Se pot trata racelile si gripa cu antibiotice?

Se pot trata racelile si gripa cu antibiotice? Se pot trata racelile si gripa cu antibiotice?

Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

raceala-gripa-antibiotice

Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru a trata infectiile cauzate de bacterii, nu de virusuri (cum ar fi raceala si gripa). Administrarea de antibiotice atunci cand nu este cazul, cum ar fi pentru a trata raceala sau gripa, reprezinta o risipa. Mai exact, antibioticele administrate atunci cand nu sunt necesare ar putea sa nu mai fie eficiente mai tarziu cand va fi nevoie de tratarea unei infectii grave.

Daca obisnuiti sa luati in mod frecvent antibiotice, este important sa retineti ca bacteriile se pot modifica, iar antibioticele nu vor mai actiona impotriva lor. Se spune ca aceste bacterii capata rezistenta la antibiotice si sunt multe mai greu de tratat.

De ce ar trebui sa va faceti griji cu privire la rezistenta la antibiotice?

O infectie care nu poate fi tratata cu antibiotice poate dura mai mult. In loc sa se amelioreze, infectia se poate agrava. In acest caz, pacientul ar putea fi nevoit sa ia diferite alte medicamente sau sa fie internat in spital pentru a fi tratat.

Cand nu sunt necesare antibioticele?

Cele mai frecvente infectii sunt cauzate de virusuri. Antibioticele nu actioneaza impotriva acestor infectii. Cele mai multe dintre aceste boli se amelioreaza singure fara antibiotice.

Administrarea de antibiotice atunci cand nu sunt necesare va expune riscului de reactii adverse. Aproximativ una din cinci persoane care iau antibiotice dezvolta reactii adverse, cum ar fi eruptii cutanate, deranjament stomacal sau diaree.

Nu ii cereti medicului sa va prescrie antibiotice pentru o infectie cauzata de un virus. In schimb, intrebati-va medicul sau farmacistul ce puteti face pentru a va imbunatati starea. Farmacistul va poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala pentru a va ameliora semnele si simptomele.

 


Cum functioneaza antibioticele?

Este de inteles ca atunci cand o persoana este bolnava sau are pe cineva in grija care este bolnav, tot ce vrea este sa primeasca un medicament care sa rezolve problema. Din pacate, cand vine vorba de virusuri, cum ar fi cei care provoaca raceala sau gripa, COVID-19 si alte boli virale, antibioticele nu functioneaza. Ba mai mult, administrarea de antibiotice pentru a trata bolile virale ar putea provoca si mai multe probleme.

In schimb, se recomanda produsele alternative, cum ar fi Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt, care contribuie la calmarea gatului iritat.

Care este rolul antibioticelor?

Antibioticele au fost descoperite in 1928 de omul de stiinta Alexander Fleming si sunt considerate pe scara larga drept una dintre cele mai importante descoperiri medicale din istoria omenirii.

Antibioticele sunt folosite pentru a trata infectiile cauzate de bacterii. Bacteriile sunt organisme foarte mici, iar miliarde dintre ele traiesc in si pe corpul uman. De cele mai multe ori, aceste bacterii sunt inofensive sau chiar utile pentru corp, cum ar fi cele care ajuta organismul sa digere alimentele. Cu toate acestea, unele bacterii pot provoca anumite afectiuni.

Exista doua tipuri de antibiotice care pot vindeca infectiile bacteriene. Unele incetinesc cresterea bacteriilor si le afecteaza capacitatea de reproducere si raspandire, in timp ce altele ucid bacteriile prin distrugerea peretilor celulari ai acestora. Medicul prescrie antibioticul in functie de tipul de bacterie care a provocat infectia.

Drept urmare, infectiile virale nu pot fi tratate cu antibiotice, insa exista diverse produse care contribuie la combaterea lor. Printre acestea se numara Naturalis ViroProtect Rapid, un supliment alimentar ce contine noua ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia. Naturalis ViroProtect Rapid are o aroma delicioasa de mango si fructul pasiunii.

De ce nu sunt antibioticele eficiente in combaterea virusurilor?

Virusurile au o structura diferita si un mod diferit de supravietuire in comparatie cu bacteriile. Virusurile nu au pereti celulari care sa poata fi atacati de antibiotice. In schimb, sunt inconjurati de un invelis protector format din proteine.

Spre deosebire de bacterii, care ataca celulele corpului din exterior, virusurile se deplaseaza, traiesc si se inmultesc in interiorul celulelor organismului. Virusurile nu se pot reproduce singure, asa cum fac bacteriile, ci se ataseaza de celulele sanatoase si reprogrameaza aceste celule pentru a produce noi virusuri. Din cauza tuturor acestor diferente, antibioticele nu functioneaza asupra virusilor.

Ar trebui evitate cu totul antibioticele?

Deloc. Antibioticele pot salva vietile oamenilor si, daca aveti nevoie de ele, ar trebui sa le luati cat mai repede posibil. Deoarece antibioticele pot fi prescrise doar de medic, este necesar sa discutati cu acesta daca banuiti ca ati putea avea nevoie de ele. In niciun caz nu trebuie sa luati antibioticele care le-au ramas prietenilor sau rudelor.

Un studiu a aratat ca multi adulti cred in continuare ca, daca sunt suficient de bolnavi pentru a merge la medic pentru o raceala, ar trebui sa primeasca un tratament cu antibiotice. Studiul a mai aratat ca pacientii nu sunt constienti de consecintele consumului de medicamente daca nu sunt necesare. Si atunci cand antibioticele sunt utilizate abuziv, bacteriile pot deveni rezistente la acestea.

Antibioticele nu lupta impotriva infectiilor virale, ci produsele alternative, cum ar fi Naturalis ImunoSuport ULTRA, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Cum pot fi tratate raceala si gripa?

Mai mult ca sigur ati mai auzit expresia ca “o infectie virala trebuie lasata sa-si urmeze cursul”. Acest lucru inseamna ca trebuie sa asteptati ca sistemul imunitar al corpului sa lupte singur impotriva infectiei virale, activand un raspuns imunitar. Daca va confruntati cu o raceala sau cu o gripa ati putea avea urmatoarele semne si simptome:

  • secretii sau congestie nazala
  • durere in gat
  • durere de cap
  • febra
  • tuse
  • dureri musculare

De asemenea, pentru a va recupera mai repede atunci cand aveti o raceala sau o gripa este important sa va odihniti in pat, sa beti multe lichide (in special apa) si sa luati medicamente fara prescriptie medicala pentru a ameliora simptomele. Aceste remedii sunt de obicei suficiente pentru oamenii sanatosi in general. In unele cazuri, specialistul poate prescrie medicamente antivirale pentru a ajuta la reducerea severitatii si duratei bolii.

Cel mai important, va puteti proteja impotriva gripei prin vaccinarea antigripala. Vaccinul antigripal se schimba in fiecare an, asa ca este important sa primiti unul nou inainte de iarna in fiecare an.

raceala-gripa-vaccin-antigripal

Daca aveti o raceala sau gripa, trebuie sa va adresati medicului pentru a primi sfaturi suplimentare daca aveti oricare dintre urmatoarele semne si simptome:

  • dificultati de respiratie
  • dureri in piept
  • durere in gat care se agraveaza la inghitire
  • tuse care nu dispare dupa cateva saptamani
  • durere de cap sau durere sinusala care nu dispare
  • varsaturi persistente, o problema care poate duce la deshidratare
  • temperatura ridicata (38°C sau mai mare)
  • senzatie de confuzie sau dezorientare
  • tuse cu sputa

De ce nu trebuie sa luati antibiotice “pentru orice eventualitate”?

Ca orice organism viu, bacteriile pot evolua si se pot adapta la mediile in schimbare. Acest lucru inseamna ca bacteriile pot deveni “rezistente” la antibiotice, daca sunt expuse suficient la acestea. Pe masura ce bacteriile devin rezistente la antibiotice, creste riscul ca infectiile daunatoare cauzate de bacterii sa nu mai poata fi tratate, deoarece nu mai exista instrumente pentru a le combate. Administrarea de antibiotice atunci cand nu sunt necesare poate creste acest risc pentru toata lumea si poate face ca antibioticele sa fie mai putin eficiente in general.

 

 

 

Referinte:

https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/antibiotics-viruses-cold-flu

https://www.webmd.com/cold-and-flu/antibiotics-colds

https://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-treatment-antibiotics-or-not

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Septocalmin forte x 24 pastile

    Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

      Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Fiecare drajeu…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…