Afectiunile tiroidei si impactul lor asupra fertilitatii

Afectiunile tiroidei si impactul lor asupra fertilitatii Afectiunile tiroidei si impactul lor asupra fertilitatii

Ultima actualizare: 7 aprilie 2023

tioida-si-infertilitate

Tiroida este un organ in forma de fluture si secreta hormoni ce regleaza metabolismul. Functionarea normala a tiroidei este esentiala pentru ovulatie, implantarea embrionului si mentinerea unei sarcini. Desi infertilitatea poate avea numeroase cauze, functionarea deficitara a tiroidei se numara printre acestea. Hormonii tiroidieni interactioneaza cu hormonii sexuali, iar un nivel normal de hormoni tiroidieni este necesar pentru functionarea testiculelor si ovarelor. Functionarea optima a tiroidei este importanta si in ce priveste sanatatea bebelusului. Afectiunile tiroidei se refera la un grup de tulburari ce determina functionarea anormala a acestei glande, ducand la disfunctii precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul. Hipertiroidismul si hipotiroidismul au un impact negativ in ce priveste fertilitatea – atat din punct de vedere al obtinerii unei sarcini, cat si de a duce sarcina la termen. Prezenta anticorpilor autoimuni, cu sau fara hiper/hipotiroidism poate avea, de asemenea, un impact asupra fertilitatii.

Informatii despre tiroida

Glanda tiroida este un organ in forma de fluture si se afla la baza gatului. Secreta hormoni ce controleaza metabolismul, adica modul in care organismul utilizeaza energia. Hormonii tiroidieni regleaza functiile vitale, inclusiv respiratia, ritmul cardiac, sistemul nervos central si periferic, greutatea corporala, ciclurile menstruale, temperatura corpului, nivelul colesterolului. Tiroida face parte din sistemul endocrin, care este alcatuit din glande ce produc, stocheaza si elibereaza hormoni in fluxul sangvin, ajungand in celule. Tiroida utilizeaza iodul din alimente pentru a produce doi hormoni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Farmacistii Catena recomanda Procor T, supliment alimentar conceput pentru a sustine eficient functia tiroidiana. Contine mio-inozitol, zinc – ce contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor, al macronutrientilor, al acizilor grasi si la sinteza normala a proteinelor. In plus, cuprul protejeaza impotriva stresului oxidativ, iar seleniul ajuta glanda tiroida sa functioneze normal.

Este important ca nivelurile T3 si T4 sa fie echilibrate. Doua glande de la nivelul creierului, hipotalamusul si glanda pituitara, comunica pentru a mentine acest echilibru. T3 si T4 calatoresc prin sistemul sangvin si ajung la celule. Nivelurile crescute de T3 si T4 pot duce la anxietate, iritabilitate, transpiratie excesiva, pierderea parului, dereglari menstruale. Nivelurile scazute pot cauza depresie, insomnie, dificultati de concentrare, uscarea excesiva a pielii, dureri musculare.

Principalele afectiuni ale tiroidei

Mai multe afectiuni ale tiroidei pot afecta fertilitatea.

Recomadarea farmacistilor Catena pentru a sustine buna functionare a glandei tiroide este suplimentul alimentar Thyrohelp. Contine L-tirozina, extract de turmeric, zinc, seleniu si vitamina D, ce actioneaza sinergic la nivelul organismului, contribuind la reglarea tiroidei.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul – este o disfunctie tiroidiana – inseamna ca glanda tiroida este hiperactiva, producand o cantitatea prea mare de hormoni. Principala cauza a hipertiroidismului este boala Graves. Nodulii ce apar la nivelul tiroidei pot duce, de asemenea, la supraproductia de hormoni. Hipertiroidismul poate fi cauzat, de asemenea, de inflamatia glandei tiroide, un aport ridicat de iod, tumori necanceroase ale glandei pituitare, medicatie hormonala.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul nu este o afectiune, ci o disfunctie a glandei tiroide. Daca glanda tiroida produce un nivel insuficient de hormoni tiroidieni, atunci este vorba despre un deficit tiroidian. Cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului sunt deficitul de iod si boala Hashimoto, o afectiune autoimuna ce distruge progresiv glanda tiroida. Functionarea redusa a tiroidei este adesea asociata cu reducerea libidoului si disfuncția erectila, afectand forma si structura spermatozoizilor, aspect ce poate conduce la infertilitate.

Tiroidita Hashimoto

Boala Hashimoto, denumita si tiroidita Hashimoto, este o afectiune autoimuna a glandei tiroide. Afectiunile autoimune sunt rezultatul producerii anticorpilor de catre sistemul imunitar, care ataca propriile tesuturi. In tiroidita Hashimoto, globulele albe din sange ataca tiroida, astfel incat functiile sunt incetinite.

Boala Graves

Boala Graves este o tulburare a sistemului imunitar ce are ca rezultat supraproductia de hormoni tiroidieni (hipertiroidism). Desi o serie de tulburari pot duce la hipertiroidism, boala Graves este o cauza comuna si poate afecta pe oricine, fiind mai frecventa in randul femeilor sub 40 de ani.

Impactul afectiunilor tiroidei asupra fertilitatii – informatii si sfaturi

Hormonii tiroidieni interactioneaza cu alti hormoni, in principal sexuali. Cantitatea potrivita de hormoni tiroidieni este necesara pentru functionarea normala a testiculelor si ovarelor. O tiroida hiperactiva sau cu o activitate redusa poate afecta fertilitatea masculina si feminina. Functionarea normala a glandei tiroide nu este benefica doar pentru sanatatea parintilor, ci este, de asemenea, cruciala pentru sanatatea copilului. Nivelurile tiroidiene suboptime cresc riscul de avort spontan, nastere prematura si alte complicatii, afectand dezvoltarea creierului fatului.

O simpla analiza de sange determina cantitatea hormonilor tiroidieni secretati de catre tiroida. Se recomanda testarea hormonilor tiroidieni pacientilor care nu au reusit sa obtina o sarcina in ultimele 12 luni, au pierdut doua sau mai multe sarcini, au cicluri menstruale neregulate, au istoric de infertilitate, probleme de prostata, probleme la nivel testicular etc.

Hormonii tiroidieni interactioneaza cu estrogenul si progesteronul pentru a mentine functionarea normala a ovarelor si maturarea ovulului (ovocit). Daca glanda tiroida elibereaza prea multi (hipertiroidism) sau prea putini (hipotiroidism) hormoni tiroidieni, atunci echilibrul hormonilor cu rol in reproducere poate fi afectat, rezultand probleme de fertilitate cum sunt tulburarile de ovulatie, menstruatiie neregulate etc. Deoarece boala tiroidiana este o tulburare endocrina frecventa la femeile aflate la varsta fertila, primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand va doriti un copil este sa verificati functia tiroida.

Atat hipotiroidismul cat si hipertiroidismul pot avea un impact negativ asupra fertilitatii, atat in ce priveste capacitatea de a ramane insarcinata, cat si de a duce sarcina la termen. Prezenta anticorpilor autoimuni, cu sau fara hiper sau hipotiroidism, poate afecta fertilitatea.

Nivelurile anormale de TSH pot interfera cu ovulatia, rezultand intr-o intrerupere a fazei luteale. Acest lucru este mediat de nivelul de progesteron. Daca o afectiune a tiroidei nu este tratata, sarcina ar putea fi greu de obtinut din cauza lipsei implantarii, sau s-ar putea opri din evolutie.

Cand vorbim despre probleme de fertilitate, clar nu vorbim doar despre femei, tulburarile tiroidiene putand afecta atat femeile, cat si barbatii, in cazul celor din urma putand afecta calitatea si motilitatea spermatozoizilor.

Vestea buna este insa ca pentru disfunctiile si afectiunile tiroidei exista tratamente specializate, iar endocrinologul si specialistul in infertilitate vor incerca sa gaseasca cele mai bune solutii personalizate. Afectiunile hormonale trebuie urmarite pe toata perioada sarcinii, dar si dupa.

Farmacistul Catena va recomanda:

Thyrohelp X 30 capsule

Thyrohelp X 30 capsule

Thyrohelp este un supliment alimentar a carui compozitie…