Alaptatul, bun atat pentru bebelus, cat si pentru mama

Alaptatul, bun atat pentru bebelus, cat si pentru mama Alaptatul, bun atat pentru bebelus, cat si pentru mama

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Anul acesta, in perioada 1-7 august, se sarbatoreste pentru a 25-a oara „Saptamana mondiala a alaptarii”. Pentru ca este o etapa importanta, care poate aduce cu sine multe provocari, Catena sustine alaptarea si este alaturi de mamicile care alapteaza.

Asa cum prima iubire este memorabila, la fel si prima data cand iti tii copilul la san este de neuitat. Indiferent de varsta, o mama isi va aminti mereu acest moment special. Laptele matern este necesar bebelusului pentru a creste sanatos, dar alaptatul este benefic si pentru mama.

Beneficiile alaptatului pentru copil

- Creste imunitatea. Laptele matern contine anticorpi pretiosi pentru copil si sanatatea sa.

Un studiu publicat in 2013, in American Journal of Clinical Nutrition, arata ca in laptele matern se gasesc peste 700 de bacterii, iar compozitia microbiana se schimba pe masura ce creste copilul.

- Copiii alaptati racesc mai rar si, de asemenea, sunt mai protejati impotriva infectiilor sinusurilor si urechilor.

- Au mai putine episoade diareice sau de constipatie.

- Alaptatul scade riscul bebelusilor de a dezvolta alergii.

Beneficiile alaptatului pentru mama

- Contactul fizic intareste legatura dintre copil si mama.

- Scade riscul (pe termen lung) de cancer la san si ovarian.

- Elibereaza „hormonii maternali”, prolactina si oxitocina, care intaresc legatura mama-copil, tin departe depresia post-partum si refac uterul.

- Arde calorii (500/zi)

- Alaptatul exclusiv „tine” cu bugetul familiei (chiar si daca aveti nevoie de o pompa de san).

Necesarul unei alaptari fericite

Alaptatul poate fi si imposibil (din fericire in putine situatii) sau dificil la inceput. De aceea mamelor li se recomanda sa se informeze si sa fie inarmate cu multa rabdare. Din „arsenalul” unei mamici nu ar trebui sa lipseasca o pompa de san, crema pentru ingrijirea mameloanelor in aceasta perioada, pastile sau ceaiuri care sa stimuleze lactatia. De asemenea, chiar daca alaptati este bine sa aveti, la indemana, biberoane si tetine pentru situatia in care laptele matern nu poate fi „livrat” direct de la sursa sau este necesara o completare cu o formula de lapte.

Catena sustine alaptarea si le-a pregatit mamicilor si viitoarelor mamici surprize, care sa le ajute sa depaseasca provocarile ce pot aparea in aceasta perioada. Pe langa ofertele pregatite special pentru mamici si pitici, pe care le gasiti in farmacii, in perioada 1-7 august, Catena va asteapta cu premii pe pagina de Facebook.