Arsurile la stomac: cauze si tratament

Arsurile la stomac: cauze si tratament Arsurile la stomac: cauze si tratament

Ultima actualizare: 30 septembrie 2021

Arsurile la stomac, denumite, in termeni medicali, pirozis, sunt simptome intalnite la un procent tot mai mare de persoane. Conform studiilor, aproximativ 90% din populatie a fost, cel putin o data, afectata de un episod de pirozis. Arsurile ocazionale nu sunt neaparat un semnal de alarma, insa, in momentul in care acestea devin constante, este recomandata o vizita la medicul gastroenterolog. Iata in continuare care sunt cauzele si remediile contra arsurilor la stomac.


Cauzele arsurilor la stomac

Cea mai comuna cauza a arsurilor la stomac este stilul de viata dezechilibrat, si aici ne referim, in primul rand, la alimentatie si stres. Persoanele care mananca haotic si fac excese culinare sunt mult mai mult supuse riscului de a avea arsuri stomacale. De asemenea, consumul exagerat de alcool si bauturi carbogazoase, alaturi de un nivel ridicat de stres si oboseala, este responsabil de aparitia arsurilor la stomac. Pe de alta parte, acesta este un simptom intalnit in refluxul gastroesofagian, gastrita si ulcer. Alte cauze pot fi hiperaciditatea gastrica, fumatul si obezitatea.

Cum se manifesta arsurile la stomac?

Pe langa senzatia de arsura resimtita in partea superioara a abdomenului cu radiere catre spatele sternului, acest simptom poate fi insotit si de durere in piept sau arsura in gat. Manifestarile variaza de la persoana la persoana si pot dura de la cateva minute pana la cateva ore, uneori ameliorandu-se doar in urma aplicarii unui tratament. Nu este obligatoriu, dar pot fi insotite de stari de greata si voma. Ca o atentionare speciala adaugam ca se pot confunda usor cu simptomele infarctului miocardic.

Prevenirea si tratamentul arsurilor la stomac

In primul rand, se recomanda schimbarea alimentatiei si axarea dietei pe alimente alcaline.

Evitati consumul de ceapa si rosii crude, citrice, condimente picante, prajeli, grasimi si ciocolata.

Mancati putin si des si mestecati incet alimentele.

Nu fumati si nu beti cafea, bauturi acide sau alcool pe stomacul gol.

Totodata, dupa masa, nu va intindeti imediat in pat si incercati sa stati minimum 30 de minute in pozitie verticala.

Daca va arde stomacul, consumati zilnic ceai de musetel sau de galbenele, deoarece acestea au capacitatea de a calma mucoasa stomacului.

De asemenea, dupa fiecare masa, beti o cescuta de ceai de busuioc.

Un alt remediu naturist care amelioreaza arsurile la stomac este mierea. Aceasta se poate administra cate o lingurita inainte de masa.

Bicarbonatul de sodiu este recunoscut gratie proprietatilor sale alcaline. Se dizolva o lingurita cu bicarbonat intr-un pahar cu apa si se bea continutul pe stomacul gol.

Sucul de aloe vera si argila sunt alte doua remedii puternice care amelioreaza disconfortul si tulburarile stomacale.

Pe de alta parte, exista o serie de medicamente antiacide si suplimente alimentare recomandate pentru combaterea arsurilor stomacale, insa, in aceste cazuri, este indicat sa consultati un medic sau un farmacist.