10 alimente de primavara si beneficiile lor

10 alimente de primavara si beneficiile lor 10 alimente de primavara si beneficiile lor

Ultima actualizare: 9 mai 2023

alimente-de-primavara-si-beneficiile-lor

Cand ati fost ultima oara la piata? Cu siguranta hipermarketurile sunt aprovizionate cu tot ceea ce va este necesar acasa, insa, nu uitati ca pietele au un farmac aparte. Varietatea si prospetimea produselor de sezon, parfumul marfurilor, interactiunea cu producatorii romani care si-au ingrijit din greu gradinile, toate acestea sunt elementele unei experiente fantastice! Mai presus de orice, sa nu uitam de gustul si nenumaratele beneficii pe care le au roadele primaverii, precum sfecla rosie, spanac, salata verde sau urzici, pe care le puteti cumpara de la piata si de care va puteti bucura cu intreaga familie. Veti descoperi, in acest articol, 10 alimente de primavara pe care trebuie neaparat sa le cumparati si sa le faceti loc in farfuriile dumneavoastra si ale oamenilor dragi.

Primavara a ajuns deja in pietele din tara noastra si ne invita la cumparaturi. Sfecla rosie, spanac, salata verde, urzici, ceapa verde si ridichi sunt doar cateva dintre produsele de sezon pe care e musai sa le treceti pe lista de cumparaturi.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment alimentar care contine 24 de vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale, o combinatie inovatoare de ingrediente care ajuta la revigorarea si tonifierea organismului, reduce oboseala si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii.

Cele mai importante 10 alimente de primavara si beneficiile lor

Primavara este mai mult decat generoasa cu noi. An de an, producatorii romani asaza pe tarabele din piete o multitudine de roade colorate, gustoase si parfumate. Ceea ce face ca aceste produse sa fie intr-adevar deosebite este multitudinea de beneficii pe care o ofera consumatorilor. Iata cateva exemple care s-ar putea sa va inspire:

Farmacistii Catena recomanda Vitamax Q10, un supliment alimentar eficient in combaterea tulburarilor de concentrare si imbunatatirea functiei intelectuale. De asemenea, acesta ajuta la imbunatatirea performantei fizice, in special in cazul atletilor, inlatura oboseala si amelioreaza simptomele asociate menopauzei.

Sfecla rosie – informatii si beneficii

Va place sfecla rosie?

Acest aliment este bogat in vitamine si minerale. De asemenea, sfecla rosie este o sursa buna de nutrienti importanti pentru organism, cum ar fi acid folic, mangan și cupru. Totodata, este important sa stiti ca are un continut scazut de calorii si grasimi.

Daca inca va lipseste sfecla rosie din casa, exista cateva beneficii care v-ar putea motiva sa o treceti pe lista de cumparaturi.

Farmacistii Catena recomanda Centrum A la Zinc pentru femei, un supliment complet care ii confera organismului o gama completa de vitamine, minerale importante si oligoelemente esentiale. Acesta este indicat doamnelor si domnisoarelor care au o viata activa, se afla in perioada menopauzei sau au nevoie de un aport sporit de vitamine si minerale. Centrum de la A la Zinc mentine sanatatea pielii, a parului si a unghiilor, sustine functionarea optima a sistemului osos si sprijina functionarea sistemului imunitar.

Cercetatorii de la University of Iowa sugereaza ca sfecla rosie ar putea reduce nivelul crescut al tensiunii arteriale si, implicit, unul dintre factorii de risc majori ai bolilor de inima.

Oamenii de stiinta de la University Alfonso X El Sabio University si cei de la University of Pompeu sustin ca sfecla rosie ar fi un aliment promitator cand vine vorba despre performanta sportiva. Potrivit acestora, alimentul ar imbunatati rezistenta prin cresterea performantei cardiorespiratorii si amanarea momentului aparitiei epuizarii.

Farmacistii Catena recomanda Centrum Silver 50+ pentru femei, un supliment alimentar conceput special pentru a oferi toate multivitaminele de care au nevoie femeile care inainteaza in varsta. Produsul ajuta la functionarea normala a inimii, regleaza activitatea hormonala, sustine sistemul imunitar si mentine vitalitatea organismului.

Sfecla rosie ar sustine sanatatea digestiva si preveni probleme precum constipatia, boala inflamatorie intenstinala si diverticulita.

Sfecla rosie este promitatoare, de asemenea, si cand vine vorba despre sanatatea creierului. Datorita continutului de nitrati, aceasta ar putea creste fluxul de sange catre creier si imbunatati functia cognitiva.

Sfecla rosie este delicioasa si versatila. Poate fi inclusa in salate, sosuri, sucuri sau poate fi consumata sub forma de chipsuri.

spanac-alimente-de-primavara

Spanac – informatii si beneficii

Chiar daca nu are efectele pe care le promova Popeye Marinarul, spanacul este o comoara cand vine vorba despre nutrienti.

Gustoasele frunze verzi originare din Persia sunt inrudite, in mod surprinzator, cu sfecla si quinoa. Un alt lucru surprinzator este ca 100 de grame de spanac inseamna 91% apa, 23 de calorii, 2.9 grame de proteine, 3.6 grame de carbohidrati si 2.2 grame de fibre, conform datelor furnizate de catre specialistii de la The United States Department of Agriculture (USDA).

De asemenea, in spanac se mai regasesc vitaminele A, B6, B9, C, E si K1, acid folic, fier, calciu, magneziu, potasiu, luteina, antioxidanti, nitrati si quercetina.

Datorita compozitiei sale, cand vine vorba despre spanac trebuie sa stiti ca va confera o multime de beneficii: lupta impotriva efectelor stresului oxidativ, sustine sanatatea ochilor, ar putea reduce riscul aparitiei cancerului si ar reduce tensiunea arteriala.

Despre spanac este important sa mentionam ca, in general, este considerat sigur, insa, in cazuri rare, poate avea efecte neplacute in cazul unor indivizi, cum ar fi pietrele la rinichi sau ar putea interfera cu tratamentele care ajuta la subtierea sangelui. Desigur, aceste cazuri sunt rare, si apar doar in urma consumul excesiv.

Daca nu va place sa consumati spanac crud, in salate, il puteti include in smoothie-uri sau mancaruri.

salata-verde-alimente-de-primavara

Salata verde – informatii si beneficii

In aceasta perioada, cum intrati in orice piata, cu siguranta va va distrage atentia verdele delicios al frunzelor de salata verde. Gandul la aroma delicata si textura crocanta i-ar face pofta oricarui gurmand. Chiar daca nu prea lasa loc imaginatiei, caci poate fi consumata, in principiu, doar cruda, si cel mult in ciorbe, salata verde este un aliment international, care se regaseste in farfuriile multor popoare, atat in acasa, cat si la restaurant.

Cultivata de mii de ani, salata verde are o multime de beneficii, in ciuda simplitatii sale.

Anumiti cercetatori sugereaza ca ar avea proprietati antiinflamatorii, ar putea scadea nivelul colesterolului “rau” (LDL) si ar sustine somnul odihnitor.

Dintr-un studiu publicat in Ancient Science of Life Journal aflam ca salata verde ar contine antioxidanti cu capacitate semificative de anihilare a radicalilor liberi.

Exista cercetari efectuate la Faculte de Pharmacie si University of Georgia prin care, grupuri diferite de oamenii de stiinta, sugereaza ca salata verde ar avea inclusiv proprietati antimicrobiene.

In mod suprinzator, dintr-o lucrare publicata in Asian Pacific Journal of Tropical Disease rezulta ca salata verde ar putea avea proprietati anxiolitice, adica ar ajuta la reducerea anxietatii.

urzici-alimente-de-primavara

Urzici – informatii si beneficii

Intepatoarele urzici contin vitamine (A, C, B, si K), minerale (calciu, fier – de trei ori mai mult decat spanacul, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu, grasimi (acid linoleic, acid palmitic, acid stearic și acid oleic), amioacizi si polifenoli.

Daca aceste urzici inca nu v-au starnit interesul, va vom face cunoscute cateva dintre beneficiile lor.

Efectele intepaturilor pe care le suporati atunci cand spalati si cutatati urzici nu sunt doar un mit invatat de la bunica. Potrivit mai multor cercetari promitatoare, acestea ar ajuta la suprimarea inflamatiei si, implicit, a artritei.

Despre intepaturile de urzici ar trebui sa mai stiti ca ar putea ajuta la reducera dimensiunii prostate si la tratarea simptomelor asociate prostatei marite.

De asemenea, anumiti cercetatori sugereaza ca intepeturile de urzici ar putea reduce tensiunea arteriala si reduce simptomele febrei fanului.

Puteti consuma urzici sub forma de ceai sau fierte, sub forma de mancare.

Loboda – informatii si beneficii

Ciorba de loboda este, cu siguranta, una dintre posibilele declaratii de dragoste pe care mamele o fac catre copiii lor. Culoarea acestui preparat, dar si gustul fac ca fiecare masa de pranz sa fie un adevarat deliciu. Cu toate acestea, trebuie sa aflati ca loboda nu inseamna doar culoare, ci e si o un aliment cu multe beneficii.

Loboda, cunoscuta si sub denumirea de Spanacul francezului, are proprietati antioxidante si diuretice. Este bogata in fibre, ceea ce o face utila in mentinerea siluetei si a unei bune digestii.

Potrivit unor specialisti, loboda ar mai fi de ajutor in mentinerea vederii, sustinerea sistemului imunitar si in combaterea anemiei.

leurda-alimente-de-primavara

Leurda – informatii si beneficii

Pentru ca primavara are la baza un meniu verde, de pe lista nu poate lipsi leurda. Aceste frunze lungi de aproape 20 de cm, ascutite si lucioase, cu gust de usturoi, reprezinta, cu siguranta, o curiozitate pentru orice turist strain.

Pe lista beneficiilor se afla reducerea oboselii, detoxifierea, tratarea dermatitei, protejarea organizmului de paraziti intestinali, reducerea riscului de raceala sau gripa, reglarea colesterolului si a tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii.

Leurda poate fi folosita in salate, pesto, risotto, sosuri, sandvisuri si supe.

Fasole verde – informatii si beneficii

Fasolea verde este unul dintre alimentele preferate ale vedetelor si sportivilor. Nu are deloc grasimi, contine putine zaharuri si calorii, ceea ce o face garnitura sau poate chiar cina ideala. V-ati intrebat vreodata ce beneficii are? Ei bine, fasolea verde sustine sanatatea inimii, a oaselor, parului, muschilor si inimii. Ea mai contine vitaminele A, C, K, B6 si E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.

ceapa-verde-alimente-de-primavara

Ceapa verde – informatii si beneficii

Ceapa verde poate fi folosita in salate, pe pizza, murata, sotata cu ciuperci, in pesto etc. Este un aliment versatil si ofera gust, cu siguranta, multor preparate.

Potrivit mai multor cercatari, ceapa verde ar reduce inflamatia, colesterolul “rau” (LDL) si nivelul trigliceridelor.

De asemenea, ceapa verde sustine sistemul imunitar si functionarea optima a sistemului digestiv.

Morcovi – informatii si beneficii

Stiti deja despre morcovi frumoasa lor culoare este datorata beta-carotenului, un antioxidant pe care organismul il transforma in vitamina A. Dar stiti, oare, ca in jurul acestuia s-au efectuat numeroase studii care indica faptul ca are efecte promitatoare cand vine vorba despre scaderea colesterolului, scaderea in greutate si sanatatea vizuala?

Morcovii contin carbohidrati, fibre, vitaminele A, B6 si K1, biotina, potasiu, beta-caroten, alfa-caroten, luteina si licopen.

ridichi-alimente-de-primavara

Ridichi – informatii si beneficii

Desi nu se bucura de prea multa popularitate (spre dosebire de rudele sale, broccoli si conopida), consumul de ridichi ar putea oferi beneficii considerabile.

Chiar daca nu prea au starnit interesul cercatatorilor, exista cativa oameni de stiinta care sugereaza ca acestea ar avea proprietati anticancerigene si ar sustine sanatatea digestiva.

Ridichile pot fi consumate crude, in salate, murate sau la cuptor.

alimente-de-primavara

Lista completa de alimente care apar primavara

Alimentele care apar primavara sunt fix ceea ce trebuie sa includeti in meniul zilnic dupa preparatele greoaie pe care le-ati consumat pe timpul iernii. Iata un strop de inspiratie care s-ar putea sa va ajute sa va pregatiti urmatoarea lista de cumparaturi:

  • pastarnac;
  • telina;
  • ridichi;
  • cartofi noi;
  • sfecla rosie;
  • morcovi;
  • sparanghel;
  • anghinare;
  • spanac;
  • urzici;
  • salata verde;
  • varza alba/rosie/creata;
  • loboda;
  • stevie;
  • leurda;
  • untisor;
  • praz;
  • ceapa verde;
  • usturoi verde;
  • marar;
  • leustean;
  • busuioc;
  • menta;
  • patrunjel;
  • rozmarin;
  • mere verzi;
  • pere verzi;
  • corcoduse;
  • mazare verde;
  • muguri de pin;
  • fructe de padure;
  • cirese;
  • zmeura;
  • caise.

Asadar, v-ati pregatit lista de cumparaturi?

Surse: