Totul despre ecografia de glanda tiroida

Totul despre ecografia de glanda tiroida Totul despre ecografia de glanda tiroida

Ultima actualizare: 2 februarie 2023

glanda-tiroida

In primul rand, este important de mentionat faptul ca ecografia este o alternativa medicala de obtinere a unor imagini ale organelor si ale tesuturilor prin folosirea de unde sonore. Aparatul utilizeaza niste frecvente foarte inalte, imposibil de perceput de catre urechea umana, care poarta denumirea de ultrasunete. Acesta este motivul pentru care, in unele situatii, puteti intalni si denumirea de „ultrasonografie” in loc de ecografie. Aceasta investigatie nu presupune folosirea unor instrumente medicale care sa penetreze pielea, fiind o procedura neinvaziva. Aparatul ecograf contine o „sonda” care atinge pielea, un panou de comanda, o unitate de procesare si un ecran pe care pot fi observate imaginile obtinute.

Persoanele care au nevoie de o ecografie pentru glanda tiroida trebuie sa stie ca investigatia este una care nu implica pregatiri speciale si care nu este anevoioasa pentru pacient. Pentru ca aparatul nu iradiaza si nu exista efecte adverse, procedura poate sa fie efectuata de cate ori este necesar. Ecografia pentru glanda tiroida nu este o investigatie costisitoare si poate sa ofere rapid informatii de ajutor in stabilirea cu precizie a diagnosticului. In afara de tiroida, sunt foarte multe organe si tesuturi care pot sa fie investigate prin ecografie: rinichii, ficatul, splina, pancreasul, vezica urinara, prostata, uterul si ovarele, precum si venele, muschii, inima sau ligamentele.


Glanda tiroida - informatii generale

Ecografia de glanda tiroida are in multe cazuri un rol decisiv in a stabili diagnosticul exact si in procesul de monitorizare a problemelor care apar la nivelul acestei glande. Este obligatoriu sa va asigurati ca ecografia este efectuata de catre un medic specialist endocrinolog, eventual despre care sa aveti cunostinta ca a realizat suficiente astfel de ecografii si ca procedura se desfasoara intr-o unitate medicala adecvata. De cele mai multe ori, in afara de ecografia de glanda tiroida, este nevoie de anamneza, de palpare si de teste de laborator.

Datorita acestei ecografii, medicul obtine rapid informatii importante despre pozitia, dimensiunea, structura si vascularizatia glandei tiroide, informatii extrem de precise in comparatie cu un simplu consult prin palpare. Ecografia de glanda tiroida poate evidentia eventuale anomalii de dezvoltare ale tiroidei si eventuale boli inflamatorii ale tiroidei. In functie de toate aceste date, medicul endocrinolog va stabili planul de urmarire sau planul de tratament, luand in calcul particularitatile fiecarui caz in parte.

Pentru o sustinere eficienta a functiei tiroidiene, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Procor T. Acest produs are rolul de a mentine functiile normale ale organelor la nivel celular si contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor, acizilor grasi si sinteza proteinelor. De asemenea, contribuie la functionarea normala a glandei tiroide si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Ce presupune ecografia de glanda tiroida?

Ecografia de glanda tiroida poate sa fie efectuata atat la copii, cat si la persoanele adulte, la femeile insarcinate si la cele care alapteaza, precum si la persoanele in varsta. Pentru a realiza procedura, pacientul trebuie sa stea intins pe spate, cu o perna subtire sub umeri – pentru favorizarea pozitiei gatului si pentru o mai buna observare a glandei tiroide, in special la pacientii cu gatul scurt si la cei cu o greutate corporala mare.

Ecografia de glanda toroida este o investigatie a carei durata este cuprinsa intre un sfert si o jumatate de ora, timp in care sonda ecografului va fi folosita de medic pentru a transmite pulsatii de ultrasunete pana la structurile profunde. Ecourile care se intorc sunt inregistrate in timp real de catre aparatul ecograf, pe ecran putand fi observate atat structura, cat si miscarea elementelor care sunt analizate.

Inainte de inceperea investigatiei, persoana examinata va trebui sa indeparteze de pe corp orice accesoriu si orice bijuterie care nu permite accesarea zonei gatului. Se poate ca medicul sa recomande injectarea cu substanta de contrast, in vederea obtinerii de imagini mai elocvente, dar nu este o masura neaparat necesara. Odata procedura incheiata, pacientul se poate intoarce fara probleme la activitatile de zi cu zi.

Cand se recomanda ecografia de glanda tiroida?

In situatia in care analizele de sange ale unei persoane releva anumite probleme ale glandei tiroide, sau in cazul in care medicul observa in urma consultului ca glanda tiroida a crescut in dimensiuni, persoanei respective i se va recomanda efectuarea unei ecografii de glanda tiroida. Aceeasi recomandare este valabila si atunci cand o persoana a fost diagnosticata deja cu o boala la nivelul glandei tiroide, pentru ca datorita ecografiei poate sa fie monitorizata evolutia afectiunii respective. Ecografie de glanda tiroida se recomanda a fi efectuata si in situatia persoanelor care au rude de sange cu istoric de afectiuni tiroidiene, pentru ca atunci cand problemele sunt identificate mai devreme si alternativele de tratament sunt mai multe iar eficienta acestora este una crescuta.

Este important sa efectuati o ecografie de glanda tiroida in cazul in care intampinati dificultati de inghitire sau de respiratie. De asemenea, aceasta ecografie este utila daca aveti suspiciuni in legatura cu inflamarea glandei tiroide, daca resimtiti dureri la baza gatului si daca zona respectiva se inroseste si se incalzeste. O ecografie de glanda tiroida este utila si pentru efectuarea punctiilor din noduli sau in procesul de evacuare a lichidului din chisturile tiroidiene. Datorita ecografiei, formatiunile sunt localizate iar acul poate sa fie pozitionat luand in calcul directia si adancimea care se impun.

Farmacistul Catena va recomanda: