Alergia la capsuni: cauze, simptome, tratament

Alergia la capsuni: cauze, simptome, tratament Alergia la capsuni: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

alergia-la-capsuni

Dincolo de aroma inconfundabila, gustul delicios si continutul bogat de substante benefice pentru organism, capsunile au si un mare dezavantaj, constand in faptul ca se numara printre fructele cu cel mai ridicat potential alergen.

Prin urmare, alergia la capsuni are incidenta de aproximativ 8% in randul copiilor cu varsta sub 3 ani, iar in randul adultilor procentul este de circa 9%.

Pentru ca tot ne aflam in plin sezon si tinand cont de faptul ca aceste fructe sunt la mare cautare, ne-am gandit ca un articol mai amplu despre alergia la capsuni ar fi de mare interes in aceasta perioada. Ne-am pus pe treaba si iata ce a iesit!

Pentru a sustine functionarea normala a tractului respirator superior si inferior, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Allerdep sirop. Acesta este un supliment alimentar recomandat pentru scaderea inflamatiei si pentru calmarea tusei, pentru decongestionarea cailor respiratorii si fluidificare secretiilor bronsice. De asemenea, este un produs care amelioreaza manifestarile alergice cutanate.

Alergia la capsuni – cauze

Alergia la capsuni este determinata de anumite proteine care se gasesc in compozitia acestor fructe si pe care sistemul imunitar al organismului le percepe in mod eronat ca fiind nocive. Aceste proteine sunt asociate cu un virus au alt agent patogen, iar sistemul imunitar reactioneaza prin eliberarea de histamina in sange pentru a opri eventuala amenintare.

De asemenea, alergia la capsuni poate fi asociata cu alergia la polen, intrucat fructele au o suprafata poroasa care permite patrunderea firelor de polen in fibrele acestora. Tot din cauza texturii poroase, pe suprafata fructelor pot ramane si particule de substante chimice cu care acestea au fost tratate  si care pot determina la randul lor reactii alergice.

Totusi, alergia la capsuni propriu-zisa este cauzata de acele proteine despre care am amintit si care sun prezente doar in fructele proaspete, nepreparate termic.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de unele afectiuni respiratorii (tuse uscata, astm bronsic, tuse reziduala sau tuse productiva), farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 x 120cps. Acest produs este obtinut din extracte naturale, care favorizeaza functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, este util pentru persoanele cu wheezing recurent si pentru cele cu infectii la nivelul cailor respiratorii.

Alergia la capsuni – simptome si manifestari

Spre deosebire de alte alergii alimentare, alergia la capsuni are manifestari usoare sau moderate, foarte rar aparand simptome severe.

In prima faza, alergia la capsuni se manifesta prin inrosirea pielii insotita de mancarime,  simptome care apar la scurt timp dupa ce pielea a intrat in contact cu fructele. Cel mai adesea, roseata si mancarimea apar la nivelul mainilor, dupa ce capsunile au fost culese, spalate sau duse la gura pentru a fi mancate. In acest din urma caz, alergia la capsuni se manifesta si la nivelul fetei, prin senzatia de mancarime in jurul gurii.

De cele mai multe ori alergia la capsuni se rezuma doar la atat, insa uneori pot aparea si manifestari mai severe precum urticaria sau edemele la nivelul fetei, al buzelor, limbii sau gatului.

Un alt simptom este rinita alergica, ce apare mai ales in randul copiilor cu alergie la capsuni, iar in anumite situatii pot aparea si manifestari digestive precum dureri abdominale, greturi, varsaturi sau diaree.

Pentru copiii si pentru persoanele adulte care au probleme din cauza afectiunilor respiratorii, farmacistii Catena recomanda Astha – 15 sirop. Acest produs este obtinut dintr-un amestec de 15 extracte de plante, care sunt folosite in medicina traditionala indiana pentru mentinerea sanatatii tractului respirator si care lupta eficient cu simptomele provocate de astmul bronsic si de tusea uscata, de tusea productiva si reziduala, precum si de infectiile cailor respiratorii sau de wheezingul recurent. Este un produs care sustine buna functionare a sistemului imunitar si sanatatea arborelui bronsic.

Tratamentul alergiei la capsuni

Dupa cum spuneam, in cele mai multe cazuri alergia la capsuni nu ridica probleme deosebite, iar simptomele trec de la sine, fara a fi nevoie de vreun tratament anume.

In astfel de situatii, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa evitati contactul cu fructele, pentru ca acestea constituie factorul alergen si pot agrava simptomele.

In ceea ce priveste tratamentul propriu-zis al alergiei la capsuni, acesta poate fi intern  si extern, iar administrarea se face doar la recomandarea unui medic.

Tratamentul intern se bazeaza pe medicamente antihistaminice, care au rolul de a reduce secretia de histamina, in scopul de a ameliora si a elimina simptomele specifice.

Daca acestea nu sunt foarte severe, alergia la capsuni se poate trata extern cu unguente sau creme care se aplica pe zonele iritate pentru a reduce edemele si intensitatea mancarimii sau a usturimii.

In cazul persoanelor cu alergii severe si persistente exista si varianta imunoterapiei, care presupune administrarea treptata a unor doze mici de alergen pentru a determina organismul sa dezvolte toleranta la acesta.

Desi extrem de rare, cazurile de soc anafilactic determinate de alergia la capsuni necesita administrarea urgenta de adrenalina.

alergie-la-capsuni

Teste alergologice pentru diagnosticarea alergiei la capsuni

Diagnosticarea alergiei la capsuni se face cu ajutorul unor teste alergologice prin intermediul carora medicul poate stabili cu exactitate natura factorului alergen, implicit cauza care determina reactiile alergice.

Testul cutanat

Acesta este cel mai simplu test alergologic si consta in aplicarea unui strat superficial de extract de capsuni pe piele, de obicei pe antebrat. Se lasa apoi sa actioneze cateva minute, iar daca pielea se inroseste sau se umfla in zona respectiva, este evident ca pacientul are o alergie la capsuni.

Testul de sange

Acest test presupune recoltarea unei probe de sange care este analizata in laborator pentru a evalua nivelul de anticorpi IgE specifici pentru capsuni. Acesti anticorpi sunt produsi in organism in urma unei reactii alergice, iar un nivel crescut de IgE specific pentru capsuni poate indica o alergie la acest aliment.

Testul de provocare orala

Metoda presupune administrarea treptata a cantitatilor mici de capsuni pacientului, sub supraveghere medicala atenta. Se incepe cu doze foarte mici si se mareste gradual cantitatea administrata, iar in tot acest timp  medicul monitorizeaza reactia pacientului in timpul testului pentru a observa orice simptome alergice.

De asemenea, alergia la capsuni poate fi diagnosticata eliminand treptat din dieta alimentele cu alergen. Daca reactiile alergice inceteaza dupa eliminarea capsunelor, este un indiciu clar ca alergia a fost determinata de aceste fructe.

Complicatiile alergiei la capsuni

Desi foarte rare, complicatiile acestei alergii nu trebuie trecute cu vederea si tocmai de aceea le-am alocat acest ultim capitol.

La fel ca in cazul tuturor alergiilor cea mai grava complicatie este socul anafilactic. Acesta apare ca urmare a unui raspuns extrem de sever al sistemului imunitar sub actiunea factorului alergen si are potential letal daca nu se intervine in cel mai scurt timp. 

Simptomele socului anafilactic pot include dificultati respiratorii severe, scaderea tensiunii arteriale, paloare, lesin si chiar instalarea starii ce coma. In astfel de situatii este vital ca pacientilor sa li se injecteze o doza de adrenalina. Persoanele cu o sensibilitate ridicata la anumiti alergeni poarta de obicei asupra lor o seringa cu adrenalina pentru astfel de situatii, pe care si-o pot injecta singuri de la aparitia primelor simptome sau le poate fi injectata daca isi pierd cunostinta.

Edemele aparute la nivelul cavitatii bucale pot provoca dificultati in ceea ce priveste alimentatia, fara a mai pune la socoteala ca distorsioneaza fizionomia fetei. Astfel, persoanele afectate evita sa mai iasa in public, sa mai mearga la lucru sau sa socializeze. Cu cat o astfel de situatie dureaza mai mult, cu atat creste gradul se stres si anxietate, putandu-se ajunge pana la depresie.

 

Farmacistul Catena va recomanda: