Virusuri, bacterii, ciuperci... cum faceti diferenta?

Virusuri, bacterii, ciuperci... cum faceti diferenta? Virusuri, bacterii, ciuperci... cum faceti diferenta?

Ultima actualizare: 2 iunie 2023

virusuri-bacterii-ciuperci

Toti oamenii acestei planete impartasesc aerul, hrana, apa si adapostul cu miliarde de colonii minuscule de microorganisme cum ar fi virusuri, bacterii si ciuperci. Cei mai multi dintre acesti microbi minusculi sunt inofensivi, insa unii sunt agenti patogeni, adica pot cauza imbolnaviri, cum ar fi noul coronavirus care a provocat pandemia.

Ce face mai exact un virus, cum ar fi tulpina extrem de contagioasa care a cauzat o pandemie la nivel mondial, sa fie diferit de alti germeni, cum ar fi bacteriile sau ciupercile? Cum infecteaza organismul uman fiecare microb in parte si cum va puteti recupera in urma problemelor cauzate de acestia?

Specialistii sustin ca, uneori, infectiile sunt dificil de diagnosticat. Cu toate ca anumiti microbi provoaca afectiuni foarte specifice, multi altii pot infecta orice organ si pot provoca simptome similare. De exemplu, bacteriile, virusurile si ciupercile pot cauza forme usor diferite de pneumonie, simptomele fiind subtil diferite in functie de tipul de microbi care provoaca afectiunile. Medicii evalueaza starea pacientului pentru a stabili cele mai bune teste si tratamente pentru fiecare infectie in parte.

 


Informatii generale despre virusuri, bacterii, ciuperci

Cu totii stim ca multe bacterii si virusuri pot cauza probleme de sanatate si ca este recomandat sa ne mentinem curate corpurile si spatiile in care traim si ne desfasuram activitatile pentru a preveni eventualele contaminari.

In zilele noastre, observam in mod repetat ca anumiti termeni sunt folositi in mod interschimbabil in stiri si in discutiile uzuale dintre oameni. Insa acest lucru este total eronat! Cuvintele transmit lucruri foarte diferite, iar acum puteti sa descoperiti diferentele dintre virusuri, bacterii si ciuperci (fungi).

Despre microbi

In primul rand, sa vorbim despre microbi (cunoscuti si sub numele de microorganisme). Microbii sunt organisme vii care sunt prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber. Acestia traiesc in apa, sol si aer. De asemenea, se gasesc in corpul uman. Unii microbi sunt periculosi pentru sanatate si pot produce infectii si afectiunii, in timp ce altii sunt chiar benefici. Cei mai intalniti microbi sunt bacteriile, protozoarele, ciupercile si virusurile. Un virus in sine nu este, in mod normal, un microb, deoarece nu este considerat un organism viu. Cu toate acestea, odata ce patrunde intr-o gazda, un virus se poate dezvolta si se poate reproduce. Exista o multime de dezbateri pe aceasta tema, iar multi specialisti sustin ca virusurile sunt fiinte vii.

Despre virusuri

Virusurile provoaca raceli si gripe, dar si afectiuni mai grave, cum ar fi HIV/SIDA, Ebola si COVID-19.

Cum ajung virusurile sa provoace imbolnaviri

Virusurile sunt cele mai simple microorganisme dintre germeni. Un virus nu este altceva decat material genetic inglobat in proteine. Cercetatorii inca incearca sa stabileasca daca virusurile sunt organisme vii sau nu.

De unul singur, un virus nu poate realiza nimic. Acesta trebuie sa patrunda intr-o fiinta vie pentru a-si indeplini singura functie, aceea de a se inmulti. Cand un virus patrunde in interiorul corpului uman, poate deturna activitatea celulara a unei persoane pentru a se replica, acaparand mai multe celule si continuand sa se reproduca.

In momentul in care virusurile ajung sa se reproduca mai repede decat poate controla sistemul imunitar, incep sa distruga celulele si sa afecteze organismul.

Virusul este, de asemenea, cel mai mic germen si, din aceasta cauza, in general, este cel mai usor de contractat. Virusurile sunt atat de mici incat se pot raspandi in aer prin tuse sau stranut. Unele virusuri sunt transmise si de tantari sau prin fluidele corporale.

Cum pot fi anihilate virusurile

Fiecare virus este foarte diferit si, de aceea, nu exista niciun medicament care sa omoare toate virusurile care pot patrunde in organism. Vaccinurile ofera protectie preventiva impotriva anumitor virusuri, antrenand sistemul imunitar al organismului sa recunoasca si sa atace un anumit virus.

Naturalis Vitamina D3 este un supliment alimentar pe baza de vitamina D3, esential pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Despre bacterii

Cele mai multe bacterii provoaca intoxicatii alimentare, faringite, infectii urinare, dar si afectiuni potential grave, cum ar fi tuberculoza.

Cum ajung bacteriile sa provoace imbolnaviri

Bacteriile sunt mai mari si mai complexe decat virusurile, insa si acestea pot fi raspandite prin aer. Bacteriile sunt microorganisme vii, vizibile cu microscopul optic, unicelulare (alcatuite dintr-o singura celula) si asexuate (celula somatica fiind si celula reproducatoare). O bacterie poate trai si se poate reproduce aproape oriunde de una singura: in sol, in apa si in corpul uman.

De cele mai multe ori, organismul uman traieste “in pace” cu bacteriile. De exemplu, in intestine exista colonii de bacterii benefice care ne sunt de ajutor si care ne intaresc sistemul imunitar. Insa, ca si virusurile, bacteriile pot produce daune daca incep sa se inmulteasca rapid si necontrolat in corp, ucigand celulele. In plus, unele bacterii produc toxine care pot ucide celulele si pot provoca o reactie imuna daunatoare.

Cum pot fi tratate infectiile bacteriene

Antibioticele sunt medicamente special concepute pentru a anihila bacteriile din corpul uman. Antibioticele inhiba dezvoltarea si inmultirea acestora. Cu toate acestea, bacteriile se pot adapta foarte usor si pot evolua rapid pentru a evita efectele antibioticelor. Bacteriile isi impartasesc genele rezistente la antibiotice intre ele, ceea ce inseamna ca mai multe tulpini genereaza rezistenta la medicamentele folosite.

virusuri-bacterii-ciuperci-tratament-bacterii

Despre ciuperci

Ciupercile pot provoca infectii fungice, febra vaii (coccidioidomicoza) si meningita.

Cum ajung ciupercile sa provoace imbolnaviri

Ciupercile sunt organisme mai complicate decat virusurile si bacteriile - sunt „eucariote”, ceea ce inseamna ca au celule. Dintre cei trei agenti patogeni, ciupercile sunt cele mai asemanatoare animalelor in ceea ce priveste structura.

Exista doua tipuri principale de ciuperci: de mediu, cum ar fi drojdia si mucegaiul, care traiesc in sol si care, in general, nu provoaca infectii la oamenii sanatosi. De asemenea, exista si ciuperci comensale, care traiesc pe si in organism si care, in general, nu produc probleme de sanatate. Ba mai mult, aceste ciuperci au un rol benefic pentru sanatate.

Anumite ciuperci de mediu produc „spori”, particule care pot patrunde in corp prin plamani sau piele. Aceste ciuperci pot fi daunatoare in special pentru persoanele cu sistemul imunitar slabit, deoarece ciupercile se pot raspandi rapid si pot afecta multe organe.

Cum pot fi tratate infectiile fungice

Ciupercile produc mutatii mai lent, motiv pentru care sunt mai usor de anihilat cu ajutorul medicamentelor antifungice decat bacteriile cu antibiotice.

virusuri-bacterii-ciuperci-tratament-ciuperci

Diferenta dintre infectie si boala

Exista o diferenta intre infectie si boala. Infectia, care este prima faza, apare atunci cand bacteriile, virusurile sau alti microbi care provoaca boli patrund in organism si incep sa se inmulteasca. Boala apare atunci cand apar daune la nivelul celulelor din organism - ca urmare a infectiei - si apar semnele si simptomele unei afectiuni.

Ca raspuns la infectie, sistemul imunitar intra in actiune. Mai exact, o armata de globule albe, anticorpi si alte mecanisme lucreaza impreuna pentru a anihila microorganismele daunatoare. De exemplu, impotriva racelii, corpul ar putea reactiona cu febra, tuse si stranut.

Prevenirea germenilor si a infectiilor

Pentru a evita imbolnavirea sau contaminarea altor persoane, exista cateva lucruri pe care le putem face cu totii pentru a preveni raspandirea germenilor:

  • Pastrati distanta fata de celalte persoane (de preferat, de 1,5 m)
  • Spalati-va des pe maini
  • Acoperiti-va gura si nasul cand stranutati sau tusiti (de preferat cu cotul)
  • Purtati o masca faciala in locuri aglomerate
  • Nu va atingeti fata
  • Stati acasa atunci cand sunteti bolnavi
  • Curatati si dezinfectati in mod regulat suprafetele (clantele usilor, butoanele lifturilor, intrerupatoarele de lumina etc)

 

 

 

Referinte:

https://www.cedars-sinai.org/blog/germs-viruses-bacteria-fungi.html

https://kidshealth.org/en/parents/germs.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infectious-diseases/in-depth/germs/art-20045289

https://www.i-teamglobal.com/en/news/Germs,-bacteria-and-viruses

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina D3 2000 UI x 30 cpr.

    Naturalis Vitamina D3 2000 UI X 30 comprimate

      Naturalis Vitamina D3 2000 UI este un supliment alimentar pe baza de vitamina D3. Vitamina D3 este sintetizata in mod natural la nivelul pielii prin expunerea la soare (ultraviolete B). Este important…