Anexita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Anexita: cauze, manifestari si optiuni de tratament Anexita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 31 mai 2023

Anexita

Cunoscuta si ca boala inflamatorie pelvina, anexita este o infectie ce afecteaza organele reproducatoare feminine. Aceasta porneste de la uter si continua spre trompe si ovare. Sursa de pornire o reprezinta bolile cu transmitere sexuala, in special gonoreea si chlamydia. Desi poate parea o inflamatie care trece destul de usor, consecintele ignorarii tratamentului corespunzator pot conduce chiar si la infertilitate.

Intrucat simptomele acestei infectii nu sunt specifice, anexita poate continua netratata pentru perioada indelungate de timp, avand mediul propice pentru a se agrava. Fie ca experimentati deja aceasta infectie sau doriti sa va informati cu privire la metodele de tratament pentru a stii cum sa actionati in cazul in care va infectati, acest articol va va raspunde la aceste intrebari. De asemenea, veti afla mai multe informatii despre cauzele care produc anexita, dar si care sunt manifestarile si optiunile de tratament.

Pentru a combate eficient infectiile urinare sau alte probleme de sanatate care apar la nivelul tractului urinar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis UroSuport Forte. Acest supliment este un produs natural care contine o formula complexa pe baza de substante active, utile pentru a calma disconfortul urinar si pentru a favoriza eliminarea bacteriilor. UroSuport Forte are in compozitie extract de merisor, extract de hibiscus, albastru de metilen si D – manoza.


Ce este anexita

Anexita este o boala inflamatorie care se manifesta prin disconfort si inflamatie a organelor genitale feminine. Organele afectate sunt colul uterin, trompele si uterul. Uneori, sunt afectate si ovarele. Desi este denumita in mod popular ca “raceala la ovare”, acesta nu este un termen potrivit intrucat cauzele si simptomele nu sunt similare cu acest tip de afectiune.

Aceasta boala apare la femeile care incep sa fie active sexual si se afla intr-un interval de varsta intre 15 si 25 de ani. Mai mult, anexita este considerata una dintre cauzele care genereaza infertilitate atunci cand nu este depistata la timp si urmat tratamentul adecvat. De asemenea, infectia poate reaparea, necesitand monitorizare si grija permanenta pentru a nu degenera in infertilitate.

Pentru a mentine sanatatea tractului urinar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Urisan GR. Acesta este un supliment alimentar care constituie o sursa bogata de flavonoizi si taninuri, avand in compozitie extract standardizat de afine rosii si D – manoza (element care inhiba aderarea bacteriei E coli si inmultirea bacteriilor care provoaca infectii urinare.

Anexita - factori de risc si cauze

Factorii de risc care sunt responsabili pentru declansarea unei anexite sunt urmatorii:

  • varsta femeilor sub 25 de ani si sunt active din punct de vedere sexual;
  • existenta mai multor parteneri sexuali;
  • nefolosirea prezervativului ca metoda de contraceptie si protectie in timpul actului sexual;
  • efectuarea spalaturilor vaginale fara a fi recomandate de catre medicul ginecolog si fara a urmari recomandarile acestuia.

Aceasta apare ca urmare a unei infectii bacteriene. Bacteriile cele mai comune care provoaca aceasta boala sunt Neisseria gonorrhoeae sau Chlamydia trachomatis. Atunci cand se declanseaza anexita, bacteriile urca in uter sau in colul uterin si produc inflamarea acestora. Atunci cand aceasta infectie nu este depistata si tratata necorespunzator, aceasta incepe sa urce si sa afecteze trompele uterine si poate ajunge pana la ovare.

Bacteriile ajung in vagin si provoaca anexita in urma contactului sexual. De asemenea, acestea sunt intretinute de spalaturile vaginale dese, ducand la un dezechilibru la nivelul florei vaginale. In plus, alte cauze pentru anexita sunt si interventiile chirurgicale ale organelor genitale sau aparitia unor rani pe col.

Perioada in care se declanseaza anexita este de obicei in timpul sezonului rece atunci cand imunitatea organismului este slabita din cauza frigului. In aceasta perioada, bacteriile pot trece mai usor de bariera naturala care apara organismul si creeaza mediul propice pentru dezvoltarea acestei inflamatii. Astfel, incep sa apara primele simptome de anexita, care ar trebui tratate de urgenta de medicul ginecolog.

Pentru a va ajuta sa combateti eficient afectiunile urinare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Uriclar. Acesta este un supliment alimentar care favorizeaza eliminarea calculilor urinari in mod natural. De asemenea, acest produs are un efect diuretic, antiinflamator si antispastic asupra tractului urinar. Este recomandat pacientilor cu urolitiaza, nefrolitiaza, precum si celor cu infectii urinare, colici renali si disurie.

Anexita - semne, manifestari

Atunci cand se declanseaza, anexita nu genereaza manifestari sau simptome acute. De aceea, de foarte multe ori, pacientele care experimenteaza aceasta boala o lasa netratata pana cand simptomele devin evidente si dureroase. Simptomele si manifestarile moderate pe care femeile le au atunci cand sufera de anexita sunt urmatoarele:

  • durere a abdomenului inferior sau pelvina;
  • durere sau disconfort in timpul actului sexual, ce este simtita in profunzimea pelvisului;
  • durere sau disconfort la urinare;
  • aparitia sangerilor dupa contact sexual sau intre menstre;
  • menstre dureroase si abundente;
  • scurgeri vaginale cu aspect si miros neobisnuite, deseori verzui sau galbene.

Anexita se poate agrava atunci cand nu este tratata la timp si in mod corespunzator, iar simptomele sale pot degenera. Astfel, poate aparea o durere severa in zona abdomenului inferior. De asemenea, pacientele care sufera de aceasta boala pot manifesta febra ridicata, dar si senzatie de greata si chiar varsaturi. In acest caz, vizita la ginecolog este obligatorie.

Diagnosticul de anexita

Pentru un diagnostic corect de anexita este necesara o vizita la medicul ginecolog. Chiar daca banuiti ca puteti avea aceasta infectie, este recomandat sa nu incepeti niciun tratament inainte de a va consulta cu un medic specialist. Acesta va incepe procesul de diagnosticare prin observatii clinice si pe baza informatiilor pe care le primeste de la pacienta.

Prima etapa in diagnosticarea anexitei este palparea abdominala. In urma acestui examen, medicul va putea constata daca exista o inflamatie la nivelul organelor genitale. Urmatoarea etapa o reprezinta recoltarea probelor de secretie vaginala. Prin aceasta procedura, medicul va putea verifica prezenta bacteriilor responsabile de producerea anexitei. In functie de rezultatele obtinute, medicul va putea personaliza tratamentul pentru anexita si urmari indeaproape evolutia pacientei.

Pentru prescrierea tratamentului corespunzator, medicul ginecolog analizeaza mai multe aspecte. In primul rand, va analiza istoricul medical al acesteia, inclusiv cel sexual. De asemenea, va fi informat si despre alte probleme de sanatate cu care pacienta se confrunta si daca urmeaza orice tip de tratament in acel moment.

In afara de probele de secretie, diagnosticul de anexita se va stabili si in baza ecografiei transvaginale. Mai mult, pentru a avea un tablou complet, medicul ginecolog poate solicita si efectuarea unor teste de sange si urina.

Anexită

Tratament pentru anexita

Fiind vorba de o infectie cu bacterii, medicul ginecolog va prescrie in primul rand un antibiotic. Astfel, actiunea acestora va contribui la eliminarea infectiei bacteriene si va contribui in mod decisiv la vindecare. Intrucat anexita poate aparea ca urmare a infectiei cu mai multe bacterii, medicul ginecolog poate prescrie o combinatie de antibiotice, pe cale orala sau injectabile, pentru a obtine eficienta sporita.

Pentru a diminua durerile ce apar la nivelul ovarelor si a abdomenului inferior, medicul ginecolog poate prescrie si analgezice. Schema de tratament poate fi ajustata in functie de evolutia pacientei, iar rezultatele se pot constata doar la finalul tratamentului. De asemenea, partenerii sexuali ai pacientelor care sufera de aceasta boala vor urma un tratament pentru a combate infectia bacteriana.

Atunci cand apar saculeti cu lichid sau abcese, medicul ginecolog poate opta pentru interventie chirurgicala pentru a obtine eficienta sporita. In acest caz, medicul le va indeparta de pe trompele uterine sau mucoasa. Mai mult, atunci cand infectia este virulenta, medicul ginecolog poate decide sa indeparteze trompele uterine. Consecinta acestei decizii pentru pacienta este de a nu mai putea sa ramana insarcinata.

Complicatiile anexitei

Lasata netratata sau din cauza tratamentului necorespunzator, anexita poate avea complicatii severe pe termen lung. Din fericire, majoritatea femeilor care urmeaza tratamentul complet prescris de medicul ginecolog, nu ajung sa aiba probleme cronice. Complicatiile cele mai comune ale anexitei sunt urmatoarele:

  • reaparitia infectiei
  • abcese la nivelul trompelor uterine
  • durere cronica la nivelul abdomenului inferior sau pelvisului
  • sarcina extraurerina aparuta ca urmare a infectiei trompelor uterine
  • infertilitate ce poate afecta 1 din 10 femei

Infectiile provocate de anexita pot avea consecinte grave asupra calitatii vietii pacientei. Atunci cand nu sunt tratate corespunzator, aceste infectii pot ajunge in sange si provoca sepsis. Astfel, in cazul in care interventia medicului nu este imediata, o astfel de situatie poate provoca decesul.

In concluzie, anexita este o boala cu consecinte serioase pentru sanatatea pacientei. Diagnosticarea ei in mod corect, de la primele semne, poate contribui la diminuarea riscului de infertilitate si reaparitie a bolii. De asemenea, pacientele care sunt diagnosticate cu anexita trebuie sa urmeze tratamentul corect si complet indicat de ginecolog pentru a scapa de infectie si preveni aparitia complicatiilor.