Sarcoidoza pulmonara – cauze, diagnostic si tratament

Sarcoidoza pulmonara – cauze, diagnostic si tratament Sarcoidoza pulmonara – cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 6 octombrie 2023

sarcoidoza-pulmonara

Sarcoidoza este o afectiune care face ca sistemul imunitar sa reactioneze excesiv si sa provoace formarea unor noduli numiti granuloame. Cercetatorii inca nu au descoperit exact de ce sau cum apare sarcoidoza. Cu toate acestea, afectiunea poate fi rezultatul unui raspuns imunitar excesiv la un iritant sau la alergeni, cum ar fi:

  • virusuri,
  • bacterii,
  • poluanti,
  • praf,
  • chimicale.

Exista unele dovezi care sugereaza ca anumite persoane pot fi mai predispuse genetic la sarcoidoza pulmonara. In functie de locul in care apar si de dimensiuni, granuloamele pot provoca simptome usoare sau severe sau, in unele cazuri, nici un simptom. In anumite situatii, acestea se pot transforma in fibroza, cauzand cicatrici pulmonare permanente.

Granuloamele pot aparea aproape oriunde in corp, insa de cele mai multe ori afecteaza plamanii sau ganglionii limfatici. De asemenea, granuloamele care apar in piele, ochi sau muschi pot provoca semne vizibile.

Ce este un granulom?

Granulomul este o zona de inflamatie cauzata de o reactie a sistemului imunitar. Este alcatuit dintr-un grup de globule albe din sange care au fost separate de restul corpului pentru a incerca sa protejeze organismul de ceva ce sistemul imunitar crede ca este daunator. Granuloamele sunt inconjurate de tesut fibros (dens), ceea ce le face dure la atingere.


Ce este sarcoidoza pulmonara?

Sarcoidoza este o boala rara, cauzata de inflamatie. Cu toate ca poate afecta aproape orice organ, sarcoidoza apare de obicei la nivelul plamanilor si ganglionilor limfatici.

Sarcoidoza care afecteaza plamanii poarta denumirea de sarcoidoza pulmonara. Acest tip de sarcoidoza provoaca formarea unor mici noduli de celule inflamatorii in plamani. Acesti noduli se numesc granuloame si pot afecta modul in care functioneaza plamanii.

De obicei, granuloamele se vindeca si dispar de la sine. In alta situatii, insa, nu se vindeca, iar tesutul pulmonar poate ramane inflamat si se poate cicatriza si rigidiza. Aceasta problema medicala care poate rezulta se numeste fibroza pulmonara, o afectiune care poate schimba structura plamanilor si care poate afecta respiratia. De asemenea, pacientul poate dezvolta si bronsiectazie. Bronsiectazia este o afectiune pulmonara manifestata prin deteriorarea si dilatarea bronhiilor.

Cu toate acestea, bronsiectazia si fibroza pulmonara apar rar la persoanele cu sarcoidoza pulmonara.

Pe langa remediile conventionale pentru sarcoidoza pulmonara, specialistul poate recomanda si produse alternative, cum ar fi Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop, care are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Cauze

Medicii nu cunosc cauza exacta a sarcoidozei. Unii oameni par sa aiba o predispozitie genetica la aceasta boala, care poate fi declansata de bacterii, virusuri, praf sau substante chimice.

Acest lucru declanseaza o reactie excesiva a sistemului imunitar, celulele imunitare generate incepand sa se acumuleze intr-un nodul numit granulom. Pe masura ce granuloamele se formeaza la nivelul unui organ, functia acestuia poate fi afectata.

Factori de risc

Cu toate ca sarcoidoza pulmonara poate afecta pe oricine, exista anumiti factori care pot creste riscul, cum ar fi:

  • Varsta si sexul

Sarcoidoza pulmonara poate aparea la orice varsta, insa este mai frecventa la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani. De asemenea, femeile sunt putin mai predispuse la sarcoidoza pulmonara.

  • Rasa

Persoanele de origine africana si cele de origine nord-europeana au un risc mai mare de a dezvolta sarcoidoza pulmonara. In plus, persoanele de origine afro-americana se pot confrunta cu semne si simptome si la nivelul altor organe, in afara de plamani.

  • Antecedentele familiale de sarcoidoza pulmonara

Persoanele ale caror rude au sau au avut sarcoidoza prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.

sarcoidoza-pulmonara-factori-de-risc

Manifestari

Cele mai multe persoane care au sarcoidoza pulmonara nu dezvolta simptome si cel mai probabil nu stiu ca au aceasta problema medicala. Sarcoidoza poate afecta multe organe, provocand o varietate de semne si simptome. Sarcoidoza pulmonara poate reduce cantitatea de aer pe care o pot retine plamanii si poate provoca rigiditate pulmonara.

Fiecare persoana poate prezenta semne si simptome diferite. Cu toate acestea, cele mai frecvente semne si simptome ale sarcoidozei pulmonare sunt:

  • dificultatile de respiratie, care de multe ori se agraveaza in timpul activitatilor fizice;
  • tusea uscata, care nu dispare;
  • durerile in piept;
  • respiratia suieratoare.

Sarcoidoza poate provoca, de asemenea, semne si simptome care nu sunt direct legate de plamani, cum ar fi:

  • oboseala extrema;
  • febra;
  • inflamatie, arsuri si durere la nivelul ochilor, vedere incetosata si sensibilitate la lumina;
  • transpiratii nocturne;
  • dureri la nivelul articulatiilor si oaselor;
  • eruptii cutanate, umflaturi si depigmentari pe fata, brate sau tibie;
  • noduli limfatici umflati;
  • pierdere in greutate.

Sarcoidoza pulmonara poate provoca semne si simptome identice cu ale altor afectiuni sau probleme medicale. De aceea, consultul medical este obligatoriu pentru stabilirea diagnosticului exact.

Diagnostic

Pe langa un istoric medical complet si un examen fizic, medicul poate efectua urmatoarele teste:

Radiografia toracica

Radiografia toracica evalueaza plamanii si inima. Radiografiile toracice pot arata informatii importante despre dimensiunea si forma plamanilor, bronhiilor si mediastinului (zona din mijlocul toracelui, care separa plamanii).

sarcoidoza-pulmonara-radiografie

Tomografia computerizata (CT)

Tomografia computerizata este un test imagistic care produce imagini orizontale sau axiale ale diferitelor parti ale corpului. Scanarea CT prezinta imagini detaliate ale oricarei zone a corpului, inclusiv ale plamanilor. Scanarea CT este mai detaliata decat radiografia obisnuita. Tomografia computerziata poate fi utilizata pentru a diagnostica bolile pulmonare, pentru a monitoriza progresia bolii si pentru a evalua raspunsul la tratament.

Testele functionale pulmonare

Aceste teste au rolul de a masura capacitatea plamanilor de a transporta aerul in si din plamani. Testele se fac de obicei cu aparate speciale, in care persoana trebuie sa sufle.

Analizele de sange

Acestea pot fi folosite pentru a verifica nivelul de dioxid de carbon si oxigen din sange, pentru a evalua functionarea ficatului si a rinichilor si pentru a descoperi eventualele infectii si alte boli.

Bronhoscopia

Bronhoscopia presupune introducerea in gat si in plamani a unui tub lung, subtire, flexibil, dotat cu o lumina in varf. Acest lucru ii permite medicului sa vizualizeze bronhiile, principalele cai respiratorii ale plamanilor. Bronhoscopia ajuta la evaluarea si diagnosticarea problemelor pulmonare. Cu ajutorul bronhoscopului, specialistii pot recolta probe de tesut pulmonar (biopsie) si pot efectua lavaj bronhoalveolar.

sarcoidoza-pulmonara-bronhoscopie

Lavajul bronhoalveolar

Lavajul bronhoalveolar este o procedura prin care se introduce o solutie salina sterila in plamani printr-un bronhoscop. Solutia este apoi aspirata. Solutia salina recolteaza celule din tractul respirator inferior, care pot fi verificate la microscop pentru a ajuta la identificarea inflamatiei si infectiilor. Procedura poate contribui la excluderea anumitor cauze.

Biopsia pulmonara

In timpul acestui test, specialistul extrage o mica proba de tesut, celule sau lichid din plamani, pentru a o verifica la microscop.

Sarcoidoza pulmonara este de obicei diagnosticata dupa ce sunt excluse alte tulburari pulmonare.

Cum se trateaza sarcoidoza pulmonara

In general, tratamentul are obiectivul de a tine sub control semnele si simptomele si de a imbunatati functia organelor afectate de boala. Medicamentele cu steroizi, cum ar fi prednisonul, pot ajuta la reducerea inflamatiei. Acestea pot fi administrate pe cale orala sau pot fi inhalate. Alte medicamente, cum ar fi metotrexatul, pot fi utilizate in cazuri severe de sarcoidoza pulmonara sau daca steroizii nu functioneaza.

sarcoidoza-pulmonara-tratament-medicamente

In multe cazuri, nu este nevoie de tratament pentru sarcoidoza pulmonara. In alte situatii, specialistii recomanda mai multe tratamente. Majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea sarcoidozei suprima sistemul imunitar.

In cazurile severe, care sunt insa destul de rare, poate fi necesara oxigenoterapia si chiar transplantul pulmonar.

Complicatii

Daca nu este tratata, sarcoidoza pulmonara poate cauza cicatrizarea permanenta a plamanilor (fibroza pulmonara), o problema care ingreuneaza respiratia si care provoaca uneori hipertensiune pulmonara.

Metode de prevenire

Din moment ce nu a fost descoperita cauza sarcoidozei, nu exista nicio modalitate de a o preveni sau de a reduce riscul de a dezvolta boala. Cu toate acestea, persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune trebuie sa ia medicamentele prescrise de medic, pentru a reduce riscul de probleme pe care le pot provoca granuloamele.

 

Referinte:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pulmonary-sarcoidosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sarcoidosis/symptoms-causes/syc-20350358

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11863-sarcoidosis

https://www.healthline.com/health/sarcoidosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318105

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe…