Va confruntati cu alergii sezoniere? Aflati ce trebuie sa faceti pentru a reduce simptomele

Va confruntati cu alergii sezoniere? Aflati ce trebuie sa faceti pentru a reduce simptomele Va confruntati cu alergii sezoniere? Aflati ce trebuie sa faceti pentru a reduce simptomele

Ultima actualizare: 5 decembrie 2022

alergii-sezoniere

Cu totii iubim primavara pentru ca inseamna renastere, muguri si copaci infloriti. Insa, daca va numarati printre milioanele de oameni care sufera de alergii sezoniere, inseamna si stranut, congestie sau secretii nazale si alte simptome suparatoare. Persoanele cu alergii sezoniere precum rinita alergica (febra fanului) trec, intr-adevar, prin momente deranjante.

Alergiile sezoniere apar atunci cand sistemul imunitar provoaca reactii excesive la un alergen provenit din aer. Alergenii sunt substantele sau lucrurile care declanseaza reactiile alergice. Printre cei mai intalniti alergeni se numara polenul provenit de la plantele polenizate de vant, cum ar fi copacii, ierburile si buruienile. Polenul de la plantele polenizate de insecte este prea greu si nu poate sa ramana in aer prea mult timp, motiv pentru care nu pot provoca alergii sezoniere.

Cele mai multe alergii se produc in sezonul cald, cu toate ca pot aparea oricand pe parcursul anului pentru ca plantele emit polen in diferite perioade ale anului. In functie de cauzele alergiei si de zona in care locuiti, alergiile sezoniere pot aparea chiar in fiecare an.


Despre alergii si simptomele asociate acestora

Alergiile sezoniere, care se mai numesc si rinite alergice sezoniere, sunt alergii care apar in anumite perioade ale anului. Cele mai multe dintre acestea apar atunci cand mucegaiul din aer isi elibereaza sporii, iar copacii si alte plante elibereaza mici particule de polen in atmosfera pentru a fertiliza alte plante.

In cazul persoanelor cu alergii sezoniere, sistemul imunitar trateaza sporii de mucegai sau polenul ca pe niste agenti patogeni si elibereaza in sange substante chimice, cum ar fi histamina, pentru a se apara impotriva acestora. In urma eliberarii acestor substante chimice, persoana in cauza se confrunta cu simptome de alergii.

Pentru a reduce simptomele alergiilor oculare, farmacistii Catena recomanda Assista Oftapic Allergy picaturi ochi, o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta reduce iritatia, roseata, senzatia de corp strain in ochi si mancarimea si amelioreaza stresul ocular, alergiile si conjunctivitele alergice. Produsul este compatibil cu lentilele de contact.

Alergii sezoniere – semne si simptome

Simptomele alergiilor pot fi usoare sau severe. Printre cele mai frecvente semne de alergii sezoniere se numara:

  • stranutul;
  • congestia nazala;
  • secretiile nazale abundente;
  • mancarime la nivelul sinusurilor, gatului sau canalelor auditive;
  • urechi infundate;
  • lacrimare si mancarimi oculare.

Unele persoane dezvolta simptome mai putin frecvente de alergii sezoniere, cum ar fi:

  • respiratie suieratoare (wheezing);
  • durere de cap;
  • dificultati de respiratie;
  • tuse.

Multe dintre persoanele cu alergii sezoniere sufera si de astm. In cazul acestor oameni, alergenii sezonieri pot provoca o criza de astm.

8 sfaturi pentru a reduce simptomatologia alergiilor sezoniere

Limitati expunerea la alergeni

Limitarea expunerii la alergeni este cel mai important si mai simplu pas pe care-l puteti face pentru a evita simptomele de alergii. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • stati in casa in zilele in care aerul este uscat si bate vantul. Cel mai bun moment in care puteti iesi afara este dupa o ploaie intensa, pentru ca aceasta ajuta la eliminarea polenului din atmosfera;
  • rugati pe cineva sa tunda gazonul, sa smulga buruienile si sa faca alte activitati de gradinarit in locul dumneavoastra;
  • indepartati hainele pe care le-ati purtat afara si faceti dus pentru a elimina polenul de pe piele si par;
  • purtati o masca anti-polen atunci cand faceti treburi in afara casei;
  • nu puneti rufele la uscat afara pentru ca polenul se poate aseza pe cearsafuri si prosoape.

alergii-sezoniere-rufe

Luati masuri de precautie atunci cand nivelul polenului este ridicat

Simptomele alergiilor sezoniere apar de cele mai multe ori atunci cand nivelul polenului din aer este mare. Pentru a reduce expunerea la acesta:

  • verificati pe internet, in fiecare zi, care este nivelul polenului;
  • daca aflati ca nivelul polenului este ridicat, luati medicamente antialergice inainte ca simptomele sa apara;
  • tineti usile si ferestrele inchise atunci cand nivelul polenului este ridicat;
  • nu efectuati niciun fel de activitate in aer liber dimineata devreme, cand polenul se afla la cel mai ridicat nivel.

Aveti grija ca aerul din interior sa fie curat

Din pacate, nu exista niciun produs miraculos care poate elimina toti alergenii din interior. Cu toate acestea, puteti urma aceste sfaturi:

  • folositi aerul conditionat in casa si masina;
  • folositi filtre eficiente si curatati constant aparatele de aer conditionat;
  • utilizati un dezumidificator pentru a pastra aerul interior uscat;
  • folositi un aspirator dotat cu un filtru HEPA pentru a curata podelele.

Tratament cu antihistaminice orale

Antihistaminicele sunt produse care amelioreaza stranutul, mancarimile, secretiile nazale si lacrimarea. Printre antihistaminicele orale eficiente se numara loratadina, cetirizina si fexofenadina.

alergii-antihistaminice

Tratament cu decongestionante

De asemenea, pentru a ameliora congestia nazala, puteti folosi decongestionante orale, precum pseudoefedrina. Decongestionantele exista si sub forma de spray-uri nazale, cum ar fi oximetazolina si fenilefrina. Cu toate acestea, decongestionantele nazale trebuie administrate doar cateva zile la rand si numai la recomandarea medicului. Utilizarea pe termen mai lung a spray-urilor nazale decongestionante poate agrava simptomele.

Irigarea nazala, o excelenta metoda de tratament

Irigarea pasajelor nazale folosind solutii saline reprezinta o modalitate rapida, ieftina si eficienta de ameliorare a congestiei nazale. Irigarea nazala are drept rezultat eliminarea din nas a mucusului si a alergenilor.

Tratament alternativ

Quercetina

Potrivit specialistilor in medicina alternativa, quercetina are capacitatea de a tine sub control eliberarea de histamine, lucru care gestioneaza simptomele alergice. Quercetina se gaseste in mod natural in broccoli, conopida, ceai verde si citrice, dar si sub forma de suplimente alimentare.

Tratament alternativ cu vitamina C

De asemenea, expertii in tratamente naturiste sugereaza ca administrarea zilnica a 2.000 de miligrame de vitamina C poate reduce nivelul histaminei.

Tratament alternativ cu ulei esential de menta

In urma unui studiu realizat in 1998, s-a demonstrat ca tratamentul cu ulei de menta a avut efecte antiinflamatorii care au redus simptomele astmului bronsic si ale rinitei alergice. Puteti folosi difuzoare de uleiuri esentiale pentru a elibera aburii in aer.

Probiotice

Potrivit mai multor studii, probioticele pot ajuta la imbunatatirea simptomelor de rinita alergica.

Desensibilizarea ca metoda de tratament

Imunoterapia poate reduce gravitatea simptomelor alergiilor si poate fi o alternativa la medicamentele recomandate pentru alergii. Imunoterapia presupune administrarea constanta a unor doze de alergeni care cresc treptat de-a lungul mai multor ani. Imunoterapia se poate realiza sub forma de injectii, tablete, spray-uri sau picaturi sub limba (sublinguale).

alergii-imunoterapie

Imunoterapia cu alergeni schimba felul in care sistemul imunitar reactioneaza la alergeni, anuland astfel simptomele alergiei. Cu toate acestea, imunoterapia nu este o forma rapida de tratament. Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca acest tip de tratament se intinde pe durata a 3-5 ani.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343

https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/seasonal-allergies/

https://www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-allergies

Farmacistul Catena va recomanda:

Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila,…