Soc anafilactic: cauze, factori de risc si manifestari

Soc anafilactic: cauze, factori de risc si manifestari Soc anafilactic: cauze, factori de risc si manifestari

Ultima actualizare: 30 iunie 2021

soc-anafilactic

Cand vorbim despre un soc anafilactic, ne referim la o problema serioasa, care poate pune viata in pericol. Acest soc anafilactic poate surveni chiar in primele minute dupa expunerea la un alergen, fiind cauzat cel mai des de o reactie alergica la intepaturile unor insecte, la ingerarea anumitor alimente sau la administrarea unor medicamente. Anafilaxia determina sistemul imunitar sa elibereze substante chimice ce pot cauza un soc. Astfel, tensiunea arteriala scade, iar caile respiratorii se ingusteaza, blocand respiratia.

Semnele si simptomele unui soc anafilactic includ fluctuatii ale ritmului cardiac, greata, varsaturi, ameteala, confuzie, bufeuri, senzatie de sufocare, umflarea buzelor si a limbii, reactii cutanate la nivelul pielii, lesin. Persoanele care sufera de alergii ar trebui sa aiba mereu asupra lor un pen (stilou) cu adrenalina autoinjectabila. Este important de stiut ca, in caz de soc anafilactic, trebuie luate cat mai rapid masuri medicale, deoarece de ele poate depinde viata pacientului. Retineti faptul ca o persoana cu soc anafilatic trebuie monitorizata pentru a se observa reactiile intarziate.


Ce este anafilaxia (socul anafilatic)?

Sistemul imunitar produce anticorpi cu rol de aparare a organismului impotriva substantelor straine. Acest lucru este benefic atunci cand „strainul” este o bacterie sau un virus, insa sistemul imunitar al unor persoane poate reactiona exagerat in fata unor triggeri (factori declansatori) care, in mod normal, nu ar cauza o reactie alergica.

Simptomele alergiilor nu sunt, de obicei, periculoase, insa atunci cand devin severe pot duce la soc anafilactic, amenintand viata. Asadar, un soc anafilactic reprezinta o problema extrem de serioasa deoarece duce la obstructia cailor respiratorii, astfel incat nu veti mai putea respira.

De asemenea, si inima se poate opri din cauza reducerii fluxului sangvin, nemaiprimid cantitatea necesara de oxigen. Socul anafilactic poate cauza anumite complicatii sau poate inrautati unele afectiuni preexistente, mai ales daca este vorba despre boli ale sistemului respirator.

Simptome de soc anafilactic

Simptomele unui soc anafilactic vor depinde de tipul de alergen responsabil, iar printre acestea amintim:

  • congestie nazala;
  • mancarimi la nivelul gurii si gatului;
  • dificultati la inghitire, senzatie de nod in gat;
  • tuse;
  • scurtarea respiratiei;
  • voce ragusita;
  • dificultati de respiratie;
  • dureri in piept;
  • senzatie de greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • umflaturi si mancarimi la nivelul pielii;
  • eruptii cutanate;
  • anxietate;
  • senzatie de apasare;
  • umflare a buzelor, limbii, mainilor si picioarelor;
  • scadere a tensiunii arteriale;
  • piele palida;
  • ameteala;
  • lesin;
  • pierderea constientei.

Aceste simptome se pot instala la cateva minute dupa contactul cu un potential alergen si nu trebuie ignorate, deoarece pot pune viata in pericol.

Anafilaxie – factori declansatori

Factorii care pot declansa anafilaxie, respectiv soc anafilactic, sunt unele alimente, administrarea anumitor medicamente si intepaturile unor insecte. In ceea ce priveste alimentatia, reactiile alergice cel mai des intalnite sunt provocate de oua, lapte, peste, crustacee, grau, soia, arahide, alune, nuci, capsune, piersici.

Medicamentele responsabile cel mai des de soc anafilactic sunt antibioticele (precum penicilina), dar si cele din clasa antiiflamatoarelor nesteoridiene (analgezice si antipiretice), unii agenti utilizati in imunoterapie, anestezicele generale, substantele de contrast (utilizate in radio-imagistica), latexul.

Cat despre socul anafilactic cauzat de alergia la veninul unor insecte, cel mai des este vorba despre intepaturile de albine si viespi. Printre factorii de risc se numara timpul petrecut in aer liber, locuintele din apropierea zonelor cu stupi activi, precum si din apropierea zonelor in care albinele polenizeaza, reactiile alergice anterioare la intepatura de albina. Adultii sunt mai expusi riscului de a dezvolta reactii alergice severe, spre deosebire de copii.

Catena recomanda Zet Zet Forte, un spray eficient impotriva tantarilor si capuselor. Are o formula pe baza de uleiuri esentiale naturale, fiind totodata delicat cu pielea. Este un produs perfect pentru calatoriile in natura sau pentru concedii. Se aplica usor, prin pulverizare, si are o eficienta de cel putin 4 ore impotriva tantarilor si de cel putin 2 ore impotriva capuselor.

In cazuri foarte rare, exercitiile fizice si activitatea sportiva pot cauza anafilaxie. Persoanele care sufera de astm sunt mai predispuse la soc anafilactic, acelasi lucru fiind valabil si in cazul celor cu mastocitoza (mastocitele se acumuleaza in piele, oase, la nivelul altor organe).

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sunt extrem de comune, afectand atat adultii, cat si copiii. O alergie alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal, fiind cauzata de faptul ca sistemul imunitar recunoaste in mod eronat unele proteine dintr-un aliment ca fiind daunatoare, apoi organismul reactioneaza prin masuri de protectie specifice, inclusiv prin eliberarea unor substante chimice precum histamina, care provoaca inflamatii.

Pentru persoanele cu alergii alimentare, chiar si expunerea la cantitati foarte mici din alimentele cu probleme poate provoca o reactie alergica. Simptomele includ umflarea limbii, tensiune arteriala scazuta, varsaturi, diaree, urticarie, mancarimi. In cazuri severe, alergia alimentara poate provoca soc anafilactic. Cand luati cina in oras, este foarte important sa cereti detalii cu privire la ingredientele utilizate intr-un anumit fel de mancare. Cititi etichetele alimentelor cand mergeti la cumparaturi.

Adesea, intoleranatele alimentare sunt confundate cu alergiile alimentare, insa intolerantele nu implica sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca pot afecta calitatea vietii, insa nu o vor pune in pericol.

Antibioticele si alte medicamente

Alergiile la antibiotice si la alte medicamente pot aparea in timp si sunt adesea neasteptate, mai ales ca s-ar putea sa nu va afecteze prima data cand veti administra un anumit medicament sau este posibil sa faceti o alergie la un anumit medicament si sa uitati acest aspect. Oricum ar fi, alergiile la antibiotice pot duce la soc anafilactic, punand in pericol viata.

Daca urmati tratament cu un antibiotic si credeti ca aveti o reactie alergica, primul pas este sa cunoasteti diferenta dintre efectele secundare ale medicamentelor si o alergie. Efectele secundare ar putea fi durerile de stomac, diareea, greata sau o eruptie la nivelul pielii daca v-ati expus la soare. Reactia alergica insa provoaca urticarie, eruptii cutanate si se poate transforma in soc anafilactic, cu aparitia scurtarii respiratiei, a batailor rapide ale inimii, scaderea tensiunii arteriale, congestie nazala.

O reactie alergica la un medicament nu trebuie trecuta cu vederea, pentru ca alergiile se pot inrautati pe masura ce trece timpul. Organismul va produce anticorpi impotriva medicamentului respectiv, astfel incat raspunsul sistemului imunitar va fi mai puternic de fiecare data, scurtand durata reactiei si provocand anafilaxie si soc anafilactic.

Intepatura de albina si viespe

Intepaturile de albine si viespi sunt neplacute pentru majoritatea oamenilor si cam atat, iar tratamentul la domiciliu este suficient pentru a reduce durerea, insa pentru persoanele alergice la intepatura de albina sau cele intepate de mai multe ori pot dezvolta reactii mai grave, care vor necesita tratament de urgenta, ca urmare a unui soc anafilactic.

O reactie alergica severa (anafilaxie) la intepaturile de albine poate pune viata in pericol. Semnele si simptomele de soc anafilatic includ urticarie, mancarime, inrosirea pielii, dificultati de respiratie, puls slab sau rapid, greata, varsaturi, ameteli, lesin, pierderea constientei.

Persoanele care au o reactie alergica severa la o intepatura de albina prezinta un risc de 25 pana la 65% sa faca anafilaxie urmatoarea data cand vor fi intepate. Vara, in aer liber, purtati camasi si pantaloni lungi, nu umblati desculti prin iarba, incercati sa evitati culorile puternice si nu va dati cu parfum cand mergeti in natura.

Primul ajutor in caz de soc anafilactic

In caz de soc anafilactic, este foarte important sa se actioneze imediat. Persoanele alergice ar trebui sa poarte tot timpul asupra lor un pen (stilou) cu adrenalina sau epinefrina autoinjectabila. Acesta va fi prescris doar de catre medicul specialist. Majoritatea penurilor sunt usor de utilizat. Ar fi de ajutor sa purtati o bratara sau un insemn care sa atraga atentia asupra faptului ca sunteti alergici si puteti face soc anafilatic. Nu incercati sa luati pastile pe cale orala, deoarece caile respiratorii pot fi umflate sau obstructionate si va puteti ineca.

In cazul in care va aflati in preajma unei persoane cu simptome de soc anafilactic, trebuie apelat imediat serviciul de urgenta 112 si actionat cu calm. In cazul intepaturii de albina, se recomanda indepartarea cu grija a acului. Daca persoana in cauza nu prezinta dificultati de respiratie, se recomanda sa fie intinsa pe spate, insa daca nu mai poate respira, trebuie asezata in pozitie verticala. In caz de stop respirator, se recomanda manevrele de resuscitare cardiopulmonara.

Complicatiile unui soc anafilactic

Un soc anafilactic este extrem de grav deoarece caile respiratorii se pot bloca, fiind intrerupta oxigenarea organelor si tesuturilor.

Din aceasta cauza, in urma unui soc anafilactic pot aparea complicatii precum leziuni ale creierului, insuficienta renala, soc cardiogen (inima nu mai pompeaza suficient sange in organism), aritmii, atac de cord, deces. Unele afectiuni medicale deja existente se pot inrautati, aspect valabil mai ales in cazul bolilor sistemului respirator (astm, BPOC – boala pulmonara obstructiva cronica), dar si la persoanele cu scleroza multipla.

Cu cat se instituie mai repede masurile de prim-ajutor, cu atat scade si riscul complicatiilor cauzate de un soc anafilactic.

Tratament pentru un soc anafilactic

Primul pas pentru a trata un soc anafilactic este injectarea imediata de adrenalina pentru a reduce severitatea reactiei alergice si obstructia cailor respiratorii.

La camera de garda, vi se va mai administra adrenalina pe cale intravenoasa, precum si glucocorticoizi (hormoni corticosteroizi) si antihistaminice (care blocheaza receptorii histaminici, responsabili de aparitia reactiei alergice). Acestea contribuie la reducerea inflamatiei din pasajele aeriene, imbunatatind capacitatea de a respira.

Medicul poate administra si beta-agonisti, pentru a usura respiratia. De asemenea, puteti primi oxigen suplimentar. Eventualele complicatii dezvoltate ca urmare a socului anafilactic vor fi, de asemenea, tratate.

Farmacistul Catena va recomanda:

Zet Zet Forte spray, 150ml

Zet Zet Forte spray, 150ml

Zet Zet Forte este un produs eficient impotriva tantarilor…