Sange in ureche – cauze si tratament pentru sangerarea urechii

Sange in ureche – cauze si tratament pentru sangerarea urechii Sange in ureche – cauze si tratament pentru sangerarea urechii

Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

Otoragia (sau cunoscuta popular drept sange in ureche) este o scurgere de sange din canalul auditiv extern. Este cel mai adesea cauzata de un traumatism la nivelul urechii externe sau medii, dar poate fi provocata si de o inflamatie, infectie sau chiar o tumora.

Este adesea benigna, cu exceptia cazurilor de traumatisme grave sau de perforare a timpanului. Tratamentul depinde de cauza afectiunii.


Otoree sau otoragie?

A nu se confunda: otoreea si otoragia se refera la doua tipuri diferite de secretii din ureche. Otoragia se refera la o scurgere de sange in ureche, in timp ce otoreea este scurgerea de lichid provenind din ureche, ca urmare a unei inflamatii de origine infectioasa sau traumatica a conductului.

Sange in ureche – cauze

O otoragie este definita ca o scurgere de sange prin meatul auditiv, adica prin deschiderea conductului auditiv extern, in urma unui traumatism, a unei infectii sau a unei inflamatii. Sangele poate fi pur sau amestecat cu secretii purulente.

Sange in ureche in urma unui traumatism

Cele mai multe otoragii rezulta in urma unui traumatism. Cel mai adesea, este vorba de o rana benigna in conductul auditiv extern, creata prin curatarea prea adanca cu un betisor de vata, de un alt obiect sau chiar de o simpla zgarietura.

In cele mai grave cazuri, traumatismul este localizat in urechea medie si este insotit de o rana in timpan (membrana subtire care separa conductul auditiv extern de urechea medie), dezvaluind uneori leziuni mai grave: leziuni ale lantului osicular, fractura de roca etc.

Aceste leziuni apar intr-o varietate de contexte:

  • traumatisme craniene (accident de masina sau sportiv, cadere etc.);
  • traumatisme legate de o crestere brusca a presiunii: explozia urechii (leziuni organice cauzate de efectul de suflu si deflagratia sonora) in urma unei explozii sau chiar o palma peste ureche, accident de scufundare (barotraumatism) etc.

Sange in ureche – din cauza otitei

Otita medie acuta sau cronica (otita cronica deosebit de periculoasa, legata de formarea unui chist cutanat numit colesteatom in cavitatea timpanica) duce uneori si ea la otoragie (sange in ureche).

Sange in ureche – alte cauze

Alte cauze de otoragie (sange in ureche) includ polipi si granuloame inflamatorii si patologii tumorale.

Sange in ureche – diagnostic

Cand apare sange in ureche, diagnosticul se bazeaza in primul rand pe interogarea pacientului, pentru a determina circumstantele in care a aparut sangerarea si orice antecedente de probleme ORL.

Examinarea secretiei si examenul clinic ajuta la confirmarea diagnosticului. Pentru a obtine o mai buna vizualizare a conductului auditiv extern si a timpanului, medicul efectueaza o otoscopie. Aceasta este o examinare a urechii folosind fie un dispozitiv optic portabil numit otoscop, fie un microscop binocular – care ofera o sursa de lumina mai intensa, dar necesita mentinerea capului nemiscat – fie un oto-endoscop, care consta intr-o sonda dotata cu un sistem optic si un sistem de iluminare.

In functie de cauza otoragiei, pot fi necesare si alte examinari:

  • imagistica (tomografie computerizata sau RMN);
  • acetometrie instrumentala (test auditiv), audiometrie (masurarea auzului);
  • biopsie;
  • prelevare de probe din ureche, pentru examen bacteriologic etc.

Sange in ureche – simptome de otoragie

Aparitia otoragiei

Daca otoragia (sange in ureche) rezulta in urma unei simple zgarieturi sau zgarieturi la nivelul conductului auditiv extern, aceasta ia forma unei mici scurgeri sangeroase. In cazul unor traumatisme mai grave, fluxul sanguin poate fi mai abundent, canalul auditiv fiind umplut cu cheaguri de sange uscat.

In cazurile cele mai grave, o scurgere clara, asemanatoare cu otoliquorrhoea (aspect de „apa de stanca”), poate fi asociata cu scurgerea sangvinolenta, indicand o scurgere de lichid cefalorahidian printr-o bresa meningeala.

In cazul otitei medii acute, o otoragie constand in sange rosu sugereaza ruperea unei vezicule hemoragice (flictenia), in contextul otitei gripale asociate unui virus, cunoscuta sub numele de otita gripala flictenica. Cand otita este de origine bacteriana si timpanul se rupe sub presiunea puroiului acumulat in cutia timpanica, sangele este amestecat cu secretii purulente si mucoase de grosime variabila.

Semne asociate

Otoragia poate fi izolata sau insotita de alte simptome, care variaza in functie de cauza de baza:

  • senzatie de ureche infundata si dureri puternice dupa o curatare agresiva a urechii;
  • surditate mai mult sau mai putin severa, tinitus, vertij sau paralizie faciala in urma unei fracturi osoase;
  • rinofaringita cu nas infundat si febra, durere in ureche ameliorata de secretii, scaderea auzului in cazul otitei medii acute;
  • durere, tinitus si ameteli in urma unui barotraumatism;
  • durere severa si pierderea auzului dupa o explozie;
  • surditate cu tinitus pulsatil (perceput ca pulsul la o frecventa ritmica) cand cauza otoragiei este o tumora vasculara benigna numita tumoare glomus.

Sange in ureche – tratamentul otoragiei

Tratamentul pentru otoragie este adaptat de la caz la caz, dupa examinarea clinica si curatarea leziunilor.

Leziunile minore se vindeca de obicei spontan, fara niciun tratament. In alte cazuri, in functie de cauza de baza si de severitate, tratamentul poate include:

  • medicatie antiinflamatoare si analgezica;
  • ingrijire locala pentru a accelera vindecarea;
  • antibiotice daca este prezenta o infectie (evitati orice lichid care intra in canalul auditiv, pentru a nu creste riscul de suprainfectie);
  • corticosteroizi combinati cu vasodilatatoare, cand urechea interna este afectata ca urmare a unui traumatism sonor;
  • repararea timpanului (timpanoplastie) care implica o grefa de tesut conjunctiv sau cartilaj in cazul unei leziuni persistente sau complicate;
  • alte tratamente chirurgicale (traumatism cranian, explozie, tumoare, colesteatom etc.).

Sange in ureche – prevenirea otoragiei

Nu este intotdeauna posibil sa se previna otoragia. Cu toate acestea, unele leziuni pot fi prevenite, incepand cu cele provocate de curatarea prea agresiva a urechilor.

Sangerarea urechii (aparitia de sange in ureche) este un eveniment destul de rar. Orice persoana, copil sau adult, poate suferi de otoragie in urma unui traumatism sau a unei infectii.

Persoanele expuse la traumatisme cauzate de zgomot ar trebui sa poarte intotdeauna protectie pentru urechi.

Leziunile legate de scufundari pot fi, de asemenea, evitate partial prin invatarea manevrelor menite sa echilibreze presiunea dintre urechea externa si cea medie. De asemenea, este important sa se respecte orice contraindicatie (de exemplu, nu va scufundati daca aveti o infectie a cailor respiratorii superioare).

Sange in ureche, care sunt factorii de risc?

Otoragia poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, anumite obiceiuri de igiena ORL, practicarea anumitor activitati (cum ar fi scufundarile) si chiar anumite ocupatii (in special cele expuse la explozii recurente) pot fi considerate factori de risc pentru aparitia de sange in ureche.  

De asemenea, copiii sunt mai predispusi sa isi introduca obiecte nepotrivite in urechi, fara sa realizeze consecintele. Acest lucru este cunoscut sub numele de otoragie infantila.

Sangerarea din ureche este grava?

Oricare ar fi motivul pe care  suspectati ca a aparut sange in ureche, va recomandam cu tarie sa consultati un medic generalist, care va va indruma, daca este necesar, catre un medic ORL (specialist in otorinolaringologie).

Daca otoragia (sange in ureche) apare in urma unui traumatism violent, mergeti direct la urgenta. Va reamintim ca semnele care ar trebui sa va ingrijoreze sunt o scurgere de lichid limpede din nas sau din urechi, cunoscut sub numele de lichid cefalorahidian, care indica o afectare a barierei meningeale si care ar putea pune in pericol viata.

Simptome de urgenta care nu trebuie ratate daca aveti sange in ureche

Daca observati o scurgere de sange din urechi, asociata cu oricare dintre aceste simptome, contactati serviciile de urgenta:

  • pierdere semnificativa a auzului sau chiar surzenie;
  • scurgere clara din nas, uneori nimic mai mult decat lichid cefalorahidian (aceasta este cunoscuta sub numele de rinoree cerebrospinala);
  • paralizie faciala.

Sange in ureche – care sunt posibilele complicatii ale otoragiei?

Sangerarile din ureche (sange in ureche) sunt in general rare si nu foarte abundente. Cu toate acestea, asa cum s-a indicat mai sus, otoragia se poate complica cu meningita, care pune in pericol viata. De aici si urgenta tratamentului.