Totul despre indigestie - cauze, simptome, tratament si preventie

Totul despre indigestie - cauze, simptome, tratament si preventie Totul despre indigestie - cauze, simptome, tratament si preventie

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

indigestie

Indigestia, denumită în termeni medicali dispepsie, este un simptom care descrie durerea și disconfortul resimțite în partea de sus a abdomenului. În majoritatea cazurilor, indigestia apare imediat după o masă copioasă și se descrie ca fiind o senzație neplăcută de “prea plin”, însă punctăm că indigestia poate și un simptom care să ateste existența unei afecțiuni digestive.

Simptomele indigestiei

Indigestia poate fi recunoscută foarte ușor, cele mai frecvente simptome fiind durerea resimțită în abdomenul superior însoțită de o stare generală de disconfort și o senzație de arsură în piept. Totodată, eructația poate fi un alt semn că procesul de digestie nu decurge corespunzător. De asemenea, un semnal de alarmă este și faptul că senzația de sațietate persistă multă vreme după masă, iar acest aspect provine din faptul că stomacul digeră mâncarea cu dificultate. Alte simptome care pot însoți sau au legătură directă cu indigestia sunt balonarea, senzația de greață și starea de vomă.

Cauzele indigestiei

Indigestia are ca principală cauză un stil de viață dezechilibrat, aspect care implică o alimentație nesănătoasă, lipsa mișcării fizice, consumul alcoolului în exces și administrarea medicamentelor o perioadă lungă de timp, în special a medicamentelor antiinflamatoare. Acestea, luate pe cale orală, au rolul de a crește aciditatea stomacului și de a eroda mucoasa.

Indigestia- factori majori de risc

Alte cauze care conduc la instalarea indigestiei pot fi mâncatul rapid și excesiv, consumul alimentelor grase, prăjite și picante, fumatul, cafeaua, ciocolata și băuturile carbogazoase. Persoanele stresate, anxioase și depresive se pot confrunta deseori cu indigestie. Pe de altă parte, punctăm că indigestia poate fi cauzată și de existența unor afecțiuni digestive, categorie în care intră gastrita, ulcerul, pancreatita, constipația, calculii biliari, ischemia intestinală sau cancerul la stomac.

Tratament pentru indigestie

Pentru că indigestia este strict legată de stilul de viață abordat, în special de stilul alimentar, în tratarea sa se impune schimbarea unor obiceiuri și abordarea unor reguli de conduită. Astfel, alimentele amintite mai sus și care sunt direct responsabile de declanșarea indigestiei trebuie eliminate complet din meniu, cel puțin o perioadă până când sistemul digestiv își recapătă funcțiile. Mesele copioase devin un subiect tabu, iar persoanele care suferă de indigestie trebuie să consume hrana în cantități mici și dese, de preferat trei mese principale și două gustări. De o deosebită importanță este mestecarea alimentelor până ce acestea devin pastă, în acest mod fiind susținută funcția digestivă și reducerea la minim a posibilității de apariție a indigestiei.

Medicamente pentru indigestie

Dincolo de îmbunătățirea stilului de viață, tratament care oferă rezultate în timp, indigestia poate fi tratată și cu suplimente naturale, mai ales că starea de disconfort care o însoțește are influență negativă directă asupra bunei dispoziții. Recomandarea noastră este Gastrocalmin de la Naturalis, un supliment alimentar deosebit de eficient în tratarea stărilor care însoțesc indigestia. Acesta contribuie la menținerea confortului digestiv și la reducerea sensibilității digestive. În plus, susține funcțiile normale ale tractului gastrointestinal și contribuie la funcționarea normală a enzimelor digestive. Se administrează în special după masă, însă poate fi luat ori de câte ori este nevoie.

Remedii naturiste pentru indigestie

Dacă indigestia este cauzată de mâncatul în exces, o linguriță de ghimbir ras sau o cană de ceai de ghimbir administrate după masă vor face minuni. Senzația de greață care se instalează în cazul indigestiei poate fi combătută cu o cană de ceai de mentă, de preferat rece, dar nu obligatoriu. De asemenea, ceaiul de fenicul are rolul de a ameliora indigestia atunci când aceasta este provocată de alimente grase sau picante. Uleiurile volatile conținute în semințele de fenicul reduc eficient senzația de greață. Pe de altă parte, ceaiul de anghinare, deși amar, are rolul de a stimula secreția bilei și astfel de a îmbunătăți digestia.

Sfaturi utile în combaterea indigestiei

Pentru că indigestia este relaționată cu stresul, inclusiv cu anumite disfuncții psihice, așa cum sunt depresia și anxietatea, tehnicile de relaxare joacă un rol deosebit de important alături de exercițiile fizice. Astfel, meditația, yoga, plimbările în natură, aromoterapia, reflexoterapia, acupunctura, dar și terapia cognitiv-comportamentală joacă un rol deosebit de important în tratarea indigestiei în timp. Pe de altă parte, este deosebit de important să menținem greutatea corporală în limite normale și să evităm dietele dezechilibrate.

Indigestia: când trebuie mers la medic

Dacă indigestia continuă mai mult de două săptămâni, atunci este recomandată o vizită la medic, deoarece în spatele simptomelor se pot ascunde alte afecțiuni. Vizita la medic devine obligatorie dacă disconfortul cauzat de indigestie este însoțit de vărsături repetate, scăderea în greutate sau pierderea apetitului, dificultăți la înghițire, scaun de culoare foarte închisă, oboseală nejustificată și durere accentuată în zona pieptului, mai ales dacă este însoțită de transpirații, frisoane și dificultăți respiratorii.

Indigestia – metode de prevenție

Prevenția indigestiei presupune abordarea în totalitate a unui stil de viață sănătos și echilibrat. Printre regulile esențiale în prevenirea indigestiei se numără micul dejun și cina. Astfel, dacă micul dejun are voie să fie bogat, cina trebuie să fie compusă din alimente cât mai ușoare și trebuie obligatoriu luată cu minim trei ore înainte de culcare pentru ca alimentele să aibă timp să se digere și să nu rămână peste noapte în stomac. Exercițiile fizice imediat după masă nu sunt recomandate, ci doar plimbările relaxante. De asemenea, un aspect esențial și de multe ori ignorat, este limitarea consumului de fibre deoarece pot conduce la balonare în cazul unei indigestii. Lichidele, în special alcoolul și băuturile carbogazoase, nu trebuie consumate niciodată în timpul mesei.

Indigestia la copii

Indigestia poate să apară și în rândul copiilor și se instalează de obicei când acesta mănâncă prea mult, înghite prea repede sau consumă alimente greu de digerat. În cazul copiilor mici, indigestia poate fi însoțită de vomă, crampe, stări de moleșeală și chiar diaree, caz în care este necesar consultul unui medic pentru a se stabili întocmai care este cauza. Punctăm că indigestia nu provoacă febră, însă dacă cel mic prezintă aceste simptome și, în plus, are stări febrile poate fi vorba de enterocolită, o afecțiune care necesită consult de urgență.

Ce alimente mănânci în indigestie

Persoanele care se confruntă cu indigestie trebuie să știe că există o serie de alimente care pot fi consumate fără teamă. În această categorie intră supele, ciorbele neacrite, iaurtul degresat, tofu, orezul, carnea slabă, ouăle fierte, legumele fierte, în special cartofii copți în coajă, bananele. De evitat sunt fibrele, dulciurile, alimentele rafinate, prăjelile și grăsimile, roșiile, citricele și laptele.

Farmacistul Catena va recomanda:

Efi-Digest Naturalis, 20 comprimate filmate

Efi-Digest Naturalis, 20 comprimate filmate

Contine: pancreatina Informatii despre produs: Efi-Digest…

Bil-Ex Naturalis - supliment pentru tulburari digestive, 20 capsule

Bil-Ex Naturalis - supliment pentru tulburari digestive, 20 capsule

Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza…

Naturalis Carboment x 30 capsule

Naturalis Carboment x 30 capsule

Contine: carbune activat obtinut prin carbonizarea…

Gastrocalmin Naturalis, 30 comprimate masticabile

Gastrocalmin Naturalis, 30 comprimate masticabile

Contine: carbonat de calciu, carbonat de magneziu,…