Quercetina: beneficii importante asupra sanatatii

Quercetina: beneficii importante asupra sanatatii Quercetina: beneficii importante asupra sanatatii

Ultima actualizare: 29 februarie 2024

quercetina

Quercetina este un compus care apartine unui grup de compusi vegetali numiti flavonoide. Flavonoidele sunt prezente in:

  • legume
  • fructe
  • cereale
  • ceai
  • vin

Despre flavonoide se stie ca au o multime de beneficii pentru organism. De exemplu, pot reduce riscul de boli cardiace, tulburari neurodegenerative si afectiuni maligne. Quercetina este benefica pentru ca actioneaza ca un antioxidant in corp. Antioxidantii sunt compusi care pot anihila radicalii liberi, acestia fiind molecule instabile care, in cantitati mari, pot provoca daune celulare. Radicalii liberi pot cauza o serie de boli cronice, printre care afectiuni cardiovasculare, diabet si afectiuni maligne.

Quercetina este cel mai abundent flavonoid care se gaseste in alimentatie. Se estimeaza ca o persoana obisnuita consuma intre 10 si 100 mg zilnic din diferite surse de hrana. Quercetina se gaseste de obicei in alimente precum ceapa, mere, struguri, fructe de padure, broccoli, citrice, cirese, ceai verde, cafea, vin rosu si capere.

De asemenea, se gaseste si sub forma de suplimente alimentare. Oamenii iau suplimente cu quercetina din mai multe motive:

  • mentine starea de sanatate
  • stimuleaza capacitatea fizica
  • imbunatateste imunitatea
  • combate inflamatia
  • combate alergiile

 


Quercetina – informatii importante, generalitati

Quercetina este un pigment vegetal natural care se gaseste in multe plante, fructe si legume. Aceasta substanta are proprietati antioxidante puternice si poate contribui la protejarea impotriva anumitor afectiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Naturalis ViroProtect Rapid + Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.

Quercetina - beneficii pentru sanatate

Datorita proprietatilor sale antioxidante, quercetina are diferite beneficii pentru sanatate.

Quercetina, aliat natural pentru imunitate

Quercetina are proprietati antibacteriene si antivirale. Potrivit analizelor de laborator, quercetina poate inhiba dezvoltarea multor bacterii, cum ar fi:

  • Escherichia coli
  • Salmonella enteritidis
  • Staphylococcus aureus
  • Aspergillus flavus
  • Proteus

Quercetina, impreuna cu alte flavonoide, poate ajuta, de asemenea, la inhibarea inmultirii multor tipuri de virusuri.

Quercetina si proprietatile ei antioxidante

Quercetina este renumita, in primul rand, pentru proprietatile sale antioxidante. Antioxidantii sunt cei care protejeaza celulele de stresul oxidativ. Daunele oxidative apar atunci cand apararea antioxidanta a organismului este depasita de nivelul radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot creste riscul de imbolnavire si pot grabi imbatranirea. Radicalii liberi se produc in organism in urma proceselor metabolice regulate, cum ar fi producerea de energie.

quercetina-antioxidanti

Cu toate acestea, la aparitia acestor molecule nocive contribuie si factorii din exterior, cum ar fi:

  • fumul de tigara
  • consumul de alcool
  • stresul
  • poluarea
  • radiatiile
  • expunerea la razele solare
  • toxinele chimice
  • gazele cu efect de sera

Quercetina este un antioxidant mai puternic decat vitamina C, vitamina E sau beta-carotenul.

Quercetina si rolul ei in reducerea reactiilor alergice

Potrivit unor descoperiri suplimentare publicate in Pharmacognosy Review, quercetina ar putea fi un excelent antihistaminic, deoarece restrictioneaza eliberarea histaminei din celule.

De exemplu, in urma unui studiu pe soareci s-a demonstrat ca administrarea de suplimente cu quercetina a suprimat reactiile anafilactice la consumul de arahide. Cu toate acestea, nu este sigur daca acest compus are aceleasi beneficii asupra alergiilor la oameni, asa ca sunt necesare mai multe cercetari inainte de a putea fi recomandata ca tratament alternativ.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii care sa confirme aceste beneficii. Persoanele care se confrunta cu alergii nu ar trebui sa ia suplimente cu quercetina decat daca le recomanda specialistul.

Reduce inflamatia

Inflamatia este o reactie naturala a organismului la stres si leziuni si, de obicei, ajuta corpul sa se vindece. Cu toate acestea, daca inflamatia este cronica, organismul se poate confrunta cu afectiuni specifice de sanatate. Quercetina poate ajuta la inhibarea inflamatiei in organism.

In principal, inflamatia din organism poate fi redusa cu ajutorul alimentelor bogate in quercetina. In schimb, cercetatorii incearca sa descopere daca suplimentele cu quercetina in doze mari pot reduce markerii inflamatori.

Poate reduce riscul de afectiuni neurologice cronice

Conform cercetarilor, quercetina are proprietati antioxidante care pot contribui la protejarea impotriva tulburarilor degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer si dementa.

Intr-un studiu, cercetatorii le-au administrat unor soareci cu boala Alzheimer injectii cu quercetina la fiecare 2 zile, timp de 3 luni. Pana la sfarsitul studiului, injectiile inversasera mai multi markeri ai bolii Alzheimer.

Cafeaua este una dintre bauturile renumite pentru faptul ca pot reduce riscul de aparitie a maladiei Alzheimer. Potrivit studiilor, se pare ca substanta din cafea care protejeaza impotriva acestei boli este quercetina, nu cofeina.

Reduce riscul de boli cardiace

Alimentatia reprezinta un aspect extrem de important in reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral. Datorita continutului de flavonoide, fructele si legumele pot ajuta la reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare.

quercetina-boli-cardiace

Conform cercetarilor, quercetina atenueaza disfunctia vaselor de sange, disfunctia endoteliala si reduce factorii de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi hipertensiunea arteriala si ateroscleroza. Recomandarea Catena este Quercetin C+Zn Complex, un supliment alimentar, fara gluten si fara lactoza, pe baza de Quercitina, Vitamina C si Zinc, ideal pentru perioadele cand exista un necesar mai mare pentru acesti nutrienti.

Reduce tensiunea arteriala

Cercetatorii au descoperit in urma unei analize din 2019 ca suplimentele cu quercetina ar putea fi o modalitate eficienta de a reduce tensiunea arteriala.

Conform studiilor ulterioare, persoanele supraponderale care au luat un supliment cu quercetina de 150 de miligrame (mg) pe zi au avut un nivel mai scazut de colesterol daunator in sange si o tensiune arteriala sistolica mai mica. Tensiunea arteriala sistolica masoara presiunea din vasele de sange in timpul batailor inimii.

Poate ajuta la combaterea imbatranirii

Quercetina poate ajuta la intinerirea organismului sau la eliminarea celulelor imbatranite si la reducerea markerilor de imbatranire.

Poate imbunatati performantele fizice

Potrivit unor studii pe oameni, s-a constatat ca administrarea de quercetina poate imbunatati usor performanta in timpul exercitiilor de anduranta.

Poate ajuta la mentinerea sub control a glicemiei

Se pare ca acest compus poate reduce nivelul de zahar din sange si poate proteja impotriva complicatiilor diabetului.

Alimente care contin quercetina

Flavonoidele sunt compusi fitochimici care se gasesc in plante, fructe, legume si nuci. Printre alimentele si bauturile care contin quercetina se numara:

  • ceapa
  • ardeiul
  • brocoli
  • merele
  • hrisca
  • caperele
  • fructele de padure
  • legumele crucifere
  • strugurii
  • ceaiul
  • vinul
  • mai multe nuci si seminte

quercetina-alimente

Quercetina sub forma de supliment – doza zilnica recomandata

Dozele tipice de suplimente cu quercetina variaza intre 500 si 1.000 mg pe zi. In mod normal, quercetina are o biodisponibilitate scazuta, ceea ce inseamna ca are o rata de absorbtie scazuta in organism. Aceste este motivul pentru care suplimentele pot contine si alti compusi, cum ar fi vitamina C sau enzime digestive precum bromelaina, deoarece acestea pot creste absorbtia.

De asemenea, exista cercetari care indica faptul ca quercetina are un efect sinergic atunci cand este combinata cu alte suplimente care contin flavonoide, cum ar fi resveratrolul, genisteina si catechinele.

Quercetina sub forma de supliment – reactii adverse posibile

Quercetina se gaseste in multe fructe si legume si poate fi consumata in siguranta. Sub forma de supliment, pare sa fie in general sigur, cu putine sau deloc efecte secundare.

In unele cazuri, administrarea a mai mult de 1.000 mg de quercetina pe zi poate provoca simptome usoare, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau senzatii de furnicaturi.

De asemenea, quercetina din alimente este sigura pentru femeile insarcinate si care alapteaza. In schimb, studiile privind siguranta suplimentelor cu quercetina asupra femeilor insarcinate si care alapteaza lipsesc, asa ca ar trebui sa evitati sa luati quercetina daca sunteti insarcinata sau alaptati.

In plus, ca in cazul oricarui supliment, discutati cu un medic inainte de a lua quercetina, deoarece aceasta poate interactiona cu unele medicamente, cum ar fi antibioticele si medicamentele care regleaza tensiunea arteriala.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/quercetin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Quercetin C+Zn Complex x 60 tablete

    Quercetin C+Zn Complex X 60 comprimate

    Supliment alimentar, fara gluten si fara lactoza, pe baza de Quercetina, Vitamina C si Zinc, ideal pentru perioadele cand exista un necesar mai mare pentru acesti nutrienti. Absorbtia nutrientilor este…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina x 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele…