Simptome cancer de colon – ce trebuie sa stiti?

Simptome cancer de colon – ce trebuie sa stiti? Simptome cancer de colon – ce trebuie sa stiti?

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Cancerul de colon este o afectiune caracterizata prin dezvoltarea unei cresteri anormale de celule in colon sau rect. Colonul si rectul fac parte din sistemul digestiv si sunt responsabile pentru absorbtia apei si a substantelor nutritive din alimente, precum si pentru eliminarea resturilor solide sub forma de fecale.

Cancerul de colon incepe adesea sub forma de polipi, care sunt mici excrescente de tesut in interiorul colonului sau rectului. In timp, acesti polipi pot deveni maligni (cancerosi), transformandu-se in tumori. Daca aceste tumori invadeaza tesuturile din jur sau se extind catre alte parti ale corpului, vor provoca cancer de colon.

Factorii de risc pentru cancerul de colon includ varsta inaintata, antecedentele familiale de cancer colorectal, prezenta polipilor in colon, istoricul personal de boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativa, precum si anumite conditii genetice ereditare.

Simptomele de cancer de colon pot include schimbari in obiceiurile intestinale, sangerari rectale, dureri abdominale, slabiciune si pierdere in greutate inexplicabile. Diagnosticul si tratamentul pentru cancer de colon implica de obicei colonoscopie, biopsie, imagistica medicala si o combinatie de chirurgie, radioterapie si chimioterapie, in functie de stadiul cancerului.

Este important ca persoanele sa-si monitorizeze sanatatea, sa aiba un stil de viata sanatos si sa faca screening regulat, pentru a depista precoce eventualele modificari sau prezenta simptomelor cancerului de colon.


Care sunt simptomele de cancer de colon?

Simptomele de cancer de colon pot varia in functie de stadiul bolii si de localizarea tumorii. In stadiile incipiente, simptomele cancerului de colon nu sunt evidente, ceea ce pentru depistarea precoce subliniaza importanta screeningului regulat.

Cu toate acestea, pe masura ce boala progreseaza, pot aparea simptomele cancerului de colon:

  • modificari ale obiceiurilor intestinale;
  • diaree persistenta sau constipatie inexplicabila;
  • schimbari in consistenta scaunului;
  • sangerare rectala sau sange in fecale;
  • in materiile fecale poate aparea sange rosu sau de culoare inchisa;
  • sangerarea rectala poate fi observata si in toaleta sau pe hartia igienica;
  • durere abdominala sau crampe;
  • disconfort sau dureri in partea inferioara a abdomenului;
  • senzatie de plenitudine abdominala sau balonare excesiva;
  • slabiciune si oboseala inexplicabile;
  • pierdere in greutate neintentionata.

Stadiul avansat al bolii poate duce la:

  • icter (colorarea galbena a pielii si a ochilor);
  • obstructie intestinala;
  • metastaze in alte organe, cum ar fi ficatul sau plamanii, ceea ce poate cauza simptome specifice in acele zone.

Este important sa retineti ca aceste simptome pot fi cauzate si de alte afectiuni, iar prezenta lor nu inseamna neaparat ca sunt simptomele cancerului de colon sau ca aveti cancer de colon.

Cu ce pot fi confundate simptomele de cancer de colon?

Simptomele cancerului de colon pot fi confundate cu alte afectiuni gastrointestinale sau cu alte probleme de sanatate. Unele dintre aceste afectiuni includ:

  • Boala inflamatorie intestinala (BIIB):

Afectiuni precum boala Crohn si colita ulcerativa pot produce simptome asemanatoare cu simptomele cancerului de colon, cum ar fi diareea, durerea abdominala si sangerarea rectala.

  • Sindromul intestinului iritabil (SII):

SII poate provoca schimbari in obiceiurile intestinale, durere abdominala si balonare, simptome care pot fi asemanatoare cu simptomele cancerului de colon.

  • Polipii benigni:

Unii polipi din colon sunt noncancerosi si pot fi asimptomatici sau pot cauza doar simptome minore. Cu toate acestea, acesti polipi pot deveni maligni in timp.

  • Hemoroizii:

Hemoroizii pot provoca sangerare rectala si durere in timpul defecatiei, fiind uneori confundati cu sangerarea care este unul dintre simptomele cancerului de colon.

  • Infectii intestinale:

Infectiile bacteriene, virale sau parazitare pot provoca simptome care pot duce cu gandul la unele dintre simptomele cancerului de colon, precum diareea, durerea abdominala si sangerarea in scaun.

  • Sindromul de colon iritabil (SCI):

SCI poate determina modificari ale obiceiurilor intestinale, balonare si durere abdominala, dar nu este asociat cu riscul de cancer.

  • Apendicita:

Durerea abdominala poate fi provocata si de apendicita, o afectiune care necesita tratament medical de urgenta.

  • Boli ale stomacului sau intestinului subtire:

Ulcerele, infectiile sau alte afectiuni ale stomacului sau intestinului subtire pot cauza simptome care se suprapun cu cele ale cancerului de colon.

Este important sa retineti ca aceste exemple sunt doar cateva dintre afectiunile care pot prezenta simptome similare cu simptomele cancerului de colon. Diagnosticul corect necesita evaluarea medicala, iar daca experimentati simptome suspecte sau aveti factori de risc, este esential sa cautati asistenta medicala pentru investigatii suplimentare si un diagnostic precis.

Ce investigatii se fac pentru depistarea cancerului de colon?

Screeningul regulat si discutiile cu medicul despre simptomele persistente sau noi pe care le suspectati ca sunt simptomele cancerului de colon sunt cheia pentru depistarea si tratamentul precoce al acestei boli.

Exista mai multe modalitati de investigatii utilizate pentru depistarea cancerului de colon si a polipilor precancerosi. Iata cateva dintre ele:

  • Colonoscopia:

Colonoscopia este considerata una dintre cele mai eficiente metode de screening si diagnostic pentru cancerul de colon. Se utilizeaza un tub subtire, flexibil, prevazut cu o camera video la capat (colonoscop), care este introdus in colon pentru a examina intreaga lungime a acestuia. In timpul colonoscopiei, medicul poate indeparta polipii sau recolta probe de tesut (biopsii), pentru a fi examinate in laborator.

  • Sigmoidoscopia:

Este o procedura asemanatoare cu colonoscopia, dar se examineaza doar o portiune mai mica a colonului, numita sigmoid. In acest scop se utilizeaza un tub sigmoidoscopic flexibil, pentru a detecta polipii si a recolta biopsii.

  • Tomografia computerizata a colonului (CT colonografie):

Se efectueaza o scanare CT a colonului si se creeaza imagini detaliate ale acestuia. Poate fi o optiune pentru cei care nu pot sau nu doresc sa faca o colonoscopie traditionala.

  • Teste de sange ocult in fecale:

Acesta procedura analizeaza fecalele in cautarea urmelor de sange invizibile. Pot fi utilizate mai multe metode, inclusiv testele de sange ocult in fecale pe baza de guaiac sau teste mai noi, care detecteaza markeri specifici ai sangelui.

  • Teste genetice si markeri tumorali:

Anumite teste genetice pot identifica predispozitia ereditara la cancerul de colon. Markerii tumorali, cum ar fi antigenul carcinoembrionar (CEA), pot fi monitorizati in sange pentru a evalua raspunsul la tratament sau pentru a detecta recurentele.

  • Clisma cu bariu:

O clisma cu bariu poate ajuta la identificarea cancerului intestinal sau de colon; prin clisma se goleste intestinul, apoi se injecteaza un lichid de contrast (bariu) in colon, iar apoi se realizeaza radiografii pentru a obtine imagini detaliate ale interiorului colonului. Aceasta metoda a fost inlocuita in mare masura de tehnologiile mai avansate, dar poate fi inca utilizata in anumite cazuri.

Este important sa discutati cu medicul pentru a decide ce tip de investigatie este potrivit pentru dumneavoastra, luand in considerare factorii de risc, istoricul medical si preferintele personale.

Ce este sangele ocult?

Sangele ocult se refera la prezenta sangelui in fecale, dar care nu este vizibil cu ochiul liber. Acest tip de sangerare poate fi detectat doar prin teste de laborator specializate. 

Testul pentru hemoragii oculte in fecale este o optiune pentru screeningul cancerului de colon. Poate fi o optiune daca aveti un risc mediu de cancer de colon, dar nu prezentati simptome. Medicul va poate recomanda un test pentru hemoragii oculte in fecale pentru a-si da seama daca ati putea avea o afectiune de baza, cum ar fi polipi in colon, hemoroizi, ulcer, o boala inflamatorie a intestinului, precum colita ulcerativa, dar si cancerul colorectal. Testul poate fi indicat si daca aveti semne de anemie.

Acest test nu este de diagnostic, dar arata in schimb ca sunt necesare teste suplimentare. Desi un test pentru sange ocult in fecale este utilizat pentru a cauta prezenta sangelui in fecale, testul nu arata de unde provine sangerarea.

Cum se trateaza cancerul de colon?

Tratamentul cancerului de colon depinde de stadiul bolii, localizarea tumorii, gradul de agresivitate a celulelor canceroase si starea generala a sanatatii pacientului. O abordare comuna a tratamentului cancerului de colon poate include urmatoarele optiuni:

  • Chirurgia:

Indepartarea chirurgicala a tumorii este adesea o componenta importanta a tratamentului pentru cancerul de colon. In cazul polipilor noncancerosi sau a stadiilor timpurii ale cancerului, poate fi suficienta indepartarea locala a tumorii.

In cazul tumorilor mai mari sau a cancerului extins, poate fi necesara indepartarea unei parti mai mari a colonului sau chiar a intregului colon, o procedura cunoscuta sub numele de colectomie.

  • Chimioterapia:

Chimioterapia implica utilizarea medicamentelor antitumorale pentru a distruge sau incetini cresterea celulelor canceroase. Este adesea utilizata dupa chirurgie, pentru a reduce riscul de recidiva sau in cazul cancerului avansat, pentru a controla cresterea tumorii.

  • Radioterapia:

Radioterapia implica utilizarea radiatiilor pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a incetini dezvoltarea acestora. Poate fi utilizata inainte de chirurgie, pentru a micsora tumorile, sau dupa chirurgie, pentru a trata zonele in care exista un risc crescut de recidiva.

  • Terapie tintita:

Aceasta forma de tratament utilizeaza medicamente care vizeaza specific anumite caracteristici ale celulelor canceroase, reducand astfel daunele la tesuturile sanatoase.

Terapiile tintite pot fi utilizate in combinatie cu alte modalitati de tratament.

  • Imunoterapia:

Imunoterapia stimuleaza sistemul imunitar al pacientului, pentru a identifica si distruge celulele canceroase. Este o abordare in dezvoltare si poate fi utilizata in anumite cazuri de cancer colorectal avansat.

Tratamentul cancerului de colon este adesea personalizat in functie de caracteristicile specifice ale fiecarui pacient. Echipa medicala, care poate include chirurgi, oncologi medicali, radioterapeuti si alti specialisti, colaboreaza pentru a crea un plan de tratament eficient.