Semne care arata ca tiroida nu functioneaza in parametri optimi

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza in parametri optimi Semne care arata ca tiroida nu functioneaza in parametri optimi

Ultima actualizare: 8 februarie 2024

Tiroida este o glanda de forma unui fluture, situata la baza gatului, de-a lungul traheei. Aceasta produce hormoni care controleaza numeroase procese ale metabolismului, cum ar fi ritmul cardiac sau numarul de calorii pe care il ardeti. Femeile sunt mult mai predispuse la afectiuni tiroidiene decat barbatii: aproximativ una din opt femei are probleme cu glanda tiroida. Cele mai frecvente afectiuni tiroidiene sunt hipotiroidismul, situatie in care glanda nu produce suficienti hormoni, si hipertiroidismul, cand glanda tiroida produce prea multi hormoni.

Cum functioneaza glanda tiroida

Functia glandei tiroide este de a prelua iodul, gasit in mod natural in unele alimente sau adaugat (de exemplu, in sarea de bucatarie), si de a-l converti in hormoni tiroidieni: triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Celulele tiroidei sunt singurele din corpul uman care pot absorbi iodul. Acestea combina iodul si aminoacidul numit tirozina pentru a produce hormonii T3 si T4, care sunt apoi eliberati in fluxul sanguin. Fiecare celula a corpului depinde de hormonii tiroidieni pentru reglarea metabolismului. O glanda tiroida sanatoasa produce in jur de 80% T4 si in jur de 20% T3. Cu toate acestea, T3 este de aproximativ patru ori mai activ.

Glanda tiroida, la randul ei, este controlata de glanda pituitara, situata la baza creierului. Atunci cand nivelul hormonilor tiroidieni este scazut, glanda pituitara produce TSH (Thyroid Stimulating Hormone), hormon care stimuleaza glanda tiroida sa produca mai multi hormoni. Glanda pituitara scade secretia de TSH odata ce nivelul de hormoni tiroidieni a crescut.

Pentru a sustine eficient functia tiroidiana, farmacistii Catena recomanda produsul Procor T. Acesta contine zinc, cupru, seleniu si mio-inozitol, substante benefice glandei tiroide.

Care sunt semnele care arata ca glanda tiroida nu functioneaza in parametrii optimi?

Pentru ca functiile noastre biologice sunt frecvent strans legate de activitatea hormonilor, exista anumite simptome care pot indica o problema a glandei tiroide.

1. Ritmul cardiac accelerat

Un ritm cardiac prea rapid poate fi un simptom al hipertiroidismului. Cand glanda tiroida produce prea multi hormoni poate creste presiunea sangvina, determinand accelerarea ritmului cardiac. Din fericire, multe telefoane si bratari pentru fitness sunt echipate cu senzori care masoara ritmul cardiac. Pulsul normal se considera a fi situat intre 60 si 100 de batai pe minut in repaus, dar daca masuratorile arata constant peste 80 de batai pe minut, este un lucru ce merita investigat.

2. Oboseala excesiva

Atunci cand inima nu functioneaza corect si presiunea sangvina este crescuta, puteti resimti senzatia de epuizare. Este frecvent asociata cu hipotiroidismul si este, de regula, primul semn care apare. Dormitul excesiv si dificultatea de a va trezi din somn trebuie luate in serios.

3. Anxietatea

Multe persoane care sufera de hipertiroidism se lupta cu anxietatea. Deseori acestea se simt furioase fara motiv sau au probleme in a-si controla excesele emotionale. Daca nu exista explicatii concrete pentru „furtunile emotionale” poate fi luata in considerare si o disfunctie a glandei tiroide.

4. Castigul sau scaderea in greutate

Printre primele semene ale problemelor tiroidiene se numara slabirea sau ingrasarea excesiva, fara a exista modificari substantiale in stilul de viata. Castigul rapid in greutate este un indicator al scaderii functiei glandei tiroide. Cand nu aveti suficienta energie nu puteti arde caloriile necesare pentru a va mentine greutatea.

Totodata, daca aveti prea multa energie, inseamna ca metabolismul este accelerat. Acest lucru va rezulta in scaderea rapida in greutate, care la inceput poate parea de bun augur. Daca pierdeti in greutate fara motiv, este imperios necesar sa mergeti la medic!

5. Tremorul

Presiunea sangvina marita poate cauza tremorul si dificultatea de a va relaxa. De obicei, mainile care tremura sau spasmele necontrolate sunt considerate semne ale problemelor nervoase. Daca observati ca aveti frecvent astfel de simptome, este indicat sa va faceti (si) analizele pentru tiroida.

6. Senzatia nejustificata de frig sau cald

Presiunea sangvina este direct legata de circulatie. Aceasta, daca este deficitara, cauzeaza senzatia de frig. Daca resimtiti acest simptom si mai ales daca extremitatile va sunt mereu reci, este posibil sa suferiti de hipotiroidisim. Hipertiroidismul se poate manifesta in mod opus. Senzatia de caldura si transpiratia excesiva sunt semne ale acestuia.

7. Tulburarile de concentrare

Atat hipo- cat si hipertiroidismul cauzeaza probleme de concentrare. A uita frecvent unde v-ati parcat masina, dificultatea de a va aminti nume si date, confuziile pot fi semene de probleme ale glandei tiroide.

8. Caderea parului

Este normal sa pierdeti cateva fire de par in fiecare zi. Insa, daca observati ca firul de par se subtiaza si pe scalp va apar zone de pe care parul lipseste, este important sa va adresati medicului – poate fi un simptom al hipertiroidismului.

9. Tulburarile digestive

Persoanele care se lupta cu hipotiroidismul sufera deseori de constipatie, in timp ce o glanda tiroida hiperactiva cauzeaza scaune moi.

10. Pielea uscata sau grasa

Pielea uscata este asociata mai ales cu hipotiroidismul. Cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni poate aparea uscaciunea pielii. Hipertiroidismul, in schimb, cauzeaza exces de sebum si acnee.

11. Inflamarea tiroidei (gusa)

Inflamarea tiroidei este un simptom al unei disfunctii tiroidiene severe. Nodulii tiroidieni sunt consecinta inflamarii glandei tiroide. Acestia trebuie investigati imediat ce sunt observati si monitorizati constant.

Diagnosticul si tratamentul afectiunilor tiroidiene

Afectiunile glandei tiroide sunt diagnosticate de medicul endocrinolog pe baza analizelor de laborator specifice, investigatiilor imagistice (ecografie, elastografie, RMN, CT) si/sau unei investigatii minim-invazive – punctia tiroidiana.

Exista numeroase medicamente cu prescriptie pe piata care se folosesc pentru tratarea disfunctiilor tiroidiene. Majoritatea se iau zilnic sub forma de pastile sau capsule, iar altele sunt sub forma injectabila.

In unele cazuri, este necesara extirparea tiroidei sau a unei parti a acesteia. Cel mai frecvent, in situatia in care hipertiroidismul este rezistent la medicatie. In urma extirparii tiroidei se prescrie medicatie de substitutie hormonala pentru tot restul vietii.