Vreti sa renuntati la cafea? Descoperiti 10 alternative sanatoase

Vreti sa renuntati la cafea? Descoperiti 10 alternative sanatoase Vreti sa renuntati la cafea? Descoperiti 10 alternative sanatoase

Ultima actualizare: 24 martie 2023

vreti-sa-renuntati-la-cafea

Pentru multi oameni, cafeaua reprezinta una dintre adevaratele placeri ale vietii. Cu toate acestea, in timp ce multe persoane nu concep sa-si inceapa ziua fara o cana de cafea, altele nu au “cazut in acest pacat" din mai multe motive.

In cazul multor oameni, o cantitate mare de cofeina - 95 mg per portie - poate provoca nervozitate si agitatie, in timp ce pentru altii, cafeaua poate cauza tulburari digestive si dureri de cap.

De asemenea, exista persoane care nu se dau in vant dupa gustul amar al cafelei sau se plictisesc, pur si simplu, de aceasta rutina matinala si nu numai.

Daca doriti sa reduceti consumul de cafea, sa renuntati cu totul la ea sau pur si simplu sa incercati ceva nou, exista o multime de alternative de licori care sa va ispiteasca si sa obtineti si energia de care aveti nevoie.

De la cafea fara cofeina si variante precum cafeaua din orz, pana la alternative interesante care stimuleaza sanatatea, cum ar fi laptele de aur sau ceaiurile din plante, aflati ca exista bauturi care va vor scoate din zona de confort cu gusturile, aromele si beneficiile lor pentru sanatate.

Care sunt cele mai sanatoase 10 alternative la cafea

Studiile au descoperit ca dozele moderate de cofeina - aproximativ 300-400 de miligrame (mg) pe zi - nu au niciun efect negativ asupra sanatatii. Cu toate acestea, modul in care cofeina afecteaza organismul variaza in functie de greutatea, varsta si starea de sanatate a unei persoane.

Multi oameni sustin ca beau cafea sau mananca un baton de ciocolata pentru a se “trezi” si pentru a primi acea energie de care au nevoie atunci cand se simt obositi sau lenesi. In plus, ajung sa se bazeze pe aceste metode rapide de a capata energie pe tot parcursul zilei. Continutul de zahar din unele dintre aceste produse contribuie si el la efectul lor stimulator.

Benesio Tonico Forte este un supliment alimentar care ofera energie si sustine concentrarea intreaga zi. In plus, are un gust delicios de capsune. Tonico forte nu contine zahar (cu indulcitor), insa contine o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12.

Cu toate acestea, cercetarile au demonstrat ca un consum excesiv de cofeina poate avea numeroase efecte secundare, cum ar fi:

  • anxietate
  • dureri de cap
  • tremuraturi
  • insomnie
  • greata
  • cresterea tensiunii arteriale
  • batai accelerate ale inimii, o problema cunoscuta sub numele de tahicardie

 

De asemenea, consumul regulat de cafea poate provoca scaderea nivelului de fier din sange, ceea ce poate duce la anemie feripriva.

Fie ca doriti sa descoperiti noi ceaiuri si bauturi calde care sa va ajute sa minimizati aportul de cofeina sau pur si simplu doriti sa aflati cu ce bauturi va mai puteti delecta, urmatoarea lista ar putea fi de ajutor.

Cafea de cicoare

La fel ca boabele de cafea, radacina de cicoare poate fi prajita, macinata si transformata intr-o bautura fierbinte delicioasa. Are un gust foarte asemanator cu cel al cafelei, insa nu contine cofeina.

In plus, este o sursa bogata de inulina, o fibra solubila care poate sustine procesul de digestie si care poate mentine sanatatea intestinului prin promovarea dezvoltarii bacteriilor benefice - in special Bifidobacterii si Lactobacili.

De asemenea, poate stimula ficatul sa produca mai multa bila, ceea ce poate fi benefic pentru digestia grasimilor.

vreti-sa-renuntati-la-cafea-cafea-cicoare

Radacina de cicoare poate fi gasita pre-macinata si prajita, asa ca este usor de preparat. Pur si simplu, tot ce trebuie sa faceti este sa-l preparati ca un zat obisnuit de cafea - intr-un filtru de cafea, o presa franceza sau un espressor.

Utilizati 2 linguri de pulbere de cicoare la 180 ml de apa sau ajustati acest raport in functie de preferinte.

Retineti ca radacina de cicoare poate provoca simptome digestive la unele persoane. Desi este excelenta pentru sanatate, inulina poate avea efecte secundare precum balonare si gaze.

Ceai matcha

Matcha este un tip de ceai verde obtinut prin aburirea, uscarea si transformarea intr-o pulbere fina a frunzelor plantei Camellia sinensis.

Spre deosebire de ceaiul verde clasic, la prepararea ceaiul verde matcha se folosesc frunzele intregi. Din acest motiv, se obtine o sursa mult mai concentrata de antioxidanti, in special galat de epigalocatechina (EGCG).

Multe dintre beneficiile ceaiului verde matcha sunt atribuite EGCG. De exemplu, studiile observationale sugereaza ca un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de hipertensiune arteriala.

Ceaiul verde a fost, de asemenea, asociat cu reducerea greutatii si a grasimii corporale, precum si cu un risc mai scazut de diabet de tip 2.

FibrobarR cu ceai verde este un produs-vedeta in randul persoanelor care doresc sa slabeasca sanatos fara sa se abtina de la “ceva dulce” in fiecare zi.

Ceaiul mate

Aceasta bautura pe baza de plante bogata in cofeina are o traditie straveche. Se spune ca yerba mate contine mai multi antioxidanti si decat ceaiul verde si, in plus, este bogat in vitamine si minerale precum vitamina C, vitamina E, calciu, fier si fosfor. Ceaiul mate este o bautura astringenta cu care va puteti obisnui foarte repede.

Lapte de aur

Laptele de aur este o bautura care stimuleaza imunitatea, datorita adaosului de turmeric. Pentru a face o astfel de licoare aveti nevoie de o cana de lapte, o jumatate de lingurita de pudra de turmeric, o lingurita de miere sau un alt indulcitor natural, cum ar fi siropul de artar, si 2-3 boabe de piper negru.

Apa cu lamaie

Apa cu lamaie reprezinta un amestec extrem de facil care poate fi consumat cald sau rece. Puteti adauga coaja de lamaie, miere, menta sau condimente precum turmeric sau ardei cayenne. Se spune ca are multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru sanatatea sistemului digestiv.

Masala Chai

Masala Chai este un ceai cu lapte, dulce si aromat, foarte apreciat in India. Este extrem de reconfortant si reprezinta o bautura grozava facuta cu ceai negru puternic, lapte si zahar.

Kombucha

Aceasta bautura fermentata obtinuta din ceai negru sau verde, care a aparut in China cu peste 2.000 de ani in urma, a capatat faima in urma cu cativa ani si a devenit extrem de apreciata pentru beneficiile sale pentru sanatate.

Ceai verde CELM este recunoscut pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante, dar si pentru continutul crescut de vitamine. Acesta este folosit in numeroase regimuri si diete. Ceaiul verde mai este folosit si in diverse creme de fata impotriva imbatranirii. Pe langa efectul diuretic si detoxifiant, ceaiul verde are si rolul de a scadea riscul aparitiei cariilor.

Cafea din orz

Cafeaua din orz reprezinta un candidat serios ca alternativa la cafeaua fara cofeina. Este o bautura obtinuta din orz macinat, de obicei facuta in stil espresso, ceea ce inseamna ca se gaseste in majoritatea barurilor italiene pentru cei care doresc sa renunte la cofeina. Un lucru interesant este ca a fost de fapt folosita ca substitut al cafelei in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa, cand cafeaua era scumpa si greu de procurat.

Ceai Rooibos

Ceaiul Rooibos este un ceai rosu incredibil de bogat in antioxidanti si cu o multitudine de beneficii pentru sanatate! Este un ceai bland care poate fi savurat fierbinte sau cu gheata. Aroma este usor dulce si este adesea infuzata cu alte arome precum vanilie, caramel sau diverse fructe.

Cafea de papadie

Cafeaua de papadie este o tizana (bautura obtinuta dintr-o infuzie de plante medicinale sau de cereale) obtinuta din radacina plantei de papadie, care este de fapt destul de asemanatoare cafelei ca aspect si gust.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-alternatives

https://www.finedininglovers.com/article/coffee-alternatives-try

https://www.healthyliferedesign.com/coffee-alternatives-health-energy/