Vorbitul in somn – cauze si tratament

Vorbitul in somn – cauze si tratament Vorbitul in somn – cauze si tratament

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

vorbit-in-somn

Vorbitul in somn (somnilocvia) este un tip de parasomnie, adica un comportament anormal care are loc in timpul somnului. Conform datelor epidemiologice, 66% dintre persoane sustin ca au avut cel putin un astfel de episod. Vorbitul in somn poate varia de la simple sunete, mormaieli, pana la strigate puternice sau discursuri lungi, frecvent lipsite de sens si nearticulate. In diferite cazuri, somnilocvia este insotita si de verbalizare, miscarea mainilor sau altor membre. Nu este considerata a fi o problema medicala. De cele mai multe ori, o persoana cu somnilocvie va avea episoade recurente, de obicei de durata asemanatoare, de vorbit in somn pe parcursul noptii.

Vorbitul in somn poate sa apara de mai multe ori in timpul unui ciclu de somn, atat in etapa de REM, cat si in etapa non-REM. La fel ca in cazul somnambulismului si pavorului nocturn, este mult mai frecvent in timpul somnului non-REM. Cand vorbitul in somn apare in timpul etapei REM a somnului, este vorba despre asa-numita „descoperire motrica” a vorbirii: cuvintele care sunt spuse intr-un vis sunt rostite cu voce tare. Toate functiile motorii sunt dezactivate in timpul somnului REM fiziologic si, astfel, vorbitul in somn nu ridica niciun fel de complicatii, nefiind considerat o afectiune medicala, ci doar o tulburare de comportament in somnul REM.

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.


Ce este somnilocvia (vorbitul in somn)?

Vorbitul in somn este un tip de parasomnie, asa cum sunt somnambulismul, pavorul nocturn si comsmarurile. Majoritatea se produc in faza non-REM a somnului, dar vorbitul in somn poate aparea si in timpul fazei de miscare rapida a ochilor (REM). Intr-un astfel de episod, persoana respectiva vocalizeaza, scoate sunete, vorbeste cu un anumit grad de inadecvare logica si chiar poate verbaliza in timp ce face acest lucru. Vorbitul in somn nu se considera a fi o problema de natura medicala, dar este important sa se faca diferenta intre somnilocvie si diferite afectiuni si patologii care pot duce la simptome asemanatoare:

  • Catatrenia: tulburare respiratorie care face ca o persoana sa scoata gemete sonore, frecvent descrise de alte persoane drept „stranii sau fantomatice”;
  • Tulburari de comportament de somn, in care persoana poate actiona fizic in vis;
  • Tulburare de alimentatie legata de somn (SRED);
  • Paralizia in somn.

Vorbitul in somn este un fenomen relativ deficitar inteles, care a primit putina atentie clinica si teoretica. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca nu are consecinte negative asupra starii de sanatate. Somnilocvia poate deveni usor deranjanta pentru persoanele care se afla in aceeasi camera cu persoana care vorbeste in somn, iar episoadele sunt frecvente si zgomotoase. Totusi, motivele nu sunt indeajuns de relevante pentru a ridica necesitatea de terapie sau tratament. De cele mai multe ori, vorbitul in somn dispare de la sine, iar o persoana care sta singura ar putea nici macar sa nu isi dea seama ca manifesta astfel de comportamente.

In situatia in care va confruntati cu stari de insomnie, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis SomnControl. Acest remediu eficient este recomandat in perioadele de suprasolicitare fizica si intelectuala, precum si persoanelor care lucreaza in timpul noptii sau acelora care sunt nevoite sa se confrunte cu schimbari de fus orar. In afara de imbunatatirea calitatii somnului, acest produs ajuta si la reducerea stresului.

Cauze pentru vorbitul in somn

Nu se cunosc pe deplin cauzele care duc la vorbitul in somn. Se crede, inainte de toate, ca este vorba despre o componenta semnificativa: copiii cu somnilocvie probabil au parinti care, cand erau mici, au avut somnilocvie. In cele mai multe cazuri, vorbitul in somn are o incidenta mult mai crescuta in randul persoanelor care sufera de tulburari psihice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), depresia si anxietatea. Vorbitul in somn poate fi asociat si cu cosmaruri, mai ales in randul copiilor si poate coexista si cu somnambulismul, bruxismul, pavorul nocturn. Unele dovezi indica faptul ca vorbitul in somn ar fi in asociere cu visul avut.

Alte cauze care pot duce la vorbitul in somn sunt:

  • Sindromul de apnee in somn;
  • Boala Parkinson;
  • Crizele epileptice;
  • Tratamentele cu antidepresive;
  • Consumul de substante ilicite;
  • Consumul de alcool;
  • Febra crescuta (delirul);
  • Stresul excesiv;
  • Fragilitatea emotionala;
  • Hiperexcitabilitate nervoasa;
  • Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD);
  • Anxietatea si depresia;
  • Dormitul dupa o perioada lunga de privare de somn;
  • Tulburarea de comportament in somn REM;
  • Dereglari ale ritmului circadian.

Majoritatea parasomniilor, cum este si vorbitul in somn, sunt considerate a fi o stare mixta intre starea de somn si cea de veghe. Drept urmare, este foarte probabil ca vorbitul in somn sa apara mai ales atunci cand tiparele de somn sunt perturbate. Somnilocvia tinde sa fie frecventa, pe de alta parte, in randul persoanelor care trec prin evenimente stresante, care implica emotii foarte puternice (pierderea cuiva drag, ingrijorarea fata de situatia economica, abuzul). Persoanele in stare de ebrietate vorbesc uneori in somn din cauza faptului ca alcoolul creste tonusul muscular chiar si in perioada REM a somnului, ceea ce duce la aceasta parasomnie.

vorbitul-in-somn

Optiuni de tratament pentru vorbitul in somn

Atat timp cat somnilocvia nu este secundara unei afectiuni medicale diagnosticate, nu necesita niciun fel de tratament. Ar putea fi o buna idee ca persoana cu somnilocvie sa apeleze la ajutorul unui specialist in somnologie, in cazul in care somnilocvia implica frica intensa, tipete sau chiar actiuni violente. Pentru persoanele care sufera de anxietate, depresie si PTSD, psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala, sunt cele mai eficiente metode de tratament. De cele mai multe ori, vorbitul in somn este autolimitat si dispare de la sine dupa o perioada, ca in alte cazuri de parasomnie, fara a fi necesar vreun fel de tratament specializat.

In cazuri medicale specifice, in care s-a observat o incidenta crescuta a acestui comportament, tratamentul implica:

  • Pentru persoanele cu depresie, PTSD sau alte probleme legate de stres: psihoterapie si mai ales terapie cognitiv-comportamentala;
  • Pentru persoanele cu apnee in somn: terapia CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure);
  • In cazul persoanelor cu Parkinson, nu exista niciun fel de tratament de baza, ci doar pentru ameliorarea simptomelor;
  • In cazul crizelor de epilepsie se administreaza antiepileptice.

Pentru a reduce recurenta episoadelor de somnilocvie, specialistii recomanda:

  • Elaborarea unui program regulat, strict de somn, si respectarea acestuia;
  • Asigurarea orelor necesare de somn, in functie de categoria de varsta;
  • Evitarea folosirii telefonului sau altor dispozitive electronice cu cel putin 30-60 de minute inainte de culcare;
  • Gestionarea corespunzatoare a stresului prin tehnici terapeutice, sport, activitati cu rolul in a va creste nivelul de fericire si recunostinta;
  • Limitarea consumului de alcool, cafea, tutun;
  • Mentinerea unei temperaturi ambientale intre 15-20°C;
  • Asigurarea unui mediu linistit si intunecat.

Vorbitul in somn nu este considerat o conditie medicala care ridica riscuri sau complicatii. Desi nu se cunosc indeajuns de bine mecanismele care stau la baza acestuia, desi unele afectiuni pot fi asociate intr-un raport de cauza-efect cu aceasta conditie, somnilocvia este o tulburare ce are potentialul de a aparea la orice varsta, indiferent de gen. In cazul persoanelor expuse la stresori, care sufera de tulburari psihice (PTSD, anxietate si depresie), somnilocvia se manifesta nu doar cu o incidenta mai crescuta, ci mult mai des. Prin urmare, vorbitul in somn se crede ca prezinta o componenta cognitiva majora, insa, cel putin momentan, inca necunoscuta.

 

Surse:

https://academic.oup.com/sleep/article/40/11/zsx159/4345704

https://health.clevelandclinic.org/talking-in-your-sleep-heres-what-that-could-mean/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-talking

https://www.news-medical.net/health/Causes-of-Somniloquy-(Sleep-Talking).aspx

https://www.verywellhealth.com/sleep-talking-overview-4580623

https://www.sleepfoundation.org/parasomnias/sleep-talking

https://www.webmd.com/sleep-disorders/talking-in-your-sleep

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Somncontrol x 20 cpr.

    Naturalis SomnControl X 20 comprimate

    Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Melatonina, Valeriana, Magneziu, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, Melatonina contribuie la reducerea timpului necesar pentru a…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…