Boala celiaca si intoleranta la gluten: cauze, simptome, tratament

Boala celiaca si intoleranta la gluten: cauze, simptome, tratament Boala celiaca si intoleranta la gluten: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 29 iunie 2021

Trebuie sa clarificam de la inceput faptul ca boala celiaca nu este acelasi lucru cu intoleranta la gluten, chiar daca glutenul este factorul declansator comun pentru ambele conditii, iar simptomele sunt similare. Diferenta consta in felul in care raspunde sistemul imunitar la o anumita proteina prezenta in grau, orz si secara.

Astfel, in cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, glutenul determina sistemul imunitar sa-si atace propriile tesuturi, in speta vilozitatile de la nivelul mucoasei intestinului subtire (niste protruzii fine care au forma unor degete).

In cazul persoanelor care sufera de intoleranta la gluten, sistemul imunitar ataca glutenul, pe care il considera un invadator, prin inflamarea tesuturilor din interiorul si exteriorul tractului digestiv.

Pentru ca simtomele celor doua afectiuni sunt aproape identice, stabilirea unui diagnostic fara efectuarea unor teste medicale este aproape imposibila. Totusi, nu toti specialistii sunt convinsi ca intoleranta la gluten (denumita si intoleranta la gluten non-celiaca sau hipersensibilitate la gluten) este o afectiune reala, fiind recunoscuta relativ recent de comunitatea medicala ca o afectiune de sine statatoare. De asemenea, simptomele celor doua conditii pot fi confundate cu cele ale sindromului de colon iritabil, ale anemiei prin carenta de fier, ale diverticulitei sau ale sindromului de oboseala cronica, ceea ce a impiedicat mult timp diagnosticarea lor corecta.

Intoleranta la gluten usoara sau non-celiaca produce simptome suparatoare, dar nu deterioreaza intestinul subtire, impiedicand absorbirea nutrientilor pentru functionarea normala a organismului, asa cum o face boala celiaca.


Cauze

Cauzele bolii celiace

Boala celiaca este considerata o boala autoimuna, genetica, care poate fi diagnosticata atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Practic, o persoana poate trai multi ani fara aparitia simptomelor, boala celiaca putandu-se manifesta dupa evenimente stresante sau majore (sarcina, interventie chirurgicala, etc).

Au fost identificate deocamdata doua gene care cresc riscul dezvoltarii bolii celiace: HLA-DQ2 si HLA-DQ8. Acest lucru nu inseamna insa ca toti cei care au una sau ambele versiuni ale antigenului leucocitar uman (H.L.A.) vor face boala celiaca, cercetatorii fiind de parere ca mai sunt implicate si alte gene care urmeaza sa fie descoperite.

Cu alte cuvinte, sunt doi factori implicati in aparitia bolii celiace: factorul genetic si glutenul. In ce il priveste pe cel de-al doilea, este posibil ca stilul modern de viata, cu alimente modificate genetic, in care glutenul este prezent in proportii mult mai mari decat in urma cu cateva zeci de ani, poate explica cresterea numarului cazurilor de maladie celiaca.

Cauzele intolerantei la gluten

Cauzele intolerantei la gluten nu sunt foarte clare, chiar daca la prima vedere glutenul este factorul declansator principal. In 2011, cercetatorul Alessio Fasano a publicat rezultatele unui studiu de reper in ce priveste intoleranta la gluten non-celiaca, rezultate care indicau glutenul ca fiind cauza acestei conditii. Acesta ar fi iritat intestinul cauzand simptome asemanatoare bolii celiace, fara ca aceasta sa fie declansata.

Studiile mai recente spun insa de vina sunt alti compusi ai graului, care se gasesc si in alte alimente, precum ceapa sau usturoiul.

Simptomele bolii celiace si ale intolerantei la gluten

Asa cum spuneam mai sus, simptomele sunt variate si pot fi confundate cu cele manifestate in cazul altor boli. Cel mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:

Simptome intestinale

  • Balonare si dureri abdominale
  • Diaree cronica
  • Materii fecale urat mirositoare
  • Flatulenta
  • Apetit scazut

Simptome la nivelul oaselor, muschilor si pielii

  • Dureri de oase si articulatii
  • Osteoporoza
  • Crampe musculare
  • Umflarea mainilor si picioarelor
  • Dermatita herpetiforma
  • Acnee
  • Piele uscata
  • Caderea parului

Simptome comportamentale, cognitive si emotionale

  • Deficit de atentie
  • Atacuri de panica
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Anxietate
  • Apatie

Alte simptome

  • Respiratie urat mirositoare
  • Probleme ale gingiilor si dintilor
  • Scadere in greutate
  • Dezechilibre hormonale
  • Tulburari menstruale
  • Arsuri la stomac
  • Dureri de cap
  • Insomnie

Tratamentul bolii celiace si al intolerantei la gluten

In prezent, singurul tratament pentru boala celiaca este respectarea unei diete fara gluten care sa asigure aportul necesar de nutrienti alimentari si de calorii. De asemenea, boala celiaca trebuie monitorizata periodic prin efectuarea unor teste de sange si a unora care sa identifice eventualele contaminari cu gluten.

Daca suferi de boala celiaca si consumi un aliment care contine gluten, sistemul imunitar va ataca intestinul subtire si te va impiedica sa absorbi corect nutrientii din alimente. De aceea, va trebui sa eviti absolut orice aliment care are in compozitie grau sau faina de grau si orice aliment care contine secara, orz, grau dur, faina de cartofi, faina graham, malt si gris. Dupa adoptarea dietei fara gluten, intestinul subtire se va vindeca in cel mult doi ani in cazul adultilor si in cateva luni in cazul tinerilor.

Daca suferi de intoleranta la gluten, tratamentul este acelasi ca cel recomandat pentru boala celiaca, singura diferenta fiind faptul ca in general nu este necesara mentinerea acestuia intr-o maniera foarte stricta sau pe o perioada la fel de lunga. Totusi, este nevoie ca afectiunea sa fie diagnosticata corect inainte de a incepe dieta fara gluten.

Nu uita ca este foarte important ca, dupa primirea diagnosticului de boala celiaca sa mentii permanent dieta fara gluten si sa revii periodic la consultul medical pentru a monitoriza corespunzator afectiunea si pentru a tine sub observatie eventualele complicatii.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/rsWZ-P9FbQ4