Astenia de primavara: cauze, simptome si remedii

Astenia de primavara: cauze, simptome si remedii Astenia de primavara: cauze, simptome si remedii

Ultima actualizare: 1 aprilie 2024

astenia-de-primavara- cauze-simptome-si-remedii
 

Temperaturile cresc, soarele isi face din ce in ce mai des simtita prezenta, ziua devine mai lunga decat noaptea, iar natura revine la viata. Primavara si-a intrat in drepturi, insa nu toata lumea se simte plina de energie. Trecerea de la un anotimp la altul ii poate crea dificultati organismului in a se adapta la schimbarile meteorologice. Motiv pentru care, in aceasta perioada, exista multi oameni care se confrunta cu astenia de primavara, cunoscuta si sub denumirea de febra primaverii. Tabloul clinic difera de la persoana la persoana. Cele mai intalnite simptome sunt oboseala, iritabilitatea, melancolia, anxietatea, apatia, palpitatiile, problemele cu memoria sau concentrarea, migrenele si modificarea apetitului. Chiar daca astenia de primavara nu este considerata o boala, ci mai degraba un set de manifestari in plan fizic, mental si emotional, tot este necesara luarea anumitor masuri in vederea minimizarii efectelor sale. Alimentatia echilibrata, exercitiile fizice si administrarea de suplimente alimentare sunt doar cateva dintre metodele care v-ar putea fi de ajutor in acest sens.

Ce este astenia de primavara?

Astenia este o stare generala de slabiciune a organismului care apare la schimbarea sezonului. Astenia de primavara este cel mai des intalnita si recunoscuta forma a sa, aceasta tulburare fiind in stransa legatura cu cresterea luminozitatii in timpul zilei. Studiile arata ca aproximativ 40% din populatie dezvolta astenie de primavara. Cu toate ca simptomele sale pot fi usor confundate cu cele ale unor afectiuni, faptul ca se instaleaza la inceput de primavara este, de obicei, concludent. Astenia de primavara poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de capacitatea de adaptare a fiecarui organism in parte la noul sezon.

Cauzele asteniei de primavara

Cauzele concrete care conduc la aparitia asteniei de primavara nu se cunosc cu exactitate, specialistii fiind de parere ca ar exista o serie de factori ce contribuie la declansarea sa.
 
Pe primul loc se afla lipsa luminii si a activitatii fizice din timpul sezonului rece, urmate de un regim alimentar sarac in vitamine, minerale si nutrienti de calitate. De precizat ca astenia de primavara se instaleaza mai usor si dispare mai greu la persoanele care fac parte din aceste categorii. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizica sau intelectuala, dar si dereglarile hormonale pot fi factori cauzatori.
 
Alte cauze ale asteniei de primavara poti fi:
  • nivelul scazut al endorfinelor - Endorfinele sunt hormonii ce declanseaza sentimente de bunastare si calm. Cand nivelul acestora este scazut, apar stari de tristete, negativitate si anxietate. Pe durata sezonului rece, din cauza luminozitati scazute si a activitatii fizice reduse, productia de endorfine se diminueaza, iar efectele se resimt primavara;
  • schimbarile climatice frecvente - Instabilitatea conditiilor meteo este tipica primaverii. Zilele insorite sunt urmate de zile ploioase, iar acest lucru obliga organismul sa se adapteze si sa readapteze, ceea ce creste predispozitia catre astenie;
  • alergiile - Expunerea la polen, acarieni de praf si mucegai rezulta in dezvoltarea anumitor alergii. Astenia este frecventa in randul celor cu alergii sezoniere, colesterol mare si tensiune arteriala ridicata.

Simptomele asteniei de primavara

Astenia de primavara este caracterizata in principal de o stare generala de oboseala si chiar epuizare a organismului, combinata cu slabiciune. Mai mult, se poate manifesta prin stari de nervozitate excesiva, melancolie, confuzie, anxietate, palpitatii, imposibilitatea de a duce anumite actiuni la bun sfarsit, pierderea interesului in activitatile preferate, ameteli si chiar dureri inexplicabile de cap.

Unele persoane experimenteaza si o modificare a apetitului ce poate determina cresterea sau scaderea brusca in greutate. Pe lista simptomelor asteniei de primavara se regasesc si pierderile bruste de memorie sau tensiunea arteriala scazuta, iar unele persoane pot resimti chiar dureri musculare.

Cum putem combate astenia de primavara?

Astenia de primavara este una dintre situatiile in care autosugestia si gandirea pozitiva sunt absolut esentiale si aduc un rezultat extraordinar intr-un timp record. Cu toate ca nu exista o pastila anume care sa vindece aceasta stare, exista o serie de remedii care, cumulate, anihileaza astenia de primavara. 
 

Dieta echilibrata
Renuntati la grasimi, prajeli, dulciuri si sucuri din comert si optati pentru fructe proaspete si legume consumate in stare cat mai naturala. De asemenea, inlocuiti cafeaua de dimineata cu ceaiul verde, o bautura la fel de energizanta, insa mult mai benefica sanatatii datorita concentratiei mare de antioxidanti. Completati meniul zilnic cu suplimente alimentare de vitamine si minerale si, de asemenea, consumati produse apicole, cu rol tonic pentru sistemul nervos, ghimbir si ginseng, cu rol in cresterea capacitatilor fizice si psihice, si insistati pe vitaminele din grupul B si magneziu.

Stil de viata sanatos
Este foarte important sa faceti cat mai multa miscare, fie ca vorbim de practicarea sportului la sala, fie ca vorbim de plimbari lungi in natura. Aerul primavaratic si natura proaspat trezita la viata alunga starile depresive si energizeaza organismul. 

Pe de alta parte, un remediu absolut necesar in combaterea asteniei de primavara este somnul. Dormiti minimum 8 ore pe noapte si hidratati-va corespunzator organismul.

remedii-astenie-de-primavara

Suplimente alimentare
Uneori, nutrientii din alimentele consumate nu sunt suficienti pentru a combate astenia. In aceste cazuri, suplimentele ajuta la reglarea nivelului de nutrienti de care organismul are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima. 

Puteti opta pentru un complex de vitamine, minerale, enzime digestive, acizi grasi, diferite extracte, antioxidanti si aminoacizi. Un astfel de supliment ajuta la reducerea oboselii, mentinerea sanatatii psihice si functionarea normala a sistemului nervos. Rhodiola este o planta care ajuta la cresterea rezistentei organismului la stres. Totodata, extractul de rhodiola mentine un nivel optim al dopaminei si serotoninei si imbunatateste functiile sistemului nervos. 

Vitamina B ajuta la o buna energizare si oxigenare a organismului, fiind responsabila de a conduce celulele rosii in intregul organism. L-teanina reduce stresul si stimuleaza odihna si relaxarea. Calciul si magneziul contribuie la eliminarea spasmelor si crampelor musculare ce pot fi provocate de astenie. Este indicat ca suplimentele de calciu si magneziu sa fie luate impreuna cu vitamina D, ce ajuta organismul sa le asimileze.

Fitoterapie
Fitoterapia este utilizarea plantelor si a extractelor din plante in scopuri terapeutice. Cateva plante din aceasta categorie care ar putea sa amelioreze simptomele asteniei de primavara includ ginsengul, ghimbirul, rhodiola, macrisul si maca.