Acneea si factorii genetici – ce trebuie sa stiti?

Acneea si factorii genetici – ce trebuie sa stiti? Acneea si factorii genetici – ce trebuie sa stiti?

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

Va spalati cu constiinciozitate pe fata cu un spumant delicat si mentineti la minimum numarul de produse pe care le folositi pe piele? Ati putea fi chiar un model de urmat pentru ingrijirea perfecta antiacnee si, totusi, se pare ca nu reusiti sa tineti la distanta imperfectiunile. Unde anume gresiti?

Cel mai probabil, nu faceti nimic gresit. S-ar putea ca eruptiile de pe fata sa nu fie rezultatul stilului de viata, ci mai degraba un produs al constitutiei genetice. Multi oameni se intreaba „daca acneea poate fi genetica”. De aceea, vom analiza legatura dintre acnee si genetica, precum si impactul pe care genele il au asupra pielii noastre.


Exista o „gena” a acneei?

Intr-un cuvant, nu. Dar exista cu siguranta o tendinta ca acneea sa se manifeste in familie. Daca unul dintre parinti (sau amandoi) are ten cu tendinta acneica, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care si dumneavoastra aveti acnee. Unele studii au aratat ca probabilitatea ca o persoana sa se confrunte cu acneea daca mama sa a avut acnee la un moment dat in viata este deosebit de mare.

Acest lucru sugereaza ca inclinatia de a dezvolta acnee poate fi transmisa prin intermediul cromozomului X.

Chiar si asa, exista multi alti factori care contribuie la aparitia acneei, in afara de istoricul familial, si anume: fluctuatiile hormonale (in timpul pubertatii si chiar mai tarziu in viata, la menopauza), produsele cosmetice si chiar stresul. Iar aceasta este o veste buna, deoarece inseamna ca, desi nu ati putut alege ADN-ul pe care l-ati mostenit de la parinti, puteti alege cum sa aveti grija de pielea pe care ati mostenit-o, pentru a o mentine cat mai lipsita de imperfectiuni.

Cum va influenteaza genetica pielea?

„Genele determina toate caracteristicile diferite ale unei fiinte vii”. Acestea le spun celulelor cum sa produca proteine, ceea ce ajuta la determinarea trasaturilor fiecarei persoane, cum ar fi inaltimea si culoarea parului. Acest lucru afecteaza, de asemenea, structurile si functiile din corpul fiecarui om.

Dar nu exista o „gena a pielii” sau o „gena specifica acneei”, deoarece mai multe gene sunt folosite pentru a determina fiecare trasatura sau caracteristica. Se pare totusi ca genele joaca un rol important in ceea ce priveste pielea noastra, prin faptul ca aceasta este alcatuita din multe proteine precum colagenul si melanina.

Tipul de piele poate fi, de asemenea, ereditar – deci daca mama dumneavoastra s-a luptat toata viata cu un ten gras, este posibil ca si glandele voastre sebacee sa produca prea mult sebum. Anumite afectiuni ale pielii sunt cauzate de mutatia unei gene obisnuite, ceea ce o impiedica sa ofere instructiuni corespunzatoare proteinelor.

Ce spun studiile despre acnee si genetica?

Iata concluziile studiilor efectuate pana in prezent:

  • Studiul 1: peste 400 de perechi de gemeni au fost studiate si au aratat ca 81% dintre cazurile de acnee sunt urmarea unor factori genetici. 41% dintre gemenii cu acnee au avut cel putin un copil cu acnee, in comparatie cu 17% dintre gemenii fara acnee.
  • Studiul 2: riscul de acnee la varsta adulta a fost semnificativ mai mare in randul persoanelor ale caror rude aveau, de asemenea, acnee.
  • Studiul 3: istoricul familial de acnee este asociat cu aparitia mai timpurie a acneei, cu acneea mai severa si cu dificultati terapeutice.

Asadar, daca v-ati intrebat vreodata daca aveti o predispozitie genetica pentru acnee, se pare ca exista o multime de dovezi care sa sustina aceasta legatura.

Cum va afecteaza genele acneea?

Unele afectiuni hormonale, cum ar fi SOPC (sindromul ovarelor polichistice), au o frecventa crescuta in familie. Acneea este in mod obisnuit legata de SOPC, ca urmare a efectului sau asupra hormonilor.

Daca acneea este o trasatura de familie, riscul de a dezvolta acnee ar putea creste. In acest caz, acneea poate fi mai severa si mai dificil de tratat. Istoricul familial poate avea impact atat asupra acneei la adulti, cat si asupra acneei la adolescenti.

Genetica poate avea un impact asupra eficientei cu care sistemul imunitar poate respinge bacterii precum bacteria C. acnes. Bacteria C. acnes poate amplifica inflamatia si agrava acneea.

Deci, daca mama si tatal au avut acnee in adolescenta sau la 20 de ani, factorii de risc de a dezvolta acnee sunt mari.

Cum se trateaza acneea

Daca aveti o acnee foarte usoara, tratamentele fara prescriptie medicala, cum ar fi peroxidul de benzoil si acidul salicilic, pot ajuta la reducerea eruptiilor. Cu toate acestea, in functie de severitatea acneei, este posibil sa doriti sa consultati un dermatolog.

Dermatologii sunt extrem de bine pregatiti in identificarea diferitelor tipuri de acnee, asa ca va vor oferi cele mai bune sfaturi, in functie de caracteristicile pielii dumneavoastra.

Unele dintre tratamentele pentru acnee, testate si confirmate, pe care dermatologii le recomanda sunt tretinoina si acidul azelaic. Cu toate acestea, daca aveti acnee moderata sau acnee severa, dermatologul va poate recomanda si tratamente orale pentru acnee, cum ar fi spironolactona, doxiciclina sau isotretinoina/Accutane (in functie de gravitate).

Mituri si idei gresite legate de acnee

Desigur, exista o multime de mituri si idei gresite legate de acnee. Iata cateva dintre ele:

  • Alimentatia este cauza principala a acneei

Desi exista unele dovezi care sugereaza ca anumiti factori alimentari pot agrava acneea la anumiti oameni (cum ar fi consumul excesiv de zahar sau lactatele), alimentatia in sine nu este intotdeauna cauza principala a acneei. Factori precum predispozitia genetica, hormonii si igiena personala joaca un rol semnificativ in aparitia acneei.

Expunerea la soare vindeca acneea

Soarele poate masca temporar acneea, deoarece poate usca pielea, leziunile ajungand sa para mai putin vizibile. Cu toate acestea, expunerea excesiva la soare poate duce la uscarea excesiva a pielii si pe termen lung poate chiar agrava acneea.

Spalatul repetat al fetei previne acneea

Este important sa va curatati fata regulat, dar spalatul excesiv sau frecarea excesiva a pielii poate sa elimine uleiurile naturale care protejeaza pielea si sa agraveze acneea. Este mai degraba recomandat sa va spalati de doua ori pe zi cu un cleanser delicat.

Acneea apare doar la adolescenti

Acneea poate afecta oamenii de toate varstele, nu doar adolescentii. Desi este mai comuna in timpul adolescentei, multi adulti se confrunta in continuare cu acneea.

Stresul cauzeaza acnee

Stresul poate agrava acneea, dar nu este mereu cauza principala a aparitiei acesteia. Exista mai multi factori care contribuie la aparitia acneei, stresul fiind doar unul dintre ei.

Expunerea la praf si murdarie cauzeaza acneea

Murdaria si praful pot infunda porii, dar acestea nu sunt mereu cauza principala a acneei. Igiena regulata a tenului si a pielii in general poate ajuta la mentinerea porilor curati.

Cosmeticele agraveaza acneea

Anumite produse cosmetice pot infunda porii, agravand acneea la unele persoane, dar nu toate produsele cosmetice au acest efect. Exista produse noncomedogenice care sunt concepute special pentru a preveni blocarea porilor.

In general, fiecare persoana are o experienta unica cu acneea, asa ca produsele care dau rezultate pentru un pacient pot sa nu functioneze pentru altul. Este intotdeauna bine sa consultati un dermatolog, pentru a obtine o evaluare si un plan de tratament adecvat pentru tipul specific de piele si acnee.

Daca acneea este o trasatura de familie, asta nu inseamna ca va veti confrunta toata viata cu cosuri si eruptii. Dar daca totusi ati mostenit un ten cu tendinta acneica, probabil veti observa ca leziunile sunt mai greu de tratat decat cele ale altora.

Preventie si ajutor

Revizuiti-va rutina

Asigurati-va ca va spalati adecvat fata cu un produs de curatare potrivit pentru tenul dumneavoastra. Cel mai bun sfat in acest caz: adresati-va unui dermatolog, deoarece va poate recomanda nu doar produse, dar si tehnici prin care sa curatati pielea fara a o freca excesiv.

Cititi cu atentie etichetele produselor

Exista o gama ametitoare de tratamente pentru acnee, eliberate fara prescriptie medicala. Cele care au sanse sa functioneze cel mai bine vor include cel putin unul dintre aceste ingrediente: acid salicilic, peroxid de benzoil, sulf, acid glicolic.

Alegeti produsele cu specificatia „noncomedogenic”

Este valabil si pentru machiaj si alte produse pe care le aplicati pe piele. Aceasta mentiune va asigura ca produsele respective sunt concepute astfel incat sa nu astupe porii si sa nu provoace cosuri.

Nu amanati tratamentul

Daca acneea, in special cea severa, este o trasatura de familie, retineti ca este mai usor sa tineti sub control eruptiile cand sunt relativ usoare, decat sa asteptati pana cand cosurile devin foarte inflamate.

Mergeti la medic

Produsele OTC pot fi foarte eficiente pentru acneea usoara, dar daca starea pielii se agraveaza, este posibil sa aveti nevoie de un medicament cu prescriptie medicala. Mergeti la dermatolog si el va putea sa alcatuiasca un plan de tratament care sa va redea sanatatea pielii.

 

Surse:

https://www.apostrophe.com/slather/is-acne-genetic/

https://www.verywellhealth.com/is-acne-caused-by-heredity-15506

 

Farmacistul Catena va recomanda: