Acid linoleic conjugat - informatii complete

Acid linoleic conjugat - informatii complete Acid linoleic conjugat - informatii complete

Ultima actualizare: 6 iunie 2023

acid-linoleic

Acidul linoleic conjugat (CLA) reprezinta un acid gras polinesaturat esential, cu beneficii speciale pentru sanatate. Acizii linoleici conjugati contin acizi grasi Omega-6 care provin, in special, din surse vegetale, dar si din peste. 

Se impune o dozare corespunzatoare si precautii in administrare, avand in vedere faptul ca acidul linoleic conjugat poate interactiona cu anumite substante active utilizate la fabricatia anumitor medicamente.


Ce este acidul linoleic?

Acidul linoleic este un acid gras esential Omega-6 polinesaturat, care poate fi regasit, in principal, in uleiurile vegetale.

In termeni stiintifici, acest acid linoleic este catalogat drept un nutrient din grupa functionala carbonil, care contine doua legaturi duble la al noualea si la al 12-lea carbon. Organismul uman are nevoie de acid linoleic deoarece nu poate incorpora o legatura dubla dincolo de cel de-al noualea carbon al acidului gras, astfel ca nu poate fi sintetizat in mod natural si trebuie consumat.

Cu toate ca acidul linoleic poate promova sanatatea cardiovasculara, sprijinind functiile creierului, stimuland imunitatea, sanatatea pielii si a rezistentei, consumat in exces poate ridica probleme, contribuind la o serie de boli cronice.

Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, a celui digestiv si a celui cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 369. Aceasta sursa vegetala de acizi grasi 3, 6 si 9 ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii si favorizeaza diminuarea ridurilor. De asemenea, acest produs este recomandat in tratamentul pentru colesterol marit, pentru boli digestive sau cardiovasculare, fiind util si pentru ameliorarea starilor de depresie.

Ce este acidul linoleic conjugat?

Acidul linoleic conjugat, sau CLA, este un tip de grasime polinesaturata, in special un acid gras Omega-6. Este o forma de acid linoleic, cel mai comun acid gras Omega-6 prezent in alimente. Exista, de fapt, 28 de forme diferite de acid linoleic conjugat, inclusiv 16 izomeri CLA care apar in mod natural, dar doua par a fi cele mai importante. Acestea sunt denumite „c9, T11” si „t10, C12”.

CLA se refera la un grup de izomeri conjugati ai acidului octadecadienoic, care sunt derivati din acid linoleic. Microorganismele din tractul gastro-intestinal al rumegatoarelor transforma acidul linoleic in acid linoleic conjugat printr-un proces numit biohidrogenare. CLA este similar din punct de vedere structural cu acidul linoleic, singura diferenta fiind pozitia celor doua legaturi duble.

Beneficii acid linoleic conjugat

Beneficiile consumului de acid linoleic conjugat includ:

Arderea grasimii corporale si pierderea in greutate

Acidul linoleic conjugat poate favoriza pierderea in greutate prin mai multe cai. Mai multe studii sugereaza faptul ca izomerul CLA 10,12 actioneaza asupra receptorilor PPAR-gamma pentru a inhiba genele responsabile de depozitarea grasimilor si productia de adipocite (celule grase), prevenind cresterea in greutate inca de la inceput (puncte bonus: reducerea stocarii grasimilor stimuleaza, de asemenea, performanta ficatului si poate reduce depozitele grase in ateroscleroza). Studiile pe subiecti umani arata, de asemenea, ca un consum regulat de acid linoleic conjugat poate creste satietatea (senzatia de plenitudine). Teoria aici este ca CLA 10, 12 scade, de fapt, expresia anumitor factori care semnaleaza foamea in zona hipotalamusului din creier.

Combaterea inflamatiei si stimularea sistemului imunitar

CLA regleaza raspunsurile inflamatorii si imune ale organismului, stimuland sanatatea hepatica si sprijinind detoxifierea.

Acizii linoleici conjugati sustin sistemul imunitar si sporesc rezistenta la infectii, boli inflamatorii si alte dezechilibre ale sistemului imunitar, cum ar fi bolile autoimune si alergiile.

Intr-un studiu publicat in „Journal of Nutrition”, proprietatile antiinflamatorii ale ambilor izomeri CLA au redus cu succes inflamatia la soarecii artritici. De asemenea, persoanele care sufera de astm si alergii pot beneficia de efectele CLA, prin reducerea inflamatiei cailor respiratorii cu reactie rapida.

Aceste rezultate sugereaza ca prin consumul de  acid linoleic conjugat ar putea beneficia si alte afectiuni inflamatorii cronice.

CLA in diabet, glicemie si insulina

Un studiu din „Jurnalul American de Nutritie Clinica” a constatat ca concentratiile mai mari de 9,11 CLA in tesutul adipos au fost asociate cu un risc mai scazut de diabet. In ceea ce priveste imbunatatirea raspunsului la insulina si controlul zaharului din sange,  multe studii arata ca, in doze mari, izomerul 10,12 CLA poate creste de fapt rezistenta la insulina, iar 9,11 pare sa nu aiba niciun efect. Un studiu interesant a aratat ca suplimentarea de acid linoleic conjugat impreuna cu ulei de masline a mentinut beneficiile, dar a prevenit rezistenta la insulina observata doar din suplimentele cu acid linoleic conjugat.

Sustinerea sanatatii oaselor

Un alt avantaj al CLA provine din efectele sale de intarire si protectie a oaselor. CLA previne pierderile de masa osoasa, atat prin stimularea organismului in absorbtia calciului (hormon paratiroidian si calcitriol), cat si prin reducerea activitatii osteoclastelor, celulele responsabile de afectarea oaselor cand calciul este scazut.

Posibila prevenire a bolilor maligne

In studiile pe animale, suplimentarea cu acid linoleic conjugat a redus numarul de tumori la sobolani. Acesta a limitat in mod direct procesul de formare a bolii  prin scaderea susceptibilitatii tesuturilor la aceasta si inhibarea metastazelor (raspandirea) si adeziunii tumorilor noi. Acest acid gras poate reduce formarea de noi vase de sange necesare pentru a hrani o tumoare si regla o gena numita PTP gamma, cunoscuta pentru rolul sau in suprimarea tumorilor in bolile maligne de san, rinichi si pulmonare.

acid-linoleic

Surse de acid linoleic

Principalele surse dietetice de CLA sunt carnea si laptele provenite de la rumegatoare. Animalele trebuie hranite cu iarba si verdeata organica, pentru a produce acid linoleic conjugat. Inclusiv anoptimpul, calitatea solului din ferme si varsta animalului influenteaza continutul de acid linoleic conjugat. Pe langa un nivel  semnificativ mai mare de Omega-3 si acid linoleic conjugat, astfel de surse alimentare ofera mai multe vitamine - K, D, A - si mai putine toxine decat optiunile conventionale, hranite cu cereale.

Alimente care contin acid linoleic

Potrivit unui raport publicat in „The Journal of Food Composition and Analysis”, cele mai bune surse naturale de acid linoleic conjugat sunt:

  • carnea de vita hranita cu iarba;
  • untul si lactatele grase (smantana, lapte, iaurt, branza);
  • cantitati mai scazute de CLA se gasesc in carnea de vitel, miel, curcan, peste/fructe de mare.

 

Suplimente cu acid linoleic

Pentru anumite beneficii, cum ar fi reducerea grasimii corporale la pacientii obezi, a fost utilizata o doza de 1,8 pana la 7 grame pe zi de acid linoleic conjugat, insa, in majoritatea studiilor, au fost utilizate doze de acid linoleic conjugat intre 3 si 6,5 grame pe zi.

Administrarea a 6 grame pe zi, inainte sau in timpul unei mese, este considerata, in general, sigura pentru majoritatea adultilor.

Cele mai multe studii au testat efectele administrarii de acid linoleic conjugat pentru perioade cuprinse intre 8 saptamani si aproximativ 7 luni.

Poate dura de la 6 pana la 12 saptamani pentru ca rezultatele administrarii de suplimente CLA sa poata fi observate.

Acid linoleic conjugat – contraindicatii

Unele persoane pot prezenta efecte secundare, de obicei usoare, inclusiv stomac deranjat, diaree, greata, oboseala, dureri de cap si de spate.

Acidul linoleic conjugat poate, de asemenea, sa incetineasca coagularea sangelui. Administrarea unui supliment pe baza de acid linoleic conjugat impreuna cu un anticoagulant („diluant al sangelui”) sau un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) poate spori si mai mult acest efect, ducand la vanatai usoare si sangerari.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/conjugated-linoleic-acid

https://www.verywellfit.com/does-cla-work-for-weight-loss-90047

https://draxe.com/nutrition/conjugated-linoleic-acid/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…