile.

 


Ce este roinita

Roinita (balsam de lamaie sau Melissa officinalis L.), este o planta originara din Asia de Vest, Africa de Nord si anumite zone ale Europei. Dupa cum sugereaza si numele, balsamul de lamaie are o aroma placuta de lamaie si tonuri de menta.

ce-este-roinita

Roinita este utilizata in medicina traditionala pentru o varietate de motive, cum ar fi sanatatea sistemului digestiv, vindecarea leziunilor pielii si reducerea ritmului cardiac.

Ce beneficii si proprietati terapeutice are roinita

Mentine sanatatea tractului gastrointestinal

Roinita poate ameliora o varietate de tulburari mai putin grave care afecteaza tractul gastrointestinal. Potrivit unor studiilor, roinita poate contribui la tratarea urmatoarelor afectiuni:

Amelioreaza stresul

Roinita poate contribui la reducerea stresului. Cercetatorii au analizat efectele pe care roinita le-a avut asupra starii de spirit si a stresului.

In timpul unui studiu, participantii au ingerat bauturi si iaurturi care contineau roinita, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta planta ar putea reduce stresul, starile negative sau anxietatea.

Este o sursa excelenta de antioxidanti

Potrivit catorva studii, roinita actioneaza ca un antioxidant si este eficient in combaterea stresului oxidativ. Cercetatorii au indicat ca planta ar putea ameliora simptomele unor afectiuni cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi:

  • diabetul
  • tulburarile neurodegenerative cronice (maladiile Parkinson si Alzheimer)
  • bolile cardiovasculare

Imbunatateste somnul

Potrivit unui studiu mai vechi, roinita impreuna cu valeriana ajuta la tratarea problemelor de somn si a nelinistii la copii.

La studiu au participat peste 900 de copii, iar cercetatorii au constatat ca peste 80% dintre cei mici si-au imbunatatit somnul atunci cand au luat suplimente cu roinita. Un astfel de produs este Novanight, un supliment alimentar care contine melatonina, Mac Californian, Roinita, extract de Passiflora si vitamina B6 care actioneaza sinergic pentru imbunatatirea somnului. Novanight contine ingrediente naturale si nu provoaca dependenta.

Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa vorbeasca intotdeauna cu un medic inainte de a da unui copil orice tip de supliment.

Reduce inflamatia

Exista anumite dovezi ca roinita poate ajuta la combaterea inflamatiei. Autorii unui studiu realizat in 2013 sustin partial ca roinita poate fi folosita in tratarea durerii si a inflamatiei dupa o producerea unei leziuni.

Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual (SPM)

In urma unui studiu la care au participat mai multe adolescente s-a descoperit ca roinita poate contribui la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual (SPM) si a durerii din timpul menstruatiei.

Poate ajuta la ameliorarea durerii dentare

Datorita proprietatilor sale calmante, roinita poate fi o alegere ideala pentru ameliorarea durerilor de dinti. Specialistii banuiesc ca acest remediu naturist, pe langa faptul ca are proprietati calmante, are capacitatea de a reduce inflamatia din organism.

Combate infectiile virale

De asemenea, exista dovezi care sugereaza ca roinita are proprietati antivirale. Potrivit unei analize, cercetatorii au analizat proprietatile antimicrobiene asupra infectiilor cu virusul herpes simplex tip 1 si tip 2. Cercetatorii au indicat ca anumite produse care contin roinita ar putea fi eficiente in tratarea infectiilor cu herpes aflate in stadii incipiente.

Herpesul este un virus foarte des intalnit care provoaca herpes labial, printre alte afectiuni.

Ajuta la relaxarea muschilor

Exista, de asemenea, studii care indica faptul ca roinita, datorita efectelor sale antispastice, poate contribui la relaxarea muschilor netezi.

Ceai de roinita – mod de preparare

Oamenii care traiesc la casa si au la dispozitie o gradina ar putea sa incerce sa cultive roinita. Aceasta planta se gaseste, de asemenea, intr-o varietate de forme, cum ar fi:

  • ceai
  • capsule
  • extract

roinita-preparare

Roinita – efecte adverse

Roinita ar putea provoca urmatoarele reactii adverse:

  • durere de cap
  • reactii alergice
  • greata
  • varsaturi
  • dureri la urinare
  • cresterea temperaturii corpului
  • dureri de stomac
  • ameteala
  • respiratie suieratoare
  • iritatii cutanate

 

Pentru a reduce efectele secundare, cum ar fi tulburarile de stomac, puteti ingera roinita impreuna cu alimentele. De asemenea, puteti reduce riscul de reactii adverse consumand mai putin de 2 grame de roinita pe zi.

Se recomanda sa consumati roinita doar pentru o perioada scurta de timp. O regula generala prevede sa luati o saptamana de pauza dupa fiecare trei saptamani de utilizare. Nu ar trebui sa consumati roinita mai mult de patru luni fara pauza.

Ar trebui sa discutati cu medicul inainte de consuma roinita daca luati:

  • medicamente pentru tratarea glaucomului
  • medicamente pentru afectiunile tiroidiene
  • barbiturice
  • sedative
  • medicamente care influenteaza nivelul serotoninei

 

De asemenea, trebuie sa discutati cu medicul inainte de utiliza roinita daca:

  • sunteti insarcinata
  • alaptati
  • doriti sa administrati roinita unui sugar sau unui copil sub 12 ani
  • sunteti programati pentru o interventie chirurgicala

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/lemon-balm/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/lemon-balm-uses

https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses

https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-lemon-balm-89388

Farmacistul Catena va recomanda: