Testul de toleranta la glucoza (TTGO)

Testul de toleranta la glucoza (TTGO) Testul de toleranta la glucoza (TTGO)

Ultima actualizare: 23 mai 2025

Test-toleranta-la-glucoza

Testul de toleranta la glucoza, pe care in continuare il vom numi in varianta prescurtata TTGO, este o investigatie de laborator folosita frecvent in diagnosticarea diabetului zaharat, inclusiv a diabetului gestational care este o forma specifica ce poate aparea in perioada sarcinii, disparand apoi dupa nastere.

TTGO nu trebuie confundat cum masurarea glicemiei, in cazul sau fiind vorba de o investigatie mai complexa realizata cu scopul de a verifica modul in care organismul gestioneaza glucoza in sange.

Astfel, prin intermediul TTGO, pot fi depistate cu usurinta eventualele tulburari in ceea ce priveste procesarea glucozei iar rezultatele testului sunt relevante in stabilirea diagnosticului de diabet sau prediabet – o faza premergatoare aparitiei diabetului.

In cele ce urmeaza va vom descrie pasii pe care ii presupune efectuarea unui TTGO, modul in care trebuie sa se pregateasca pacientul pentru un astfel de test si cum se interpreteaza rezultatele.


Ce inseamna TTGO 

Dupa cum probabil v-ati dat seama, denumirea prescurtata pe care o folosim este un acronim, iar in varianta extinsa denumirea acestei investigatii este „Test de Toleranta la Glucoza Orala”. Prin intermediul unui TTGO este monitorizata glicemia pe parcursul mai multor ore dupa administrarea unei doze controlate de glucoza, iar pe baza valorilor glicemice astfel masurate poate fi evaluat modul in care organismul gestioneaza glucoza din sange. Aceasta este principalul combustibil din care se produce energie la nivel celular, provenind din alimentele care contin carbohidrati si fiind absorbita in celule prin intermediul insulinei, care este un hormon secretat de pancreas. Cand pancreasul nu secreta suficienta insulina sau cand celulele nu mai absorb eficient glucoza, aceasta se acumuleaza in sange si determina cresterea glicemiei, implicit aparitia diabetului cand aceasta se mentine peste limita normala.

Asadar, un test TTGO ofera o imagine clara a gradului de absorbtie a glucozei din sange in celule iar  pe baza rezultatelor medicul poate stabili daca pacientul testat are diabet, este in faza de prediabet sau daca organismul sau metabolizeaza normal glucoza.

Pregatirea pacientului pentru TTGO

Pregatirea pentru TTGO incepe cu trei zile inaintea testului, de aceea este necesar ca medicul sa anunte din timp pacientul ca urmeaza sa fie supus unei astfel de investigatii. Cu aceeasi ocazie ii comunica si procedurile pregatitoare de care trebuie sa tina cont pe parcursul celor trei zile pentru ca rezultatele TTGO sa fie relevante.

Astfel, cu 3 zile inainte de test pacientul trebuie sa consume cel putin 150 de grame de carbohidrati zilnic din surse naturale, evitand consumul de dulciuri si sucuri cu zahar adaugat, precum si alte alimente foarte dulci, dar si consumul de alcool. Tot pe parcursul celor 3 zile premergatoare TTGO, pacientii trebuie sa evite activitatile fizice intense. Daca urmeaza un tratament cu medicamente ce pot afecta toleranta la glucoza, trebuie sa discute cu medicul in vederea oportunitatii suspendarii acestui tratament pe parcursul perioadei respective.

Cu 8-12 ore inainte de ora programarii la TTGO, pacientul nu trebuie sa mai consume niciun fel de alimente, fiind permis doar consumul de apa in cantitati moderate.  

Cum decurge un TTGO

TTGO este o investigatie care se face a jeun, adica pe stomacul gol, acesta fiind si motivul pentru care pacientilor nu le este recomandat sa consume alimente cu cel putin 8 ore inainte. Tot din acelasi motiv, TTGO se efectueaza, de obicei, dimineata, iar testul debuteaza cu recoltarea unei probe de sange in vederea stabilirii glicemiei a jeun. Dupa aceea, pacientului i se ofera un pahar cu 200 - 250 de mililitri de apa in care e dizolvata o cantitate de 75 de grame de glucoza si i se cere sa bea lichidul indulcit, in decurs de cel mult 5 minute. Apoi, la intervale regulate de 30, 60, 120 si 180 de minute de la momentul ingerarii, se recolteaza din nou probe de sange pe baza carora se masoara glicemia. Intervalele de recoltare se stabilesc de medic in functie de particularitatile fiecarui caz.

Evident ca valorile glicemice sunt notate la fiecare masurare, putand fi astfel monitorizat cu usurinta gradul in care celulele absorb glucoza din sange.

Test-toleranta-glucoza

TTGO pentru diabetul gestational

In timpul sarcinii, toleranta la glucoza scade usor pe fondul modificarilor hormonale care au loc in organism, ceea ce duce la o crestere a glicemiei care, in unele cazuri, declanseaza diabetul gestational. Din aceasta cauza, TTGO este o investigatie recomandata femeilor insarcinate, indiferent daca acestea au avut sau nu toleranta scazuta la glucoza inaintea sarcinii.

TTGO pentru depistarea diabetului gestational este recomandat intre saptamana a 24-a si saptamana a 28-a de sarcina, iar investigatia poate fi facuta in doua moduri. Primul dintre ele este cel descris in capitolul anterior, iar al doilea presupune un protocol usor diferit, in doua etape.

Prima etapa nu necesita niciun fel de pregatire prealabila, pacientei oferindu-i-se o solutie cu 50 de grame de glucoza, dupa care i se recolteaza o proba de sange la 60 de minute si se masoara glicemia. Daca aceasta este peste limitele normale, se trece la etapa urmatoare a TTGO. Aceasta necesita o pregatire prealabila, iar modul de desfasurare este similar procedurii normale, singura diferenta constand  in faptul ca se administreaza o solutie cu 100 de grame de glucoza, iar masurarea glicemiei se face inainte de ingerare, apoi la 60, 120 si 180 de minute dupa aceea.

Interpretarea rezultatelor TTGO

In baza valorilor glicemiei masurate la intervale regulate, TTGO poate indica precis prezenta diabetului zaharat si a diabetului gestational, precum si existenta conditiilor preliminare declansarii diabetului. In acest sens exista niste valori de referinta, iar depasirea acestora constituie un semnal de alarma.

Astfel, interpretarea rezultatelor TTGO poate indica urmatoarele situatii:

  • Glicemie normala – intre 60 si 100 miligrame pe decilitru (mg/dL) a jeun si sub 140 mg/dL la doua ore dupa  administrarea glucozei;
  • Prediabet – intre 100 si 125 mg/dL a jeun si intre 140 si 199 mg/dL la doua ore dupa administrarea de glucoza;
  • Diabet – 126 mg/dL sau mai mult a jeun si cel putin 200 mg/dL la doua ore dupa ingerarea solutiei cu glocoza.

In cazul femeilor insarcinate, valorile de referinta ale glicemiei sunt diferite si arata astfel:

  • 95 mg/dL a jeun;
  • 180 mg/dL la o ora dupa administrarea glucozei;
  • 150 mg/dL la doua ore dupa doza de glucoza;
  • 140 mg/dL la trei ore dupa administrarea celor 100 de grame de glucoza.

In acest caz, diagnosticul de diabet gestational se stabileste daca cel putin una dintre valorile glicemice depaseste pragul de referinta.