Tipuri de meditatie si beneficii asupra sanatatii

Tipuri de meditatie si beneficii asupra sanatatii Tipuri de meditatie si beneficii asupra sanatatii

Ultima actualizare: 7 februarie 2024

Meditatia poate fi considerata o forma de terapie pentru minte si suflet avand, ca scop gasirea linistii interioare prin relaxare fizica si mentala. Pentru aceasta, meditatia presupune un nivel ridicat de concentrare a atentiei catre o stare de calm si de relaxare totala, folosind diferite tehnici despre care n-am propus sa vorbim pe parcursul acestui articol.

Asadar din randurile ce urmeaza veti putea afla care sunt principalele tipuri de meditatie si beneficiile asociate acestora.


Meditatia, ca metoda de vindecare

Meditatia este o practica aparuta in urma cu mai bine de 5.000 de ani, aceasta fiind practicata sub mai multe forme in functie de traditiile si practicile religioase specifice fiecarei zone. Exista teorii conform carora mediatia isi are originile in vechile traditii spirituale din India, insa forme aparte de meditatie sunt intalnite si in alte culturi la fel de vechi, fiind foarte dificil de stabilit daca acestea au evoluat independent sau au fost inspirate din zona orientala.

O teorie intalnita in mai multe culturi sustine ca unele boli au ca sursa generatoare emotiile negative, iar in cazul lor meditatia poate fi folosita ca forma de terapie. Aceasta teorie veche a fost confirmata de numeroase studii din epoca moderna, care au stabilit ca stresul, anxietatea si orice alte stari emotionale negative pot influenta in mod nefast si sanatatea fizica, favorizand aparitia unor boli sau agravand anumite simptome. Pe baza acestor date confirmate stiintific, meditatia este acceptata si chiar recomandata in anumite cazuri ca terapie complementara. Iata care sunt beneficiile terapeutice pe care le poate aduce meditatia:

Reducerea nivelului de stres

Asa cum spuneam, mediatia se axeaza pe obtinerea unei stari de calm si relaxare, care este un remediu eficient impotriva stresului. Prin meditatie se reduce astfel secretia de hormoni de stres care stau la baza multor probleme de sanatate asociate acestui factor de risc. In acelasi timp, prin diminuarea stresului, meditatia previne aparitia crizelor de anxietate sau a starilor, depresive care sunt considerate afectiuni psihice.

Gestionarea durerilor cronice

Durerile cronice specifice anumitor boli pot deveni mai usor de suportat tot cu ajutorul meditatiei, care poate modifica perceptia pe care pacientul o are asupra acestora. Prin concentrarea atentiei catre o stare ce calm si relaxare, durerea trece oarecum intr-un plan secundar si devine mai usor suportabila iar uneori chiar imperceptibila. In acest caz, meditatia nu are nicio influenta asupra cauzei care provoaca durerea dar poate aduce pacientul la un nivel de confort mental care il face sa nu mai simta aceasta senzatie neplacuta sau sa o perceapa la o intensitate mai redusa.

Imbunatatirea puterii de concentrare

Asa dupa cum am aratat, meditatia se bazeaza in mod special pe concentrare, iar prin acest fapt poate avea efecte benefice aspra creierului. Mai exact, meditatia ajuta creierul sa filtreze mai eficient informatiile, selectandu-le pe cele mai relevante, si in acelasi timp imbunatateste atentia, capacitatea de a memora si de a face rationamente complexe.

Tipuri de meditatie si beneficiile lor

Avand o traditie atat de indelungata si fiind practicata in regiuni cu traditii si culturi atat de diferite, meditatia poate fi practicata sub mai multe forme, fiecare cu particularitatile sale si cu beneficii asociate. In cele ce urmeaza vom face o scurta trecere in revista a celor mai cunoscute tipuri de meditatie si a beneficiilor specifice fiecaruia dintre ele.

Yoga

Yoga este considerata la acest moment cea mai complexa tehnica de meditatie si totodata cea mai cunoscuta si intens practicata. Este originara din India, iar denumirea provine din limba sanscrita si poate traduce prin „unire/uniune”, cu referire la comuniunea cu divinitatea. Asadar, are o puternica latura spirituala in care meditatia este privita ca o cale spre autocunoastere si de eliberare.

Poate fi considerata o combinatie intre exercitii fizice si meditatie, ce impune adoptarea anumitor pozitii care ii ajuta pe practicanti sa se concentreze si sa se relaxeze cat mai profund.

Beneficiile tehnicilor yoga se manifesta pe trei planuri, respectiv cel fizic, cel mental si cel spiritual. Mai exact, prin meditatiile yoga se imbunatateste flexibilitatea articulatiilor, se dezvolta muschii, se imbunatateste respiratia si se reduce nivelul de stres. De asemenea, exercitiile yoga cresc nivelul de energie, imbunatatesc calitatea somnului si pot corecta anumite posturi gresite. Pentru cei preocupati si de latura spirituala, yoga poate reprezenta o forma de conexiune cu divinitatea, asa cum reiese si din denumirea sa.

Meditatia transcedentala

Spre deosebire de yoga, care se remarca prin complexitate, meditatia transcedentala este o forma mult mai simpla si mai accesibila, care nu impune si solicitarea fizica. In schimb, necesita o perioada de instruite sub indrumarea unui instructor calificat, caruia ii revine si rolul de a gasi mantra fiecarei persoane care vrea sa practice o astfel de tehnica de meditatie. Mantra este stabilita in functie caracteristicile personale si reprezinta un sunet, o silaba, un cuvant sau un enunt scurt caruia ii este atribuit un caracter sacru.

Meditatia transcedentala consta in reprize de 15-20 de minute in care practicantii se aseaza intr-o pozitie confortabila repetand cu voce scazuta mantra atribuita de cel care i-a initiat in aceasta tehnica. Mintea se concentreaza pe gandurile care apar in timp ce este repetata mantra, iar la fiecare gand negativ se reia rostirea mantrei.

Sunt recomandate doua astfel de reprize de meditatie pe zi, iar beneficiile constau in reducerea stresului si anxietatii dar si in imbunatatirea circulatiei sangelui. De asemenea, meditatia transcedentala a dat rezultate pozitive in terapia persoanelor cu soc posttraumatic si a celor care incearca sa scape de o dependenta data de alcool, droguri sau nicotina.

 Meditatia Zen

Aceasta forma de meditatie isi are radacinile in religia budista si a devenit foarte populara in ultimul timp pentru ca scopul sau este acela de a aduce practicantii intr-o stare de visare si detasare de toate grijile si gandurile negative. Un principiu de baza al filozofiei Zen este acela ca oamenii trebuie sa ofere fara a astepta nimic in schimb, placerea fiind oferita de gestul de a oferi si nu de multumirea venita din partea celui care primeste. Prin urmare, meditatia isi propune detasarea de orice forma de egoism constient sau inconstient si reunirea corpului cu mintea dincolo de binele personal.

Trei aspecte sunt importante in meditatia Zen, si anume respiratia, pozitia corpului si atitudinea interioara. Meditatia se face in pozitia lotus, specifica si exercitiilor de yoga, cu privirea atintita asupra unui obiect, pentru mentinerea concentrarii. Respiratia trebuie sa fie ritmata, cu inspiratia si expiratia la intervale egale, iar pentru a va fi mai usor sa mentineti ritmul puteti numara in gand secundele pentru fiecare faza.

In ceea ce priveste atitudinea interioara, aceasta presupune ca mintea sa fie golita complet de ganduri si sa respinga fiecare idee, imagine sau traire ce poate aparea in creier pe timpul meditatiei. Se ajunge astfel la o stare de constiinta pura care creeaza o liniste interioara si duce la un soi de extaz in care simturile sunt total deconectate de mediul exterior.

Meditatia Zen a fost recunoscuta ca o terapie eficienta impotriva durerii, tocmai datorita acelei stari in care simturile sunt deconectate. Astfel, dupa mai multe sedinte de meditatie Zen, scade sensibilitatea la durere, fapt ce ar putea fi benefic in cazul pacientilor cu dureri cronice. In acelasi timp, creste rezistenta la efort pentru ca organismul nu mai percepe atat de intens durerile care apar in conditii de solicitare intensa.

In final, trebuie sa retineti ca orice tip de meditatie constituie o forma de terapie complementara si oricat de multe beneficii ar avea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medici pentru diferite afectiuni.