Travaliu prelungit: cauze, riscuri si optiuni de management

Travaliu prelungit: cauze, riscuri si optiuni de management Travaliu prelungit: cauze, riscuri si optiuni de management

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

Aducerea pe lume a unui copil este o experienta unica. La fel este si fiecare travaliu care precede marea intalnire. Practic, niciun travaliu nu seamana cu altul, nu numai de la o femeie la alta, ci chiar de la o sarcina la alta a aceleiasi femei. Uneori dureaza doar cateva ore. Alteori, travaliul pune la grea incercare rezistenta fizica si emotionala a mamei.

In medie, femeile sunt in travaliu aproximativ 10-20 ore la prima nastere, insa pentru anumite femei poate fi chiar mai lung. In general, travaliul progreseaza mult mai rapid la femeile care au mai nascut inainte pe cale vaginala.

Ce este travaliul?

Pe scurt, travaliul este definit drept procesul fiziologic si psihologic prin care femeia gravida trece pentru a aduce pe lume un copil. Acest proces include contractii uterine ritmice si dilatarea colului uterin, pentru a permite trecerea fatului prin canalul de nastere.

Nu putem vorbi despre travaliu, fara a mentiona faptul ca acesta se imparte in 3 etape importante:

Prima etapa incepe odata cu aparitia primelor contractii uterine regulate si dureaza pana cand cervixul ajunge la dilatatie completa, de circa 10 cm. In prima parte a acestei etape, numita si faza latenta sau pretravaliu, colul uterin se scurteaza treptat si se deschide, ajungand la o dilatatie de 3-4 cm. In cea de-a doua parte, zisa si faza activa, dilatarea colului uterin continua mai rapid, de la aproximativ 4 centimetri pana la 7-8 centimetri. In ultima faza, denumita tranzitie, colul uterin se dilata de la 8 centimetri pana la 10 centimetri, pregatindu-se pentru momentul nasterii.

A doua etapa, numita si expulziva, incepe in momentul in care dilatatia este completa, iar fatul este impins prin canalul de nastere. Este de departe cea mai dureroasa si consumatoare de energie etapa din travaliu. Partea buna este ca nu dureaza la fel de mult ca prima etapa. De regula, la multipare, adica la femeile care au mai nascut inainte, dureaza circa 15 minute, iar la cele care nasc pentru prima data, adica primipare, dureaza 30-45 de minute. Bineinteles, cu variatii. Partea si mai buna este ca odata cu incheierea acestei etape din travaliu, gravida devine mamica.

Ultima etapa este dedicata eliminarii placentei. Ce a fost mai greu a trecut, astfel ca aceasta parte din travaliu este mai usoara. Epulzia placentei se produce din doar cateva contractii, mai slabe ca intensitate, si are loc la cateva minute (5-30 de minute) dupa nasterea copilului. Placenta este eliminata impreuna cu sacul membranos in care a stat fatul, iar uterul va incepe sa se contracte si va ramane ferm penru a preveni hemoragia.

Travaliu normal vs. travaliu prelungit

Un travaliu considerat normal implica echilibrul a patru parametri. Medicii vorbesc despre o asa-zisa armonie a celor „4 P”: Powers, Passage, Passenger si Psyche. Primul P este reprezentat de puterea contractiilor uterine din travaliu, al doilea P desemneaza pelvisul matern, al treilea P face referire la prezentatia fatului, care trebuie sa fie una favorabila nasterii pe cale vaginala, iar al patrulea P – la echilibrul psihologic al viitoarei mame.

In cazul in care toti acesti parametri sunt intruniti, progresul travaliului este stabil si in concordanta cu etapele si fazele normale ale nasterii, incluzand deschiderea progresiva a colului uterin si expulzia fatului.

Sunt insa si situatii in care lucrurile nu decurg la fel de bine, travaliul durand mai mult. De regula, travaliul este considerat prelungit atunci cand depaseste 20-24 de ore in cazul femeilor aflate la prima nastere sau 14-18 ore in cazul celor care au mai nascut pe cale naturala.

Care sunt motivele care duc la travaliu prelungit?

Exista o varietate de factori care pot determina incetinirea sau chiar stagnarea progresului in travaliu. Iata cateva dintre cele mai intalnite motive pentru care o femeie se poate confrunta cu travaliu prelungit:

Contractiile uterine ineficiente

Una dintre cele mai comune cauze ale progresiei lente in travaliu o constituie contractiile uterine slabe sau neregulate. Acestea pot sa apara pe fondul stresului, a oboselii sau ca urmare a administrarii excesive de medicamente pentru dureri.

Colul uterin rigid

Cand colul uterin este mai rigid, progresia travaliului va fi mai lenta, intrucat acesta se va dilata mai greu.

Pozitia fetala anormala

In majoritatea cazurilor, la nastere, fatul este in prezentatie craniana, cu fata in jos. Aceasta este prezentatia ideala pentru nastere. Totusi, nu de fiecare date fatul se pozitioneaza corespunzator, ceea ce poate influenta dinamica nasterii.

Macrosomia fetala

Un fat mai mare decat media poate avea dificultati in a trece prin canalul de nastere, ceea ce poate incetini progresul travaliului. Macrosomia fetala este caracterizata printr-o greutate mai mare de 4 kilograme la nastere si se asociaza frecvent cu complicatii obstetricale si neonatale.

Sarcina multipla

O sarcina gemelara poate creste riscul de travaliu prelungit, in special daca unul dintre feti se afla intr-o pozitie incorecta.

Epuizarea si/sau anxietatea mamei

Stresul excesiv si anxietatea mamei pot afecta progresul travaliului in etapele incipiente, ca urmare a dezechilibrului hormonal pe care il provoaca. Pe de alta parte, daca femeia este epuizata si nu are suficienta energie pentru a impinge, etapa activa a travaliului poate dura mai mult.

Fumatul, posibil factor de risc pentru travaliu prelungit

Chiar daca fumatul nu reprezinta o cauza clara prelungirii travaliului, unele studii au aratat ca la femeile care fumeaza, rata de travaliu prelungit este mai mare prin comparatie cu cele care nu fumeaza.

Travaliu prelungit – riscuri si complicatii

Progresul lent din prima etapa a travaliului duce rareori la complicatii, desi este adesea obositor din punct de vedere fizic si mental, pentru viitoarea mama. Prelungirea travaliului in cea de-a doua etapa, in schimb, reprezinta mereu un motiv de ingrijorare, deoarece creste riscul de:

  • infectie (atat pentru mama, cat si pentru copil);
  • suferinta fetala (scaderea ritmului cardiac si niveluri scazute de oxigen);
  • hemoragie postpartum;
  • viitoare incontinenta urinara;
  • viitor prolaps de organe pelviene;
  • ruptura uterina (mai rar).

Managementul travaliului prelungit

Datele medicale indica faptul ca aproximativ 85% dintre femeile aflate in travaliu prelungit in prima etapa progreseaza catre etapa activa dupa ce le este administrat un tratament antispastic sau sedativ si se odihnesc. In schimb, circa 5% dintre ele nu mai prezinta niciun semn de travaliu, ceea ce inseamna ca au avut un travaliu fals. Celelalte 10% continua sa prezinte contractii uterine ineficiente, care nu reusesc sa conduca la progresul travaliului. In astfel de situatii, medicii pot lua in considerare terapia cu oxitocina.

De asemenea, daca monitorizarile arata ca bebelusul este in suferinta, se va apela la nasterea de urgenta. De altfel, operatia de cezariana poate fi raspunsul la multe dintre problemele care stau la baza unui travaliu prelungit. Aproape o treime dintre cezariene sunt efectuate din cauza lipsei de progresie a travaliului. Cezariana este foarte frecventa si in cazul sarcinilor multiple. Aproape jumatate dintre nasterile de gemeni se fac prin cezariana, in timp ce aproximativ 90% dintre tripleti se nasc prin cezariana. Desi cezariana este o interventie chirurgicala majora, se considera ca justifica riscurile asociate pentru a evita problemele critice legate de travaliu.

Surse:

https://www.webmd.com/baby/prolonged-labor-causes-treatments

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24752-prolonged-labor

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/prolonged-labor/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/stages-of-labor/art-20046545