Vedere dubla (diplopie) – cauze, tratament, preventie

Vedere dubla (diplopie) – cauze, tratament, preventie Vedere dubla (diplopie) – cauze, tratament, preventie

Ultima actualizare: 10 mai 2023

vedere-dubla

Vedere dubla, cunoscuta si sub numele de diplopie, este o afectiune oculara care poate fi extrem de incomoda si periculoasa. Aceasta afectiune poate aparea brusc sau poate fi prezenta constant si poate afecta unul sau ambii ochi. Vederea dubla poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv probleme musculare, de nervi sau de vedere. Tratamentul pentru vederea dubla depinde de cauza subiacenta si poate include terapie fizica, injectii sau interventii chirurgicale.

Este important sa obtineti diagnosticul corect si tratamentul adecvat pentru vederea dubla, deoarece aceasta poate indica o afectiune mai grava, cum ar fi o leziune a creierului sau o boala oculara.

In acest articol, vom discuta despre cauzele, tratamentul si prevenirea vederea dubla, pentru a va ajuta sa intelegi mai bine aceasta afectiune si sa stiti cum sa actionati daca va confruntati cu ea.

Pentru a va ajuta sa reduceti iritatia ochilor, mancarimea si senzatia de arsura, farmacistii Catena va recomanda sa folositi picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced. Este un produs ideal pentru persoanele cu ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Aceste picaturi de ochi contin lipozomi si acid hialuronic cross – linkat, sunt sterile, lubrifiante si hidratante, fara sa contina conservanti. Aceasta solutie oftalmica este compatibila cu toate lentilele de contact.


Vedere dubla (diplopie) – cauze

Vedere dubla sau diplopie poate fi cauzata de o serie de factori care afecteaza ochii, muschii sau nervii care controleaza miscarea ochilor. Cand avem vederea dubla, in loc sa vedem un singur obiect sau imagine, vedem doua imagini separate, care pot fi pozitionate una langa alta sau una deasupra celeilalte. Aceasta se poate intampla in unul sau in ambele ochi, si poate fi constanta sau intermitenta.

Printre cele mai comune cauze ale diplopiei se numara problemele cu muschii ochilor, cum ar fi paralizia muschilor oculari sau strabismul, care determina ochii sa se uite in directii diferite. Strabismul apare cand ochii nu sunt aliniati corect si se uita in directii diferite. Acest lucru poate fi cauzat de o anomalie a muschilor sau de o problema cu nervii care controleaza acesti muschi.

O alta cauza pentru vederea dubla poate fi un dezechilibru in activitatea muschilor care controleaza miscarea ochilor, cum ar fi in cazul miasteniei grave, o boala autoimuna care afecteaza muschii si poate cauza slabiciune musculara. Acest dezechilibru poate duce la faptul ca ochii sa nu se miste in acelasi timp si in aceeasi directie, ceea ce determina aparitia vederea dubla.

Diplopia poate fi, de asemenea, cauzata de leziuni ale nervilor care controleaza muschii ochilor sau de afectiuni ale nervilor care afecteaza creierul, cum ar fi scleroza multipla sau accident vascular cerebral. Aceste afectiuni pot interfera cu capacitatea creierului de a procesa informatiile vizuale corespunzatoare si de a controla miscarile ochilor, ceea ce poate duce la aparitia vederea dubla.

In cazuri rare, vederea dubla poate fi un simptom al unor afectiuni mai grave, cum ar fi tumori cerebrale sau anevrisme. Aceste afectiuni pot pune in pericol viata si este important sa obtineti diagnosticul si tratamentul adecvat cat mai curand posibil.

Diagnosticarea cauzei diplopiei poate fi dificila, deoarece aceasta poate fi un simptom al mai multor afectiuni. In general, medicul oftalmolog va incepe prin a examina ochii si apoi va efectua teste pentru a evalua starea muschilor si a nervilor care controleaza miscarile ochilor. De asemenea, poate fi necesar sa faceti teste suplimentare, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata pentru a detecta posibile leziuni ale creierului sau ale nervilor. In functie de cauza diplopiei, tratamentul poate include terapie fizica, injectii sau interventii chirurgicale.

In cazul in care va simtiti ochii uscati, deshidratati si obositi, farmacistii catena va recomanda sa folositi Assista Oftapic Intensive picaturi ochi. Aceasta solutie este sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona, avand in compozitie acid hyaluronic, Hamamelis si Ginkgo biloba. Protejeaza ochiul, stabilizand filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.

Tratament si remedii pentru vedere dubla (diplopie)

Tratamentul diplopiei depinde de cauza subiacenta si poate include terapie fizica, medicamente sau interventii chirurgicale. De asemenea, exista unele remedii si masuri de precautie care pot ajuta la imbunatatirea simptomelor.

In cazul in care diplopia este cauzata de o problema musculara, cum ar fi paralizia nervului ocular comun, se poate recomanda terapie fizica pentru a ajuta la intarirea muschilor ochilor si la imbunatatirea coordonarii acestora. Aceasta poate include exercitii oculare sau terapie de masaj.

In cazul in care diplopia este cauzata de o afectiune nervoasa, cum ar fi scleroza multipla sau miastenia gravis, poate fi necesara administrarea de medicamente, cum ar fi corticosteroizii, imunoglobulinele sau inhibitorii de colinesteraza. Aceste medicamente pot ajuta la imbunatatirea functiei musculare si la reducerea inflamatiei.

In cazurile mai grave de diplopie, cum ar fi cele cauzate de un anevrism cerebral sau un traumatism cranian, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta poate fi efectuata pentru a indeparta un anevrism sau pentru a repara orice leziuni ale nervilor sau ale muschilor ochilor.

Pe langa tratamentul specific pentru diplopie, exista si masuri de precautie care pot ajuta la imbunatatirea simptomelor. Acestea includ evitarea activitatilor care necesita o vedere buna, cum ar fi conducerea vehiculelor sau cititul, pana cand vederea dumneavoastra s-a imbunatatit. Este, de asemenea, important sa luati pauze frecvente de la monitorul computerului si sa evitati sa va obositi ochii.

Prin urmare, diplopia poate fi tratata cu succes, in functie de cauza subiacenta a acesteia. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre simptomele dumneavoastra si despre orice preocupare legata de starea dumneavoastra de sanatate. De asemenea, este important sa urmati cu atentie tratamentul recomandat si sa luati masuri de precautie pentru a preveni complicatiile.

vederea-dubla

Sfaturi pentru preventie

In majoritatea cazurilor, diplopia este cauzata de afectiuni medicale subiacente si poate fi dificil de prevenit. Cu toate acestea, exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de a dezvolta diplopie sau de a agrava simptomele in cazul in care acestea apar:

Fiti atenti la sanatatea ochilor - efectuati examene oftalmologice regulate si adresati-va medicului dumneavoastra daca observati orice schimbare a vederii sau a altor simptome oculare.

Luati masuri pentru a evita traumatismele - purtati echipamentul de protectie adecvat pentru activitatile care implica riscul de lovituri sau traumatisme la nivelul capului.

Managementul bolilor cronice - persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, trebuie sa isi controleze afectiunile in mod regulat pentru a reduce riscul de complicatii.

Stilul de viata sanatos - adoptati un stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si evitarea fumatului sau a consumului excesiv de alcool.

Monitorizati efectele medicamentelor - unele medicamente pot afecta vederea si pot provoca diplopie. Discutati cu medicul dumneavoastra despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luati si urmati cu atentie instructiunile.

In general, pastrarea unui stil de viata sanatos si monitorizarea regulata a starii de sanatate poate ajuta la reducerea riscului de diplopie si de alte afectiuni oculare. In cazul in care observati simptome de diplopie, adresati-va medicului dumneavoastra pentru evaluare si tratament adecvat.

In concluzie, diplopia este un simptom care poate fi cauzat de mai multe afectiuni, inclusiv probleme cu muschii ochilor, leziuni ale nervilor sau afectiuni ale creierului. Diagnosticarea cauzei este importanta pentru a oferi tratamentul adecvat. In unele cazuri, tratamentul poate fi simplu, cum ar fi terapia fizica, dar in alte cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre simptomele dumneavoastra si despre orice preocupare legata de starea dumneavoastra de sanatate.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22203-diplopia-double-vision

https://www.webmd.com/eye-health/double-vision-diplopia-causes-symptoms-diagnosis-treatment

https://myvision.org/eye-conditions/double-vision/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…

  • Assista Oftapic Intensive picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

    Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Ingrediente si recomandari Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact. Assista Intensive…