Vitamina B4 – rol, functii in organism si alimente care o contin

Vitamina B4 – rol, functii in organism si alimente care o contin Vitamina B4 – rol, functii in organism si alimente care o contin

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

b-4

Vitamina B4 (colina) este recunoscuta ca fiind un nutrient esential, ca urmare a faptului ca mare parte dintre metabolitii sai secundari au roluri structurale, fiziologice si biochimice importante in organismul uman. Oamenii pot sintetiza in vivo cantitati relativ mici de vitamina B4, printr-un proces numit calea hepatica a fosfatidiletanolaminei-N-metiltransferazei. In schimb, pentru a se asigura o concentratie normala de vitamina B4, este necesar aportul alimentar exogen. Cu toate acestea, in comunitatea stiintifica exista divergente in ceea ce priveste validarea faptului ca acest compus, colina, este intr-adevar vitamina B4.

Unii cred ca adenina este, de fapt, aceasta vitamina. Totusi, este mult mai probabila situatia in care colina are functie de vitamina, intrucat adenina este o baza purinica constituienta a ADN-ului. Drept urmare, consensul general acceptat este faptul ca forma B4 este reprezentata de compusul numit colina, si nu adenina. Exista mai multe surse vegetale de colina, avand rolul de a asigura un aport exogen eficient, in vederea asigurarii necesitatilor nutritionale ale organismului. Acest compus indeplineste o gama variata de functii, iar tot mai multe studii sustin ca aportul pe timp de sarcina sau alaptare ar putea avea efecte neuroprotective benefice, de lunga durata, pentru fat.


Ce trebuie sa stiti despre vitamina B4?

Vitamina B4 (colina) este un nutrient esential, necesar pentru asigurarea unei functii musculare si hepatice normale, precum si sustinerii proceselor cerebrale. Colina joaca rol si in metabolism (lipidic), asigurand integritatea structurala a membranelor celulare, precum si repararea lor. De asemenea, vitamina B4 este precursor al neurotransmitatorului acetilcolina. Acetilcolina, ester al acidului acetic cu colina, mediaza importante functii cerebrale. In ultimii ani, multe studii au inceput sa certifice legatura dintre administrarea de vitamina B4 si nu doar preventia, ci si chiar tratarea bolii Alzheimer in stadii incipiente, ca urmare a impactului asupra proceselor cognitive.

Importanta nutritionala a vitaminei B4 nu a fost recunoscuta decat prin anii 1930. In acel an, s-a demonstrat ca deficitul de colina provoaca steatoza hepatica non-alcoolica la caini si sobolani, patologie care s-a inversat in momentul reintroducerii in dieta a compusului. Cu cateva decenii in urma, s-a observat ca deficitul de colina se coreleaza cu leziuni hepatice reversibile. Asadar, vitamina B4 joaca un rol destul de important in organism, chiar daca studiile sunt relativ restranse, chiar si in momentul de fata. Aportul zilnic de colina difera in functie de sex, cu mentiunea ca, in momentul de fata, nu se cunoaste limita superioara care ar provoca raspuns toxic:

  • 550 de miligrame pe zi in cazul persoanelor de sex masculin;
  • 425 de miligrame pe zi in cazul persoanelor de sex feminin.

Ca urmare a faptului ca s-au certificat efectele benefice in dezvoltarea neurocognitiva a fatului, in timpul sarcinii, respectiv alaptarii, se recomanda suplimentarea dietei cu vitamina B4. Astfel, femeile insarcinate ar trebui sa aiba un aport 450-500 de miligrame de colina pe zi, iar femeile care alapteaza ar trebui sa aiba un aport zilnic de 550 de miligrame de vitamina B4.

 

Benesio Magneziu B complex, contine o combinatie de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), ce contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Vitamina B4 – rol si functii in organism

In organism, vitamina B4 indeplineste o gama deosebit de variata de functii. Dincolo de faptul ca este implicata intr-o gama variata de procese celulare, colina este precursorul unui important neurotransmitator, fara de care nu ar putea avea loc mare parte dintre procesele celulare. Acesta este acetilcolina, rezultat prin esterificarea colinei (vitamina B4) cu acidul acetic. Drept urmare, deficitul de colina se asociaza si unui deficit de acetilcolina, ceea ce afecteaza semnificativ mai multe functii celulare si procese in vivo. Desi nu se cunosc pe deplin functiile pe care colina le indeplineste, oamenii de stiinta au reusit sa identifice cateva dintre ele:

  • sinteza neurotransmitatorului acetilcolina;
  • procesul de semnalizare celulara;
  • transportul lipidelor;
  • conversia homocisteinei in metionina;
  • metabolismul lipidelor;
  • fosfolipidele care contin colina sunt cele care poarta semnalul celular provenit din mediul extern spre mediul intern (nucleu);
  • actiune lipotropica (previne acumularea lipidelor la nivelul ficatului);
  • cand rezervele de vitamina B4 (colina) sunt scazute, exista o capacitate redusa de metilare a homocisteinei, cu formare de metionina. Drept urmare, cresc nivelurile plasmatice, si mai multe studii demonstreaza asocierea clara intre nivelurile crescute de homocisteina si riscul crescut de boli si afectiuni cronice (boli cardiovasculare, neurodegenerative, cancer);
  • potential antioxidant.

Tot mai multe studii sustin ca acest compus are rol neuroprotector major. Specialistii doresc sa dezvolte medicamente pe baza de colina, eficiente pentru a trata si ameliora simptomele de Alzheimer precoce. Studiile epidemiologice sustin ca persoanele care au fost alaptate la san de catre mame care si-au suplimentat dieta cu colina prezinta un risc mai mic de boli de natura neurodegenerativa, precum si o incidenta mai mica de afectare psihiatrica (anxietate, depresie, tulburare bipolara si altele). Drept urmare, efectul benefic al suplimentarii cu vitamina B4 este certificat prin studii extinse si constatari clinice factuale.

 

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii, la reducerea oboselii si extenuarii.

Alimente care contin vitamina B4

Exista mai multe alimente bogate in vitamina B4. De mentionat este faptul ca, in mod normal, concentratii mult mai mari se gasesc in alimentele de origine animala, motiv pentru care cei cu regim alimentar vegan sau vegetarian prezinta un risc mai mare de a avea deficit de vitamina B4. Iata care sunt cele mai comune si accesibile surse naturale de vitamina B4:

  • ficatul de pasare;
  • somonul;
  • ouale;
  • faina de soia
  • carnea de pui, curcan;
  • germenii de grau si quinoa;
  • laptele;
  • conopida, broccoli, varza de Bruxelles;
  • mazarea;
  • migdalele, nucile pecan;
  • cartofii rosii;
  • semintele de in;
  • taratele de orez si altele.

De retinut este faptul ca vitamina B4 se gaseste in concentratii mari in special in alimentele de origine animala. De exemplu, 85 de grame de somon contin 187 de miligrame de vitamina B4, pe cand 225 de grame de faina de soia contin aproximativ 200 de grame de colina.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209047/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557825/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6259877/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio MaxiTonic x 30 cps. moi

    Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

    Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…