Sindrom Asperger – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Sindrom Asperger – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament Sindrom Asperger – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

sindrom-asperger

Sindromul Asperger este o tulburare care face parte din spectrul autist si nu mai este considerat un diagnostic independent. Impartaseste multe caracteristici cu alte tipuri de autism, cum ar fi nevoia de a avea o rutina.

Sindromul Asperger era o tulburare de sine statatoare, insa in 2013, Asociatia Americana de Psihiatrie a lansat Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale 5 (DSM-5) a inclus-o pe lista tulburarilor din spectrul autismului (ASD).

Persoanele cu autism intampina dificultati in a intelege semnalele sociale, iar acest lucru le poate ingreuna comunicarea si interactiunea cu ceilalti. Aceste dificultati pot provoca anxietate si depresie.

Nu se stie exact cati oameni traiesc cu sindrom Asperger. Unele estimari mentioneaza ca 1 din 250 de oameni au aceasta tulburare. Nu exista o statistica exacta in mare parte din cauza lipsei de studii privind prevalenta si a noii clasificari a sindromului in categoria spectrului autist.

Se estimeaza totusi ca aproximativ 1 din 44 de persoane au autism. In plus, numarul de baieti diagnosticati cu sindrom Asperger este mult mai mare decat cel al fetelor, iar motivele sunt multe.


Sindrom Asperger – generalitati

Sindromul Asperger apartine unui grup de afectiuni de neurodezvoltare, cunoscute sub numele de tulburari din spectrul autist.

Persoanele cu sindrom Asperger prezinta de obicei urmatoarele semne:

  • dificultati in a interactiona social;
  • angajarea intr-un comportament repetitiv;
  • sustinerea ferma a opiniilor si convingerilor;
  • mentinerea unor reguli si rutine.

Unele persoane diagnosticate cu autism au o forma care poarta denumirea de autism de inalta functionare. „Functionare inalta” nu este de fapt un diagnostic separat, ci indica faptul ca aceste persoane au nevoie de mai putin sprijin din exterior decat alte persoane cu tulburari din spectrul autist. In aceasta categorie intra si persoanele cu sindrom Asperger.

sindrom-asperger-generalitati

Sindromul Asperger nu este caracterizat prin intarzieri in ce priveste abilitatile lingvistice sau dezvoltarea cognitiva, motiv pentru care persoanele cu Asperger isi pot gestiona singure activitatile de zi cu zi. In general, aceste persoane pot face parte dintr-o clasa obisnuita de scoala sau pot sa aiba un loc de munca, printre altele.

In ce fel este sindromul Asperger diferit de autism?

Sindromul Asperger nu mai este un diagnostic de sine statator in Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale, editia a 5-a (DSM-5). Incepand cu noua editie, publicata in 2013, sindromul Asperger a fost inclus in lista tulburarilor de spectru autist.

Detaliul major care diferentiaza sindromul Asperger de restul tulburarilor de spectru autist este ca persoanele cu Asperger:

  • prezinta simptome mai usoare de autism;
  • au abilitati lingvistice semnificative, deci nu prezinta intarzieri din punct de vedere lingvistic.

Aceste persoane au, de obicei, nevoie de foarte putin sprijin in desfasurarea activitatilor zilnice si, in general, sunt diagnosticati mai tarziu in viata.

Sindrom Asperger – factori de risc si cauze

Sindromul Aspeger are la baza modificari la nivelul creierului. Cu toate acestea, medicii nu au determinat inca exact care sunt cauzele acestor modificari.

Expertii au identificat cativa factori potentiali care ar putea contribui la dezvoltarea autismului, printre care genetica si expunerea la toxinele din mediul inconjurator, cum ar fi substantele chimice sau virusurile.

Baietii au un risc mai mare de a fi diagnosticati cu sindrom Asperger. Potrivit unor cercetari din 2017, multe fete cu autism nu primesc niciodata diagnosticul corect.

sindrom-asperger-cauze

Sindrom Asperger – manifestari

Printre semnele sindromului Asperger se numara:

  • Hiperconcentrarea

Multe persoane cu sindrom Asperger se concentreaza extrem pe un subiect restrans de interes. Copiii, de exemplu, pot fi extrem de interesati de lucruri precum orarele trenurilor sau dinozaurii. Acest interes poate alimenta conversatii unilaterale cu colegii si adultii.

  • Dificultatile in recunoasterea indiciilor sociale

De multe ori, persoanele cu sindrom Asperger nu realizeaza ca subiectul conversatiei s-a schimbat, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care au dificultati in a interactiona cu ceilalti oameni. De asemenea, aceste persoane nu stiu ca trebuie sa-si coboare vocea in anumite situatii si locuri.

  • Problemele in a interpreta expresiile faciale sau limbajul corpului

Multor persoane cu autism le este greu sa recunoasca si sa inteleaga sentimentele altora. Aceste persoane au probleme in a interpreta limbajul corpului si, in plus, au tendinta sa evite contactul vizual, sa vorbeasca pe un ton monoton si sa arate putine expresii faciale.

sindrom-asperger-manifestari

  • Problemele motorii si de coordonare

Unii copii cu sindrom Asperger au probleme in a alerga sau merge pe jos. De asemenea, multora le lipseste coordonarea si au probleme in a desfasura diverse activitati, cum ar fi mersul pe bicicleta.

Sindrom Asperger – diagnostic

Niciun test nu poate indica daca o persoana are o tulburare din spectrul autist. Cu toate acestea, daca o persoana observa semne ale sindromului Asperger, un specialist in sanatate mintala poate evalua anumite componente-cheie, cum ar fi:

  • aptitudinile lingvistice;
  • felul in care interactioneaza in situatiile sociale;
  • expresiile faciale cand vorbesc;
  • interesul fata de interactiunile cu ceilalti;
  • reactiile in fata schimbarii;
  • coordonarea motrica si abilitatile motorii.

sindrom-asperger-diagnostic

Unele persoane care au o tulburare din spectrul autist sunt diagnosticate initial cu tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD) sau cu alte tulburari de neurodezvoltare. Persoanele care cred ca au primit un diagnostic nepotrivit pot apela la parerea unui alt specialist sau profesionist din domeniul sanatatii.

Tratamentul pentru sindrom Asperger

Multe persoane cu autism, inclusiv cele cu sindrom Asperger, nu considera ca acestea reprezinta dizabilitati sau tulburari. Cu alte cuvinte, Asperger, ca si autismul, nu este o afectiune care necesita tratament.

O persoana diagnosticata cu Asperger are la dispozitie mai multe tipuri de terapii si suport social. Nu exista tratament care sa vindece sindromul Asperger, insa exista metode prin care o persoana cu Asperger poate invata sa-si gestioneze felul in care gandeste, percepe lumea exterioara si interactioneaza cu ceilalti.

  • Educatie si abilitati academice

Un copil diagnosticat cu sindrom Asperger poate beneficia de sprijin educational. Mai exact, poate invata cum sa-si gestioneze obiectivele privind temele si notele si cum sa abordeze nevoile specifice de invatare.

sindrom-asperger-educatie

  • Dobandirea abilitatilor sociale adecvate

Persoanele cu Asperger pot invata cum sa-si imbunatateasca felul in care interactioneaza cu ceilalti, de exemplu, invatand cum sa perceapa si sa raspunda la indiciile sociale.

  • Formarea abilitatilor de comunicare

Terapia specializata de vorbire si limbaj ii poate ajuta pe cei cu Asperger sa invete cum sa inceapa si sa mentina o conversatie, de exemplu. Mai exact, acestia invata ce ton sa foloseasca atunci cand pun intrebari si cand raspund si afla cum sa interpreteze indiciile verbale si nonverbale.

  • Terapie cognitiv-comportamentala (TCC)

Persoanele cu Asperger invata sa-si controleze emotiile si sa-si reduca interesele obsesive si rutinele repetitive.

  • Modificari comportamentale

Acestea presupun strategii de sustinere a comportamentului pozitiv si de reducere a comportamentului ineficient. Analiza comportamentala aplicata este o stiinta dedicata intelegerii si imbunatatirii comportamentului uman.

sindrom-asperger-modificari-comportamentale

  • Terapie ocupationala sau fizioterapie

Aceste terapii ii pot ajuta pe cei cu probleme de integrare senzoriala sau cu o slaba coordonare motorie.

  • Medicamente

Nu exista medicamente care sa trateze sindromul Asperger, insa o persoana cu Asperger poate folosi medicamente pentru a gestiona simptome precum anxietatea.

Potrivit unei analize din 2015, terapia prin muzica, terapia de integrare senzoriala, acupunctura si masajul pot, de asemenea, sa fie de ajutor.

Cu toate acestea, autorii analizei au ajuns la concluzia ca nicio dovada nu sustine pe deplin eficacitatea terapiilor alternative sau complementare in abordarea tulburarilor din spectrul autist.

Cat de important este rolul ingrijitorilor?

Parintii si alti ingrijitori pot invata unele strategii care ii ajuta sa inteleaga mai profund sindromul Asperger. Invatand aceste strategii, ei le pot oferi un sprijin mai bun persoanelor dragi care se confrunta cu acest sindrom, ajutandu-le sa nu se simta izolate.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/asperger-syndrome

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6436-asperger-syndrome

https://www.everydayhealth.com/aspergers/what-are-signs-symptoms-disorder/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/7601