Prediabet: diagnostic, tratament si preventie

Prediabet: diagnostic, tratament si preventie Prediabet: diagnostic, tratament si preventie

Ultima actualizare: 13 martie 2023

prediabet

Stim ca diabetul este o problema majora la nivel mondial, iar prediabetul nu este o ingrijorare mai mica. Marele avantaj este ca prediabetul poate fi un semnal de alarma care poate impinge o persoana sa ia anumite masuri. Simptomele prediabetului pot trece neobservate. Cu toate acestea, primul indiciu este un nivel mai mare al zaharului din sange. Diagnosticul de prediabet avertizeaza persoana in cauza ca va dezvolta diabet daca nu-si schimba stilul de viata.

Prediabetul este o afectiune caracterizata printr-un nivel de glucoza in sange peste normal, insa sub pragul definit de diabet. Este considerata o situatie serioasa, cu riscuri mari de avansare catre diabet. Fara masurile necesare, persoanele cu prediabet pot deveni diabetice de tip 2 in decurs de 10 ani. In cazul persoanelor cu prediabet, este posibil ca deteriorarea pe termen lung a inimii si a sistemului circulator cauzata de diabet sa fi inceput deja.

Prediabetul nu este o afectiune noua. Mai degraba, este un nume nou dat unei tulburari pe care medicii o cunosc de mult timp. Diagnosticul de prediabet este o modalitate clara de a explica faptul ca o persoana are nivelul glicemiei mai mare decat cel normal si este in pericol de a dezvolta diabet, dar si boli renale si cardiace cronice. Persoanele care afla ca sunt prediabetice este important sa-si schimbe stilul de viata pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, motiv pentru care observarea simptomelor prediabetice este vitala.

 


Ce este prediabetul?

Dupa cum mentionam, persoanele care au prediabet au un nivel al zaharului din sange mai mare decat cel normal. Nu insa suficient de mare pentru a se pune diagnosticul de diabet de tip 2. Cu toate acestea, fara modificarea stilului de viata, adultii si copiii cu prediabet prezinta un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2.

In cazul persoanelor cu prediabet este posibil ca problemele pe termen lung cauzate de diabetul zaharat – in special la nivelul inimii, vaselor de sange si rinichilor – sa fi inceput deja. Exista vesti bune, totusi. Evolutia de la prediabet la diabet de tip 2 poate fi evitata.

Pentru a reduce nivelul glicemiei este important sa consumati alimente sanatoase, sa faceti sport zilnic si sa mentineti greutatea la un nivel sanatos.

Simptome de prediabet

Prediabetul nu are simptome clare. Unii oameni dezvolta o afectiune numita acanthosis nigricans, care este un semn de rezistenta la insulina. Aceasta afectiune face ca pielea sa se ingroase si sa devina mai inchisa la culoare. Poate fi asociata cu sindromul ovarelor polichistice.

Aceasta decolorare apare de obicei la nivelul:

  • coatelor
  • genunchilor
  • gatului
  • axilelor
  • degetelor

 

Persoanele care au fost diagnosticate cu prediabet este important sa discute cu un medic daca:

  • au sete excesiva
  • urineaza des, mai ales noaptea
  • acuza o stare de oboseala
  • au vederea incetosata
  • au rani sau taieturi care nu se vindeca

 

Medicul poate recomanda, pe langa tratamentul standard, produse alternative, cum ar fi GlucoSuport, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud-alb, Gymnema Sylvestre, scortisoara si care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Cauze

In timp ce mancam, pancreasul elibereaza un hormon numit insulina, astfel incat zaharul din sange sa patrunda in celule si sa serveasca drept sursa de energie. Acesta este modul in care insulina ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Cauzele prediabetului sunt similare cu cele ale diabetului zaharat, cu toate ca se afla intr-un stadiu incipient. Practic, prediabetul este cauzat de:

  • Rezistenta la insulina: rezistenta la insulina apare atunci cand celulele nu raspund corect la insulina eliberata.
  • Tulburari metabolice: afectiunile metabolice apar atat in urma agravarii hiperglicemiei, cat si a rezistentei la insulina.

 

Un nivel normal al glicemiei a jeun este de 99 mg/dL sau mai mic, in timp ce hipoglicemia (glicemia scazuta) este sub 70 mg/dL.

In cazul persoanelor cu prediabet, nivelul glicemiei creste la 100-125 mg/dL. Odata ce nivelul glicemiei depaseste 125 mg/dL, medicul stabileste diagnosticul de diabet.

Factori de risc pentru prediabet

Prediabetul poate afecta pe oricine, insa exista anumiti factori care cresc riscul de a dezvolta aceasta afectiune. Potrivit cercetarilor, prediabetul este strans legat de stilul de viata si de genetica. Iata cativa dintre principalii factori de risc pentru prediabet:

Varsta

Persoanele cu varsta peste 45 de ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta prediabet.

Greutatea corporala

Persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25 ar putea indica prezenta prediabetului.

prediabet-cauze-greutate-corporala

Dimensiunea taliei

Barbatii cu circumferinte ale taliei mai mari de 101 de centimetri si femeile cu circumferinte ale taliei mai mari de 88 de centimetri sunt expusi unui risc crescut de rezistenta la insulina, chiar daca indicele de masa corporala (IMC) este normal.

Dieta

Consumul regulat de carne rosie, carne procesata si bauturi indulcite cu zahar ar putea creste riscul de a dezvolta prediabet.

Lipsa de activitate fizica

Exercitiile fizice regulate va pot ajuta sa va pastrati greutatea la un nivel moderat si pot reduce, in acelasi timp, riscul de prediabet.

Antecedentele familiale

Cei care au o ruda apropiata care sufera de diabet de tip 2 ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta prediabet.

Fumatul

Fumatul poate creste riscul de a dezvolta rezistenta la insulina, dar si cresterea in dimensiuni a taliei, care este un alt factor de risc al prediabetului.

prediabet-cauze-fumat

Istoricul medical

Anumite afectiuni, cum ar fi apneea in somn, diabetul gestational, sindromul ovarelor polichistice, hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de colesterol sau trigliceride pot fi legate de un risc mai mare de rezistenta la insulina si prediabet.

Diagnosticul de prediabet

Pentru a stabili un diagnostic precis, medicul trebuie sa recomande in primul rand o analiza de sange. Acest lucru presupune recoltarea unei probe de sange care urmeaza sa fie trimisa catre laborator pentru a fi analizata.

Rezultatele pot varia in functie de tipul testului efectuat. Potrivit specialistilor, persoana in cauza ar trebui sa faca acelasi test de doua ori pentru a se confirma diagnosticul de prediabet.

Dispozitivele care recolteaza sange din deget pentru a masura nivelul glicemiei nu sunt folosite pentru a se stabili diagnosticul de prediabet. In schimb, medicul va folosi unul sau doua dintre aceste teste:

Hemoglobina glicolizata (Hb A1C)

Hemoglobina glicozilata masoara nivelul mediu de zahar din sange in ultimele 2-3 luni. Acest test poate fi facut oricand.

O valoare a hemoglobinei glicolizate de 5,7% pana la 6,4% indica prediabetul. Se recomanda un al doilea test pentru a se confirma rezultatele. Cu cat valoarea hemoglobinei glicolizate este mai mare, cu atat este mai mare riscul ca prediabetul sa evolueze spre diabet de tip 2.

prediabet-diagnostic

Testul glicemiei a jeun

Inainte de testarea glicemiei a jeun, persoana in cauza nu trebuie sa manance deloc inainte de face acest test. Specialistul recolteaza proba de sange inainte ca persoana sa manance. Daca nivelul glicemiei este de 100 pana la 125 mg/dL, acest lucru indica prediabet.

Test de toleranta la glucoza orala (TTGO)

Testul de toleranta la glucoza orala (TTGO) necesita, de asemenea, post. Medicul va verifica nivelul glicemiei de doua ori, o data la inceputul programarii si apoi 2 ore mai tarziu dupa ce persoana bea o bautura care contine zahar. Daca nivelul zaharului din sange este de 140 pana la 199 mg/dL dupa 2 ore, atunci testul indica prediabet.

Tratament prediabet

Tratarea prediabetului poate fi considerata si o metoda de prevenire a diabetului de tip 2. Daca stabileste diagnosticul de prediabet, medicul va propune schimbarea stilului de viata.

Un studiu a demonstrat ca persoanele care au tinut pasul cu aceste schimbari pe termen lung si-au redus cu aproximativ 58% riscul de prediabet.

Pentru a gestiona prediabetul este esential sa:

  • consumati alimente bogate in fibre
  • faceti exercitii regulate
  • mentineti o greutate moderata
  • luati medicamentele conform recomandarilor specialistului

 

Unele persoane care au diabet aleg sa foloseasca tratamente complementare si alternative pentru a-si gestiona situatia. Tratamentele alternative cuprind, de obicei, administrarea de suplimente, meditatie si acupunctura.

Consultati intotdeauna un medic inainte de a incepe orice tratament complementar si alternativ, deoarece acestea pot interactiona cu medicamentele pe care le luati in mod obisnuit.

Dieta cu continut scazut de carbohidrati

Cercetarile sugereaza ca o dieta cu un continut scazut de carbohidrati ar putea ajuta la imbunatatirea gestionarii glicemiei, rezistentei la insulina si a greutatii.

Cu toate ca majoritatea cercetarilor disponibile se concentreaza mai degraba pe diabetul de tip 2 decat pe prediabet, este esential sa presupunem ca o dieta cu un continut scazut de carbohidrati ar putea fi, de asemenea, benefica pentru cei cu prediabet.

prediabet-dieta

Dietele cu continut scazut de carbohidrati limiteaza, in general, aportul de carbohidrati la mai putin de 26% din totalul caloriilor zilnice, sau aproximativ 130 g de carbohidrati pe zi.

Cu toate acestea, este vital sa discutati cu un medic inainte de a face modificari majore in alimentatie.

Prediabet – sfaturi pentru preventie

Potrivit specialistilor, este suficient ca persoanele supraponderale sa piarda chiar si 5-7% din greutatea corporala pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Modificarea stilului de viata este una dintre cele mai eficiente modalitati de a mentine o greutate moderata si de a preveni diabetul de tip 2. Mai exact:

  • Mancati mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume fara amidon, nuci, seminte, cereale integrale si leguminoase.
  • Consumati cat mai putine dulciuri si bauturi dulci, cum ar fi sucuri, ceaiuri indulcite etc.
  • Incercati sa faceti cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana sau aproximativ 30 de minute zilnic timp de 5 zile pe saptamana.
  • Renuntati la fumat.
  • Gestionati-va stresul cu ajutorul meditatiei, yoga, respiratiei profunde si al altor tehnici.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/what-is-prediabetes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317206

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Glucosuport X 30 capsule

Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar…