Te confrunti cu amenoreea? Afla ce trebuie sa faci!

Te confrunti cu amenoreea? Afla ce trebuie sa faci! Te confrunti cu amenoreea? Afla ce trebuie sa faci!

Ultima actualizare: 29 iulie 2022

Amenoreea este o tulburare care, pe intelesul tuturor, semnifica lipsa menstruatiei. Nu poate fi considerata o afectiune in sine, ci mai degraba o dereglare, rareori fiind simptom al unei probleme grave de sanatate. Amenoreea este de doua feluri: primara, atunci cand prima menstruatie nu apare pana la varsta de 16 ani, si secundara, atunci cand se inregistreaza lipsa menstruatiei pe o perioada de 3 sau chiar mai multe luni. Este important sa se consulte medicul ginecolog in vederea depistarii cauzei care sta la baza aparitiei amenoreeei.


Amenoree - cauze

In functie de tipul de amenoree, exista cauze diferite care o pot declansa.

  • Cauzele amenoreei primare

Daca vorbim de amenoreea primara, atunci o cauza ar putea fi anomalia cromozomiala care determina o pierdere prematura a ovulelor si foliculilor implicati in menstruatie. Totodata, anomaliile la nivelul vaginului sau chiar lipsa uterului sau a colului uterin poate impiedica aparitia menstrei. Pe de alta parte, tulburarile hipofizei si ale hipotalamusului pot afecta menstruatia, in aceasta categorie o responsabilitate mare avand-o nivelul crescut de stres, dar si alimentatia haotica, cu atat mai mult cu cat persoana in cauza se confrunta cu stari anorexice. Amenoreea primara afecteaza aproximativ o adolescenta din 1000.

  • Cauzele amenoreei secundare

Cauzele amenoreei secundare sunt total diferite, insa este o situatie care afecteaza mult mai multe femei decat tipul primar. In primul rand, lipsa menstruatiei se inregistreaza atunci cand femeia este insarcinata, fiind, fara indoiala, cel mai frecvent intalnita cauza. De asemenea, femeile care alapteaza sau care iau contraceptive se pot confrunta cu aceasta situatie mai des. Pe de alta parte, stresul, anorexia si bulimia raman, in continuare, factori favorizanti si ai amenoreei secundare. Medicamentele, cu precadere antidepresivele, antipsihoticele si cele folosite in chimioterapie, pot conduce la intarzierea menstruatiei. Printre cauzele comune se intalnesc si afectiunile tiroidei, sindromul ovarelor polichistice, tumorile pituitare, leziunile uterine si orice alta boala care devine cronica. Femeile care practica sport de performanta, de asemenea, se pot confrunta cu amenoree secundara. Aceasta tulburare poate fi simptom premergator al menopauzei precoce.

Atentie la menopauza prematura!

Cu toate ca, in mod normal, menopauza ar trebui sa se instaleze in jurul varstei de 50 de ani, tot mai multe femei se confrunta cu aceasta situatie mult mai devreme, chiar si imediat dupa varsta de 40 de ani. Cauzele pot fi atat bolile autoimune sau factorii genetici, cat si stilul de viata inadecvat, cu toate ca majoritatea cauzelor raman, in continuare, necunoscute. In momentul in care menopauza incepe sa se instaleze, unul din simptome este amenoreea secundara.

Cand trebuie sa te prezinti la medic?

In cazul in care ai implinit 16 ani si nu ti-a aparut menstruatia, este necesar sa te prezinti la medic pentru un diagnostic. De asemenea, vei merge la control daca lipsa menstrei s-a intamplat pe o perioada mai lunga de doua luni. Doctorul va recurge la analizele de sange si analizele hormonale pentru stabilirea cauzei, in cazul in care posibilitatea unei sarcini a fost exclusa. Ulterior, in urma rezultatelor, a semnelor si simptomelor aferente, cadrele medicale pot stabili investigatii suplimentare. Tratamentul va fi stabilit in functie de cauze.

Preventie si atentionari

Dereglarile menstruale pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat. Alimentatia si activitatea fizica sunt primii si cei mai importanti factori care contribuie la mentinerea sanatatii, la modul general. De asemenea, evitati situatiile conflictuale si stresante care va pot suprasolicita organismul. Stresul sta, in majoritatea cazurilor, la baza oboselii cronice, afectiune care influenteaza starea generala de sanatate. Incercati, totodata, sa nu cadeti prada depresiei si anxietatii, stari defavorizante pentru sanatatea fizica si psihica. Pe de alta parte, se recomanda intocmirea unui jurnal in care sa fie notate intocmai datele ciclului menstrual, astfel incat sa puteti tine intocmai evidenta.

Text: Madalina Manole