Spondilita anchilozanta – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Spondilita anchilozanta – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament Spondilita anchilozanta – ce este, care sunt cauzele si optiunile de tratament

Ultima actualizare: 15 martie 2023

spondilita-anchilozanta

Spondilita anchilozanta este un tip de artrita care provoaca dureri de spate. Simptomele precum durerea de sold si senzatia de intepenire a spatelui pot fluctua. In timp, vertebrele coloanei vertebrale pot fuziona, ceea ce provoaca rigidizarea acestora (anchiloza). Exercitiile fizice sunt una dintre cele mai bune modalitati de a calma durerea asociata si de a mentine flexibilitatea corpului. Analgezicele si alte medicamente pot fi la randul lor de ajutor pentru gestionarea simptomatologiei.

In continuare, veti afla mai multe detalii despre caracteristicile acestei boli cronice, precum si despre optiunile pe care pacientii le au la dispozitie pentru managementul simptomelor si mentinerea calitatii vietii.


Spondilita anchilozanta – generalitati

Spondilita anchilozanta face parte dintr-un grup de boli cunoscute sub numele de spondiloartropatii, fiind o forma de artrita care provoaca inflamatie cronica (de lunga durata) la nivelul coloanei vertebrale. Spondilita anchilozanta provoaca inflamarea articulatiilor sacroiliace, aflate intre baza coloanei vertebrale si pelvis. Aceasta inflamatie, numita sacroileita, este unul dintre primele semne ale bolii. In general, inflamatia se extinde, ajungand la articulatiile dintre vertebre (oasele care alcatuiesc coloana vertebrala), fenomen cunoscut sub numele de spondilita. Ca raspuns la inflamatia persistenta, organismul produce o cantitate suplimentara de calciu, care se acumuleaza in jurul oaselor coloanei vertebrale. Astfel, se formeaza osteofitele (excrescente osoase – „ciocuri” sau pinteni ososi) care provoaca rigidizarea spatelui si a gatului.

Mai rar, din cauza excesului de calciu depus, unele vertebre pot fuziona, motiv pentru care, in cazuri grave, pacientul ajunge sa aiba postura inclinata. Pentru a evita acest risc, pacientii trebuie:

  • sa se mentina activi;
  • sa beneficieze de tratament eficient;
  • sa-si corecteze postura.

 

Simptomele spondilitei anchilozante pot varia de la o persoana la alta, dar de obicei evolueaza lent, pe parcursul mai multor luni sau ani. In general, boala tinde sa apara in adolescenta sau incepand cu varsta de 20 de ani. Simptomele pot fluctua – apar si dispar, se amelioreaza sau se agraveaza de-a lungul anilor.

Specialistii Catena va recomanda Plasture cu efect de incalzire, care amelioreaza durerile reumatice, musculare, durerile de spate sau de origine menstruala, precum si disconfortul asociat cu torticolis.

Principalele simptome cu care se confrunta persoanele care dezvolta spondilita anchilozanta:

1. Dureri de spate si rigiditate – acestea sunt de obicei principalele simptome ale afectiunii. In stadiile incipiente, spondilita anchilozanta poate provoca rigiditate si durere in zona lombara, dimineata devreme, disconfort care dureaza cel putin 30 de minute, dar care se atenueaza pe parcursul zilei. Pacientii pot observa ca:

  • durerea se amelioreaza dupa efectuarea exercitiilor fizice, dar nu se reduce sau chiar se agraveaza in perioadele de repaos;
  • durerea si rigiditatea sunt mai accentuate dimineata si seara, pacientii putandu-se trezi regulat in timpul noptii din cauza disconfortului;
  • durerea se resimte si la fese.

 

2. Artrita – pe langa simptomele de la nivelul spatelui si coloanei vertebrale, spondilita anchilozanta poate provoca si inflamarea articulatiilor (artrita) din alte parti ale corpului, cum ar fi soldurile si genunchii. Principalele simptome asociate cu artrita sunt:

  • durere in momentul miscarii articulatiei afectate;
  • sensibilitate resimtita la palparea zonelor afectate;
  • aparitia umflaturii si a senzatiei de caldura la nivel articular.

 

3. Entezita – este o inflamatie dureroasa, in urma careia osul fuzioneaza cu un tendon (tesut dur care leaga muschii de oase) sau ligament (tesut care leaga oasele unele de altele). In general, entezita apare:

  • in partea superioara a tibiei;
  • in spatele calcaiului (tendonul lui Ahile);
  • sub calcai;
  • la imbinarea dintre coaste si stern.

 

Cand coastele sunt afectate, pacientii simt treptat un disconfort in zona pieptului, fiindu-le dificil sa inspire profund. Acestia raman fara suflu chiar si dupa activitate fizica usoara. Tusea sau stranutul poate provoca disconfort sau durere.

4. Oboseala – este un simptom comun in cazurile de spondilita anchilozanta netratata, acesti pacienti simtindu-se lipsiti de energie. Starile de epuizare nu se amelioreaza odata cu somnul sau odihna. Acest simptom poate fi cauzat de spondilita anchilozanta in sine, dar si de anemie.

Pentru buna functionare a articulatiilor, farmacistii Catena va recomanda Naturalis ArtroSuport colagen ananas. Acest supliment alimentar sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor, inclusiv in cazul suprasolicitarii mecanice (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate) sau pe parcursul recuperarii articulare dupa traumatismele aparatului locomotor.

Alte posibile simptome ale acestei boli cronice sunt:

  • inflamatia aparuta la nivelul intestinului – persoanele cu spondilita anchilozanta pot dezvolta boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita. Prin urmare, trebuie sa va adresati medicului daca de mai mult de doua saptamani aveti diaree sau scaun cu sange.
  • depresia si anxietatea;
  • psoriazisul;
  • uveita anterioara acuta (inflamatie a ochiului) – primele semne sunt de obicei durerea la nivelul globului ocular si uneori inrosirea acestuia. Pacientii pot deveni sensibili la lumina puternica.

 

Spondilita anchilozanta – cauze

Desi cauzele exacte ale aparitiei acestei boli sunt incerte, cercetatorii considera ca factorul genetic joaca un rol important in declansarea afectiunii. Aproximativ 95% dintre persoanele care au spondilita anchilozanta prezinta o variatie a genei antigenului leucocitar uman-B (HLA-B). Aceasta gena modificata sau mutanta produce o proteina numita HLA-B27, care creste riscul de imbolnavire. Cu toate acestea, 80% dintre copiii care mostenesc gena mutanta de la un parinte cu spondilita anchilozanta nu dezvolta boala. Peste 60 de gene au fost asociate cu aceasta afectiune.

Se crede insa ca cei care au aceasta varianta a genei HLA-B27 prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala. Afectiunea poate fi declansata de unul sau mai multi factori de mediu, dar inca nu se stie exact care sunt acestia.

Desi se poate efectua o testare a genei HLA-B27, aceasta nu este insa o metoda eficienta de diagnosticare a afectiunii, deoarece unii oameni pot avea varianta genei HLA-B27, dar nu dezvolta spondilita anchilozanta, iar altii pot avea afectiunea, dar nu prezinta mutatie genetica.

Spondilita anchilozanta – factori de risc

Majoritatea cazurilor apar la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, doar o mica parte dintre ele dezvoltandu-se la adultii de peste 45 de ani. Totusi, uneori boala apare inclusiv la copii si varstnici.

In general, s-a observat ca spondilita anchilozanta este de aproximativ 3 ori mai frecventa la barbati decat la femei.

Daca aveti spondilita anchilozanta si analizele dovedesc ca aveti mutatia genei HLA-B27, atunci exista riscul sa le-o transmiteti urmasilor. Se estimeaza ca intre 5 si 10% dintre copiii cu aceasta varianta a genei vor dezvolta boala.

Diagnosticul de spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele evolueaza lent si nu s-au conceput analize specifice pentru depistarea bolii. Durerea de spate asociata cu aceasta afectiune poate fi insa destul de distincta. De exemplu, de obicei nu se amelioreaza in ciuda repaosului, pacientii putand sa se trezeasca noaptea din cauza disconfortului.

Supramax Articulatii Gel este un preparat care contine o formula speciala pentru articulatii si muschi. Pe baza de extract de tataneasa (Symphytum officinale) si pantenol (provitamina B5), acesta relaxeaza muschii incordati si articulatiile tensionate.

Medicul se va interesa deci despre simptome (cand au aparut acestea si de cat timp dateaza), precum si despre istoricul familial al pacientului, apoi va efectua si o examinare fizica. Pentru stabilirea diagnosticului, specialistul poate recomanda unul sau mai multe dintre aceste teste:

  1. investigatii imagistice – imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate detecta problemele coloanei vertebrale mai precoce decat radiografiile traditionale. Medicul poate sugera totusi si o radiografie a coloanei vertebrale, pentru a verifica daca pacientul prezinta artrita sau pentru a exclude alte afectiuni.
  2. analiza privind viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH) – cand pacientul se confrunta cu inflamatie si umflare, proteinele din sange se combina si devin mai greoaie decat in ​​mod normal, asa ca ajung mai repede pe fundul eprubetei. Cu cat celulele sangvine de depun mai repede, cu atat inflamatia este mai grava. Aproximativ 7 din 10 persoane cu spondilita anchilozanta au VSH ridicat.
  3. analiza cu profil genetic – aceasta vizeaza prezenta genei HLA-B27. Aproximativ 8% dintre persoanele de origine europeana au aceasta gena, dar numai un sfert din populatia respectiva dezvolta spondilita anchilozanta.

Spondilita anchilozanta – optiuni de tratament

Tratamentul pentru spondilita anchilozanta depinde de simptome, varsta si stare generala de sanatate, precum si de cat de avansata este boala. Scopul tratamentului este acela de a atenua durerea si rigiditatea, de a preveni deformarile vertebrale si de a mentine un stil de viata cat mai normal posibil.

Farmacistii Catena va informeaza ca Fleximobil Med gel emulsionat poate fi de ajutor in calmarea durerii si rigiditatii musculare, precum si a durerii acute de origine reumatica (artroze ale mainilor, picioarelor si genunchilor, spondilita anchilozanta). Calmeaza disconfortul si rigiditatea musculara, relaxand musculatura tensionata si contractata.

Pacientii au la dispozitie urmatoarele optiuni:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru reducerea durerii si inflamatiei;
  • blocante ale factorului de necroza tumorala, pentru a atenua inflamatia si umflarea zonei afectate;
  • inhibitori ai interleukinei 17A (IL-17A), cu acelasi rol ca blocantele factorului de necroza tumorala;
  • medicamente antireumatice precum sulfasalazina, pentru a reduce inflamatia si a tine sub control spondilita anchilozanta;
  • utilizarea de scurta durata a corticosteroizilor, pentru combaterea inflamatiei;
  • administrarea pe termen scurt a relaxantelor musculare si a analgezicelor, pentru a atenua durerile severe si spasmele musculare;
  • interventie chirurgicala pentru inlocuirea unei articulatii, plasarea tijelor la nivelul coloanei vertebrale sau indepartarea excrescentelor osoase;
  • mentinerea unei pozitii corecte;
  • exercitii regulate, printre care cele care intaresc muschii spatelui.

 

Pacientii trebuie sa discute cu specialistul despre riscurile, beneficiile si posibilele efecte secundare ale acestor optiuni de tratament.

Posibile complicatii la pacientii cu spondilita anchilozanta

Persoanele care au avut spondilita anchilozanta timp indelungat sau carora le-au fuzionat oasele spatelui risca sa se confrunte cu fracturi in zona respectiva. Fractura la nivelul coloanei vertebrale poate provoca leziuni ale nervilor. Prin urmare, este foarte important ca specialistul care trateaza pacientul dupa o cadere sau accidentare sa stie ca persoana are spondilita anchilozanta.

Cei care simt durere inexplicabila la nivelul coloanei vertebrale sau stare de slabiciune, amorteala ori furnicaturi in brate sau picioare, trebuie sa se adreseze imediat medicului.

Unii pacienti cu spondilita anchilozanta dezvolta si osteoporoza, ceea ce determina fragilizarea oaselor si cresterea riscului de fractura. De asemenea, la orice tip de spondiloartrita exista un risc putin mai mare de a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral. Administrarea medicamentelor antiinflamatoare, dieta sanatoasa, renuntarea la fumat si practicarea regulata a exercitiilor fizice pot reduce acest risc.

In cazuri mai rare, daca pieptul este afectat de spondilita anchilozanta, se pot forma cicatrici in partea superioara a plamanilor.

 

Surse:

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/conditions/ankylosing-spondylitis

https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/ankylosing-spondylitis/

https://www.nhs.uk/conditions/ankylosing-spondylitis/causes/

Farmacistul Catena va recomanda:

Supramax Articulatii – Gel pentru relaxare musculara,  100 ml

Supramax Articulatii – Gel pentru relaxare musculara, 100 ml

  SUPRAMAX® articulatii mobil gel este un…

Fleximobil Med, 100 g gel emulsionat

Fleximobil Med, 100 g gel emulsionat

Gelul emulsionat Fleximobil Med este ideal pentru…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

  Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de ananas este…

Plasture cu efect de incalzire Catena 10 X 13 cm

Plasture cu efect de incalzire Catena 10 X 13 cm

Indicatii si efecte efect de incalzire pana la 10…