Va confruntati cu fasciita plantara? Aflati remediul!

Va confruntati cu fasciita plantara? Aflati remediul! Va confruntati cu fasciita plantara? Aflati remediul!

Ultima actualizare: 5 noiembrie 2021

fasciita-plantara

Fasciita plantara este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de calcaie. Aceasta problema medicala este, de fapt, o inflamatie a fasciei plantare, un ligament care leaga osul calcaiului de degetele de la picioare.

Fasciita plantara provoaca in mod frecvent dureri ascutite care se produc de obicei dimineata, cand faceti primii pasi. Durerea se diminueaza dupa ce va ridicati si incepeti va miscati, insa de obicei revine dupa perioade lungi de stat in picioare sau atunci cand va ridicati in picioare dupa ce ati stat mai mult pe scaun sau intins.

Alergatorii sunt cei mai predispusi la fasciita plantara. De asemenea, persoanele supraponderale si cele care poarta pantofi inadecvati prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

Potrivit specialistilor in medicina, aproximativ 80% dintre cazurile de dureri de calcaie sunt cauzate de fasciita plantara. In plus, se estimeaza ca 10% dintre oameni se confrunta cu aceasta problema pe parcursul vietii.

 


Ce este fasciita plantara?

Fasciita plantara este o problema medicala care provoaca durere in partea inferioara a calcaiului. Fascia plantara este un ligament gros care face legatura intre calcai si degetele piciorului. Actioneaza ca un amortizor si sustine arcul piciorului, ajutandu-ne sa mergem.

Fasciita plantara se numara printre cele mai frecvente probleme de natura ortopedica. Fascia plantara este supusa zi de zi la stres si uzura. Acest ligament se poate rupe sau deteriora in timp din cauza unei presiuni prea mari puse pe picioare. Fascia plantara devine inflamata, iar aceasta inflamatie provoaca durere si rigiditate la nivelul calcaiului.

Fasciita plantara – cauze si factori de risc

Fascia plantara este un ligament care sustine arcul piciorului si care absoarbe socul atunci cand mergeti. In momentul in care acest ligament este supus tensiunii si stresului, pot aparea mici fisuri in fascie. Daca fascia este intinsa si sufera si mai multe fisuri, se poate irita sau inflama, desi cauza problemei ramane neclara in multe cazuri.

Fasciita plantara - factori de risc

Fasciita plantara poate aparea fara sa existe o cauza evidenta. Cu toate acestea, unii factori pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune. De exemplu:

Varsta

Persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani sunt cele mai predispuse la fasciita plantara.

Efectuarea anumitor tipuri de exercitii fizice

Fasciita plantara poate fi cauzata de activitatile fizice care tensioneaza calcaiele si tesuturile atasate - cum ar fi alergarea pe distante lungi, baletul si gimnastica aerobica.

Mecanica piciorului

Persoanele care au talpile plate (platfus) sau prea arcuite sau cele care au stil anormal de a merge se pot alege cu fasciita plantara din cauza felului in care greutatea este distribuita atunci cand stau in picioare.

fasciita-mecanica-piciorului

Greutatea excesiva

Fascia plantara poate fi afectata si de kilogramele in plus care apasa pe picioare.

Ocupatii care presupun statul indelungat in picioare

Cei care muncesc in fabrici, profesorii si persoanele care isi petrec cea mai mare parte a programului de lucru mergand sau stand pe suprafete dure isi pot afecta fascia plantara.

Conditii medicale

Persoanele care sufera de anumite afectiuni medicale, cum ar fi artrita, se pot alege, de asemenea, cu fasciita plantara.

Femeile au un risc mai mare decat barbatii de a dezvolta aceasta afectiune ortopedica. Cauzele nu sunt cunoscute inca, insa motivul ar putea fi ca anumiti factori de risc, cum ar fi sarcina si folosirea unor pantofi nepotriviti, afecteaza femeile mai mult decat barbatii. Cu toate acestea, atat femeile, cat si barbatii au la dispozitie o serie de remedii pentru picioare, cum ar fi Naturalis Diolex Gel, un produs special conceput pentru ingrijirea picioarelor, care imbunatateste tonicitatea vasculara, stimuleaza circulatia sangelui si ofera o senzatie placuta de racorire a “picioarelor grele”. Prin continutul de substante active, Microalga Porphyridium Cruentum, extractul de castan, mentol si ulei de eucalypt, Naturalis Diolex Gel ajuta la revigorarea picioarelor obosite, atenuand senzatia de “picioare grele”.

Microalga Porphyridium Cruentum ajuta la imbunatatirea tonusului vascular, corecteaza roseata pielii si reduce fenomenul de picioare „grele” si obosite. Extractul de castan revigoreaza picioarele obosite, imbunatateste aspectul pielii la nivelul picioarelor, lasand-o neteda si catifelata. Mentolul ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele”, iar uleiul de frunze de Eucalyptus Globulus relaxeaza si calmeaza senzatia neplacuta in zona pe care se aplica.

Fasciita plantara – manifestari si simptome

In proportie majoritara, persoanele cu fasciita plantara acuza dureri in partea inferioara a calcaiului sau, uneori, in partea de jos a gambei. In general, apare la un singur un picior, cu toate ca ambele picioare pot fi afectate.

Durerea provocata de fasciita plantara se dezvolta treptat si poate fi usoara sau ascutita. Unii oameni simt in talpa o arsura sau o durere care se extinde spre calcaie.

De obicei, aceasta durere este mai intensa dimineata cand faceti primii pasi, dupa ce ati coborat din pat, sau daca stati in picioare sau intinsi pentru un timp mai indelungat. In plus, din cauza rigiditatii calcaiului, urcarea scarilor ar putea fi facuta cu mare greutate si dureri.

De asemenea, iritatia sau inflamatia se pot agrava din cauza activitatilor fizice prelungite, provocand dureri. De obicei, durerea cauzata de fasciita plantara nu apare in timpul miscarii fizice, ci mai degraba imediat dupa oprire.

Diagnosticul de fasciita plantara

In prima faza, medicul va efectua o examinare fizica pentru a descoperi locul exact al durerii. Specialistul face aceasta examinare pentru a se asigura ca durerea nu este provocata de o alta problema la nivelul piciorului.

In timpul evaluarii, medicul ar putea sa va ceara sa flexati piciorul in timp ce el impinge in fascia plantara pentru a vedea daca durerea se agraveaza pe masura ce flexati piciorul. De asemenea, va verifica si daca talpa este inrosita usor sau umflata.

fasciita-plantara-diagnostic

Medicul va analiza, de asemenea, cata forta aveti in muschi si cat de bine functioneaza activitatea nervoasa, verificand:

  • reflexele
  • tonusul muscular
  • simtul tactil si vederea
  • coordonarea
  • echilibrul

In plus, ar putea efectua o radiografie sau o rezonanta magnetica (RMN) pentru a verifica daca durerea din zona calcaiului nu este cauzata de o alta problema medicala, cum ar fi o fractura osoasa.

Tratament pentru fasciita plantara

Cel mai eficient tratament pentru fasciita plantara presupune odihna si administrarea unor remedii la domiciliu. Daca aceste remedii nu amelioreaza simptomele, medicul poate recomanda tratament suplimentar. Cele mai multe tratamente nu sunt chirurgicale, operatia fiind recomandata doar daca alte tratamente nu au dat rezultate dupa un an.

Orteze

Ortezele sunt dispozitive extrem de eficiente pentru persoanele care au probleme musculo-scheletice. Purtarea unei orteze are rolul de a diminua durerea cauzata de fasciita plantara. Ortezele reduc tensiunea asupra piciorului atunci cand stati in picioare sau cand mergeti.

fasciita-plantara-orteza

O atela de noapte

In timpul somnului, oamenii au picioarele relaxate si indreptate in jos. In aceasta pozitie, calcaiul sta relaxat, lucru care intinde fascia plantara. In acest caz, poate fi folosita o atela de noapte pentru a mentine piciorul flexat pe timpul noptii.

Fizioterapie

Kinetoterapia are rolul de a intinde muschii pentru a imbunatati capacitatea de miscare, pentru a ameliora durerea si pentru a grabi vindecarea. De asemenea, masajul poate contribui la reducerea durerii si inflamatiei.

Antiinflamatoare

Printre substantele antiinflamatoare se numara cortizonul. Cortizonul injectat in tesut poate reduce durerea si inflamatia. Injectiile cu cortizon trebuie facute rar pentru a reduce riscul de reactii adverse.

De asemenea, pot fi folosite produse pentru calmarea rigiditatii musculare, cum ar fi Naturalis ArtroSuport RECE gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. ArtroSuport contine Salicilat de metil din uleiul de Gaultheria procumbens, care are efect rubefiant si intensifica circulatia sanguina din capilare, oferind o senzatie placuta si intensa de caldura. Camforul accentueaza senzatia de caldura produsa de salicilatul de metil. Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice (extract de gheara diavolului si arnica).

Terapia cu unde de soc

Terapia cu unde de soc este un tratament nechirurgical care poate grabi vindecarea. Riscurile acestei proceduri sunt mici, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca este eficienta.

Interventie chirurgicala

Daca niciunul dintre aceste metode nu da rezultate, medicul poate recomanda operatia. Inteventia chirurgicala pentru fasciita plantara are un risc scazut, insa pacientul poate suferi complicatii precum durere sau leziuni nervoase.

Remedii naturale

Pentru a ameliora durerea si pentru a grabi vindecarea, medicul poate recomanda intinderi si exercitii fizice specifice. De exemplu, se pot recomanda flexari ale picioarelor, intinderi ale gambelor si ridicarea lucrurilor cu degetele de la picioare.

Odihnirea piciorului este esentiala, la fel si aplicarea de gheata pe zona afectata si folosirea unor bandaje. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot reduce durerea si inflamatia. De asemenea, unii oameni prefera masajul la picioare pentru a-si diminua durerile.

fasciita-plantara-masaj

Procesul de recuperare poate dura un timp. O persoana va putea merge normal fara sa simta dureri dupa 1-2 saptamani de odihna si administrare de remedii casnice. Cei mai multi oameni se recupereaza complet dupa fasciita plantara in decurs de un an.

Schimbarea stilului de viata

Purtati incaltaminte confortabila pentru a reduce stresul zilnic asupra picioarelor.

Pantofii sport trebuie inlocuiti imediat dupa ce se uzeaza. Cand talpa unui pantof se subtiaza, nu mai sprijina piciorul si nici nu absoarbe la fel de mult impactul cand piciorul atinge solul.

In plus, este esential sa faceti exercitii fizice cu impact mic pentru a preveni accidentarile. De exemplu, puteti alerga pe o suprafata moale, cum ar fi iarba, pentru a stresa mai putin picioarele si articulatiile genunchiului. De asemenea, inotul si yoga imbunatatesc tonusul si flexibilitatea musculara si au un impact minim asupra corpului.

Pastrati greutatea la un nivel sanatos pentru a reduce presiunea pe picioare.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326641

https://www.healthline.com/health/plantar-fasciitis

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Diolex Gel X 100 ml

Naturalis Diolex Gel X 100 ml

Diolex Gel ofera urmatoarele beneficii, datorita combinatiei…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat X 100 g

  ArtroSuport gel emulsionat este un produs…