Astmul bronsic, cum apare si cum poate fi tratat

Astmul bronsic este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii care afecteaza la nivel global aproximativ 7% din populatie. Manifestarile descrise de pacienti includ accese periodice de tuse, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si senzatie de apasare in piept.

 

Astmul bronsic debuteaza, de cele mai multe ori, in copilarie, incepand cu varsta de 5 ani. Prevalenta bolii este mai mare la persoanele de pana in 18 ani, decat in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

Factori care influenteaza aparitia astmului

Afectiunea este provocata de mai multi factori care tin de mediu, dar si de natura persoanei afectate. Factorii de mediu includ alergeni (produse alimentare, aditivi alimentari, polen, mucegai, acarieni, praf, par de animale), fumatul (atat activ, cat si pasiv), infectii respiratorii recurente si netratate, poluarea, schimbarile bruste ale vremii, anumite medicamente (cum ar fi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, beta-blocantele).

 

Declansatorii care tin de natura persoanei afectate sunt fondul genetic, obezitatea, sexul, starile de anxietate si stres emotional, refluxul gastroesofagian.

Astmul bronsic: simptome

Astmul bronsic are o simptomatologie specifica, mai ales in cazul bolii severe sau in perioadele de exacerbari, precum dispnee (greutate in respiratie), constrictie toracica, wheezing (respiratie suieratoare), tuse care se poate agrava pe timpul noptii (tusea poate fi unicul simptom in anumite cazuri).

Tipuri de astm bronsic

In functie de severitatea manifestarilor clinice, astmul bronsic este clasificat astfel:

  • Usor intermitent, cu o frecventa a simptomelor diurne de maximum doua zile pe saptamana, iar a celor nocturne de maximum doua pe luna si cu exacerbari scurte.

  • Usor persistent. Crizele respiratorii au dureaza mai mult de doua zile pe saptamana, dar nu zilnic, mai mult de doua manifestari nocturne si exacerbare care poate limita activitatea pacientului.

  • Moderat persistent. Simptomele diurne sunt zilnice, cele nocturne mai des de o data pe saptamana, iar exacerbarile limiteaza activitatea si pot dura mai multe zile.

  • Sever persistent. Simptomele sunt continue, cele nocturne, frecvente, activitatea fizica se limiteaza, iar exacerbarile, la fel, frecvente.

Tratamentul astmului bronsic

Odata diagnosticata afectiunea, pacientul trebuie sa inteleaga si sa accepte ca astmul bronsic este o boala care nu are tratament, dar care poate fi tinuta usor sub control prin modificarea stilului de viata si cu ajutorul tratamentului medicamentos stabilit de medicul specialist. Schema terapeutica este personalizata pentru fiecare pacient si asigura prevenirea si tratamentul crizelor de astm.

 

Text: Andreea Bunea

Surse: Webmd.com, Manualul Merk, Editia a XVIII-a