10 sfaturi importante pentru persoanele care se confrunta cu acnee

10 sfaturi importante pentru persoanele care se confrunta cu acnee 10 sfaturi importante pentru persoanele care se confrunta cu acnee

Ultima actualizare: 30 martie 2023

10-sfaturi-importante-pentru-persoanele-cu-acnee

Pot trece ani de zile - si zeci de calatorii la dermatolog - pentru a descoperi cum sa scapati de acnee. Si, indiferent cat de mult au investit in rutina de ingrijire a pielii, multi dintre oameni se vor confrunta oricum cu eruptii ocazionale de acnee.

In concluzie, tuturor ne mai apar cosuri din cand in cand. Cu toate acestea, acneea reprezinta o problema mult mai serioasa. Iar modul in care persoanele care au acnee fac fata acestei provocari este diferit de la un individ la altul. Toti oamenii au tipuri de piele, tonuri ale pielii, stiluri de viata si mosteniri genetice unice, ceea ce face imposibila identificarea unui remediu universal valabil.

Acestea fiind spuse, exista, totusi, un sfat: desi ati putea fi tentati sa incercati mai multe remedii deodata, astfel incat sa scapati de acnee intr-o saptamana (sau mai repede), acest lucru nu poate fi posibil. Folosirea unui aval de produse nu poate lasa pielea intr-o stare mai neteda decat era la inceput. De aceea, incercati sa introduceti produse noi in regimul de ingrijire a pielii pe rand.

 


Ten cu acnee? Descoperiti 10 sfaturi importante de ingrijire

Acneea poate afecta viata sociala si emotionala a unei persoane. Cu toate ca severitatea acneei difera de la o persoana la alta, nimeni nu se bucura de inflamatia si roseata pe care acneea le provoaca.

Cum se dezvolta acneea?

Acneea (cunoscuta din punct de vedere medical sub numele de acnee vulgaris) este o afectiune inflamatorie cronica a pielii care provoaca puncte albe sau negre, dar si cosuri proeminente care apar atunci cand glandele sebacee produc o cantitate excesiva de sebum (un ulei natural pe care corpul il produce pentru a mentine pielea umeda) si care formeaza un dop impreuna cu celulele moarte ale pielii. In cele din urma, dopul blocheaza foliculul de par al pielii si incepe sa formeze un mic punct dur in piele cunoscut sub numele de cos.

cum-se-dezvolta-acneea

Oamenii stiu ca acneea provoaca acele umflaturi rosii deranjante care afecteaza pielea, insa adevarul este ca exista diferite tipuri de cosuri, dintre care unele pot fi o problema mult mai serioasa decat altele.

Aproape 85% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 12 si 24 de ani se confrunta cu acnee. Motivul pentru care unii oameni au eruptii severe in timp ce altii au cateva semne nu este complet cunoscut. Cu toate acestea, se stie ca genetica si mediul inconjurator joaca in mod clar un rol.

Toate tratamentele pentru acnee au ca scop prevenirea inflamatiei si reducerea eruptiilor inainte ca acestea sa apara. Un astfel de tratament este RILASTIL ACNESTIL Crema tratament ten gras, mixt, predispus la acnee, o crema pentru acnee cu o formula complexa care tine sub control secretia de sebum si ajuta la indepartarea imperfectiunilor. Crema Rilastil Acnestil are o actiune keratolitica, calmeaza tenul iritat, reduce imprefectiunile deja existente si ajuta la prevenirea aparitiei altora noi. In plus, este imbogatita cu acid hialuronic care hidrateaza tenul in profunzime.

Mentineti-va fata curata

Curatati-va tenul o data sau de doua ori pe zi cu geluri sau creme care contin peroxid de benzoil si care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Acest lucru reduce inflamatia si ucide bacteriile care provoaca acnee. In plus, indepartati machiajul si murdaria de pe fata, astfel incat sa nu se acumuleze si sa nu infunde porii.

Un efect secundar foarte rar al peroxidului de benzoil este dermatita alergica de contact, motiv pentru care este esential sa nu mai folositi astfel de produse daca dezvoltati o noua eruptie cutanata.

Nu frecati pielea tenului atunci cand va stergeti...

Folositi-va mainile pentru a va curata fata si uscati-va pielea cu un prosop curat fara sa afectati si mai rau pielea prin frecare. Frecarea poate provoca si mai multa acnee.

...Si evitati periile exfoliante

Exista multe reclame care prezinta beneficiile acestor perii, insa evitati-le daca aveti acnee. Studiile sugereaza ca aceste perii pot, de fapt, sa agraveze acneea din cauza faptului ca exfolierea provoaca mai multa inflamatie, rezultand mai multe umflaturi acneice.

Urmati o alimentatie sanatoasa

Desi nu exista nicio dovada stiintifica potrivit careia ciocolata si alimentele grase agraveaza acneea, un studiu publicat in Journal of American Academy of Dermatology sugereaza ca un consum mai mic de zaharuri si carbohidrati duce la scaderea eruptiilor.

alimentatia-pentru-persoanele-cu-acnee

In plus, va puteti face un jurnal alimentar in care sa notati daca un anumit aliment a declansat eruptii de acnee. O alimentatie corecta este intotdeauna benefica pentru starea generala de sanatate si, implicit, pentru piele.

Nu ignorati parul

Daca aveti parul gras, poate fi necesar sa il spalati mai des decat persoanele care au parul uscat. Mentinerea parului curat - si departe de fata - va ajuta sa preveniti eruptiile care pot aparea pe frunte si pe fata.

Unele produse pentru par, cum ar fi gelurile, pot agrava acneea. Asadar, daca aveti acnee pe frunte si aveti tendinta de a folosi o multime de produse pentru par, luati in considerare evitarea acestora.

Bentitele care acopera fruntea pot provoca si mai multe leziuni acneice, deoarece mentin transpiratia in loc.

Faceti dus si spalati-va pe fata imediat dupa antrenament

Transpiratia se lipeste de fata si poate contine bacterii care cauzeaza acnee. Daca aveti acnee pe spate si pe piept, incercati sa va spalati cu peroxid de benzoil in timp ce faceti dus.

Trebuie mentionat, insa, ca peroxidul poate inalbi lenjeria de pat, motiv pentru care este recomandat sa folositi prosoape albe si sa va uscati complet inainte de a va imbraca.

Utilizati creme hidratante si creme de protectie solara special create pentru fata

Lotiunile concepute pentru corp sunt mai grele si pot astupa porii. De aceea, folositi produse care contin glicerina si acid hialuronic, deoarece acest ingrediente mentin pielea hidratata si, in plus, sunt produse etichetate „non-comedogenice” – ceea ce inseamna ca nu provoaca acnee.

Indiferent de motiv, incercati sa folositi intotdeauna protectie solara.

La Roche Posay Effaclar DUO tratament antiimperfectiuni contine apa termala si are o actiune antibacteriana si purificatoare asupra tenului. Elimina cosurile, punctele negre si celulele moarte si, in acelasi timp, previne aparitia imperfectiunilor, astfel incat te vei bucura de o piele curata si sanatoasa, mai mult timp. Crema este potrivita si pentru tenul gras, intrucat echilibreaza excesul de sebum si confera tenului un aspect mai luminos. Effaclar Duo tratament anti-imperfectiuni corector si purifiant actioneaza simultan asupra simptomelor de acnee mixta: cosurile si porii blocati de sebum.

Utilizati produse de machiaj pe baza de apa, fara ulei

Machiajul a fost timp de foarte multi ani “salvarea” pentru acoperirea petelor. Insa, retineti: produsele de make-up ar putea agrava eruptiile. Produsele grele si grase, care contin unt de cacao sau uleiuri minerale, pot inrautati acneea.

La fel ca in cazul lotiunilor si al cremelor cu protectie solara, produsele de machiaj ar trebui sa fie pe baza de apa, hipoalergenice, non-comedogenice si fara ulei. Produsele pe baza de minerale cu silicat, dioxid de titan si oxid de zinc ajuta la absorbtia uleiului si la minimizarea eruptiilor.

Aveti mare grija atunci cand indepartati parul facial

De cele mai multe ori este recomandat sa folositi un aparat de ras electric pe care sa-l manevrati cu atentie pentru a evita petele si cosurile. Curatati lamele in mod regulat si radeti in directia de crestere a parului.

persoane-cu-acnee-barbierit

Epilarea cu ceara, desi este eficienta in indepartarea parului, poate provoca acnee si/sau iritatie. Utilizati aceste metode de indepartare a parului cu prudenta.

Evitati sa va atingeti fata

De fiecare data cand va atingeti fata cu degetele, ele transfera praf, murdarie si ulei. Este un obicei la se poate renunta greu, insa este foarte important ca acest lucru sa se intample.

In plus, spalati-va pe maini cu sapun si apa calda frecvent, mai ales dupa ce mancati, pentru a le pastra curate.

 

Referinte:

https://www.rush.edu/news/12-tips-combat-acne

https://www.teenvogue.com/story/how-to-treat-a-breakout

https://arizonaderm.com/10-tips-acne/

Farmacistul Catena va recomanda: