Tuberculoza (TBC): transmitere, simptome, tratament si prevenire

Tuberculoza (TBC): transmitere, simptome, tratament si prevenire Tuberculoza (TBC): transmitere, simptome, tratament si prevenire

Ultima actualizare: 29 iunie 2021

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli cu care s-a confruntat omenirea și, din păcate, nu a fost eradicată nici până acum. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, o treime din populația globului este infectată, estimarea fiind de circa 49 de noi îmbolnăviri și 7 decese la fiecare oră. În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frecventă boală infecțioasă cu potențial letal.


Ce este Tuberculoza (TBC)

Tuberculoza, prescurtată TBC, este o infecție pulmonară provocată de o bacterie, extrem de contagioasă, care poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului. În prezent, boala este vindecabilă, însă este  important să fie descoperită la timp și tratată, având potențial mare de deces. În România, tuberculoza este considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite.

Care sunt cauzele tuberculozei (TBC)

Tuberculoza este cauzată de infecția cu bacteria Mycobacterium tuberculosis, cunoscută sub denumirea de bacilul Koch. Cu toate că tuberculoza este atestată încă din antichitate, fiind punctată în scrierile lui Hipocrate sub numele ftizia, abia în anul 1882 bacteria în cauză a fost descoperită de medicul Robert Koch, descoperire pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 23 de ani mai târziu.

Cum se transmite tuberculoza (TBC)

Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse sau prin simplul vorbit, fiind o boală extrem de contagioasă din cauza faptului că bacilii Koch se regăsesc în particule microscopice, de diametru 1 - 5 µm, care pot rezista destul de mult timp în aer și pot fi foarte ușor inhalați, ajungând direct în plămâni.

Transmiterea tuberculozei în spații închise și ventilate este foarte mare. Persoanele care prezintă cel mai mare risc de infectare TBC sunt bătrânii, sugarii și persoanele care au un sistem imunitar compromis. De asemenea, persoanele care trăiesc în condiții precare, insalubre, lipsite de igienă pot contacta mult mai ușor tuberculoza. În câteva zile după instalarea tratamentului pentru tuberculoză, persoanele devin necontagioase.

Tipuri de tuberculoză (TBC)

Tuberculoza poate fi de mai multe feluri: activă, latentă și tuberculoză militară sau diseminată.

Tuberculoza activa

Tuberculoza activă este forma care produce simptome și se poate transmite și altora, necesitând tratament de urgență.

Tuberculoza latenta

 Tuberculoza latentă este forma care există în organism, dar nu produce simptome și nu este contagioasă, însă în timp poate deveni activă, motiv pentru care necesită tratament de prevenție.

Tuberculoza miliara

Tuberculoza Miliara se mai numește și tuberculoză diseminată și este o formă gravă de tuberculoză extrapulmonară, întâlnindu-se la aproximativ 10% dintre persoanele diagnosticate cu TBC extrapulmonar. În cazul tuberculozei extrapulmonare, infecția poate provoca pleurezie, meningită tuberculoasă, poate afecta sistemul limfatic sau sistemul urogenital și poate apărea inclusiv la oase și articulații, numindu-se tuberculoză osoasă.

Simptomele tuberculozei (TBC)

Simptomele tuberculozei, în prima fază, pot să nu apară, însă atunci când se manifestă acestea pot include:

  • dificultăți de respirație
  • tuse, la început seacă, apoi cu mucus
  • tuse cu sânge
  • febră
  • dureri in piept
  • transpirație excesivă, mai ales noaptea
  • oboseală și slăbiciune
  • lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate

Care este tratamentul pentru tuberculoză (TBC)

Tratamentul pentru tuberculoză presupune în primul rând antibiotice, cel mai probabil administrate sub formă de cocktail pentru a crește eficiența. Apoi este importantă odihna și respirarea aerului curat, motiv pentru care există sanatorii special amenajate în zone montane pentru bolnavii de TBC. În cazuri delicate există tratament cu pneumotorax, situație în care aerul este introdus forțat în plămân pentru a-l colapsa. De asemenea, toracoplastia este o metodă prin care sunt îndepărtate una sau mai multe nervuri, iar în cazurile grave tuberculoza poate ajunge până la a fi înlăturat plămânul bolnav.

Este important de punctat că tratamentul pentru tuberculoză poate dura câteva luni de zile, chiar și jumătate de an, și nu trebuie oprit chiar dacă starea de sănătate se îmbunătățește. În România, aproximativ 85% dintre cazurile de tuberculoză sunt vindecate anual.

Cum se poate preveni tuberculoza (TBC)

Cea mai bună metodă de prevenție a tuberculozei este vaccinarea. Vaccinul împotriva TBC se numește BCG (Bacillus Calmette-Guérin, denumit astfel după medicii francezi care l-au inventat) și face parte din schema de vaccinuri obligatorii propusă de Ministerul Sănătății pentru România. Vaccinul antituberculoză se administrează nou-născuților în primele 2-7 zile de viață și, conform studiilor, asigură o imunitate de cel puțin 15 ani, însă acest aspect depinde de la persoană la persoană, în funcție de anticorpii dezvoltați după vaccinare.