Ata dentara – beneficii in igiena orala si recomandari de utilizare

Ata dentara – beneficii in igiena orala si recomandari de utilizare Ata dentara – beneficii in igiena orala si recomandari de utilizare

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

ata-dentara

Spalatul pe dinti de doua ori pe zi este un obicei pe care cei mai multi dintre noi il consideram suficient pentru a avea o igiena orala buna. Este o componenta atat de inradacinata a rutinei de dimineata si de seara incat nici nu ne mai gandim la asta.

Periajul regulat este esential pentru a ne mentine dintii curati si gingiile sanatoase. Dar chiar si cea mai amanuntita curatare cu periuta de dinti nu poate ajunge in fiecare colt al gurii. Acele spatii inguste dintre dinti sunt deosebit de inaccesibile, iar placa dentara se acumuleaza foarte usor aici.

Solutia la aceasta problema este una simpla: ata dentara. Specialistii in stomatologie recomanda curatarea spatiilor dintre dinti o data pe zi, fie cu ata dentara, fie cu alta forma de curatare interdentara. Totusi, acesta nu este o recomandare noua. Probabil ca ati auzit acest lucru de la stomatologi inca de cand erati copii.

Potrivit unui sondaj realizat in Romania, aproximativ 48% dintre participanti au declarat ca folosesc ata dentara. In anumite privinte, acest lucru nu reprezinta o surpriza. Ni s-a spus ca ata dentara este benefica pentru dinti, dar folosirea acesteia necesita mult timp, este greoaie si poate fi dureroasa. Si, daca diminetile sunt deja aglomerate, poate fi tentant sa lasam ata dentara deoparte pentru a economisi timp.

Cu toate acestea, utilizarea regulata a atei dentare este o parte esentiala a mentinerii dintilor si gingiilor curate si sanatoase. Si nerespectarea igienei noastre orale poate avea consecinte si asupra sanatatii noastre generale.

 


Ce este ata dentara

Cand vine vorba de sanatatea orala, multi oameni considera ca ata dentara este o alternativa sau un plus optional la periaj. Cu toate acestea, ata dentara nu este tocmai optionala. Dimpotriva, cei mai multi stomatologi recomanda sa folositi ata dentara zilnic, pe langa periajul de doua ori pe zi.

Ata dentara este o sfoara acoperita uneori cu ceara. Folosirea atei dentare in fiecare zi ar putea tine dentistul la distanta. De ce? Pentru ca ata dentara folosita in fiecare zi curata dintii si gingiile. Ata dentara are avantajul ca poate ajunge in locuri mici si inguste pe care periuta de dinti nu le poate accesa si poate elimina reziduurile si placa dentara care se acumuleaza.

Care sunt beneficiile folosirii atei dentare

Pe langa faptul ca imbunatateste sanatatea si aspectul dintilor si gingiilor, ata dentara are si multe alte beneficii.

Ata dentara indeparteaza placa dentara

Placa bacteriana este o pelicula lipicioasa si incolora care se aduna pe dinti si de-a lungul liniei gingiilor. Desi este greu de observat cu ochiul liber, placa dentara este o problema serioasa care trebuie indepartata.

Foramen Seda Interdental ata interdentara cu microfilamente este un produs ideal care poate fi folosit si pentru curatarea aparatelor dentare.

Placa se formeaza pe si in jurul dintilor atunci cand bacteriile din gura formeaza un amestec cu alimentele si bauturile bogate in amidon sau dulci. Aceste bacterii elibereaza acizi care descompun carbohidratii. Daca nu va spalati pe dinti, bacteriile, acizii si carbohidratii se pot amesteca, formand o pelicula pe si in jurul dintilor si a liniei gingiilor.

Bacteriile din placa dentara pot elibera acizi care ataca smaltul dintilor. Daca acesti acizi nu sunt indepartati prin periaj si folosirea atei dentare, problema poate duce, in timp, la aparitia cariilor.

In plus, placa se poate intari si se poate transforma in tartru, care se aduna de-a lungul liniei gingiilor. Cand se intampla acest lucru, creste riscul de a dezvolta boli gingivale.

Ata dentara folosita zilnic poate ajuta la indepartarea particulelor de alimente din jurul dintilor, precum si a placii care se formeaza intre dinti.

Ata dentara reduce riscul de carii

Deteriorarea smaltului dentar pot duce la aparitia cariilor, o problema care provoaca o gaura pe suprafata tare a dintilor (smalt). Desi acest proces se dezvolta in timp, cu cat aveti mai multa placa pe smaltul dintilor, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta o carie.

Folosirea atei dentare intre dinti cel putin o data pe zi va poate ajuta sa scapati de particulele de alimente ascunse si de acumularea placii dentare si poate reduce riscul de formare a cariilor.

Foramen Hilo Dental ata dentara mentolata indeparteaza placa dentara si resturile de mancare care se lipesc pe dinti si intre dinti sau pe gingii si ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare (halitoza).

Ata dentara ajuta la prevenirea bolilor gingivale

Gingivita este stadiul incipient al bolii gingivale. Unul dintre primele semne ale gingivitei este inflamatia din jurul gingiilor. De asemenea, gingiile pot sangera atunci cand va periati dintii sau folositi ata dentara.

Daca gingivita nu este tratata, se poate ajunge la o infectie mai grava cunoscuta sub numele de parodontoza. Parodontoza este o boala degenerativa a tesuturilor care sustin si fixeaza dintii si care in timp poate duce la pierderea acestora. Daca nu este tratata, parodontoza poate provoca un raspuns inflamator in intregul corp.

Pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor gingivale este esential sa va periati dintii de doua ori pe zi si sa folositi ata dentara o data pe zi.

Ata dentara reduce respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare (halitoza) este o problema frecventa. Ata dentara este unul dintre instrumentele pe care le puteti folosi pentru a tine respiratia urat mirositoare la distanta.

Cand mancarea ramane blocata intre dinti, incepe incet sa se descompuna. Daca particulele de mancare nu sunt indepartate, acest lucru poate provoca respiratie urat mirositoare.

De asemenea, daca placa se acumuleaza in jurul sau intre dinti si incepe sa erodeze smaltul dintilor, poate provoca boli gingivale si carii, care contribuie la aparitia respiratiei urat mirositoare.

Foramen periuta interdentara Curbata Extrafina este un produs esential pentru indepartarea placii bacteriene si pentru mentinerea unei danturi sanatoase. Periuta interdentara este prevazua cu peri fini care asigura un masaj delicat al gingiei, in timp ce indeparteaza resturile alimentare din spatiile interdentare.

Ata dentara poate sustine sanatatea inimii

O igiena dentara buna nu aduce beneficii numai pentru dinti si gingii, ci si pentru sanatatea inimii. Potrivit unui studiu amplu din 2019, participantii care au respectat un standard ridicat de igiena orala au avut un risc scazut de fibrilatie atriala si insuficienta cardiaca.

Acestea fiind spuse, specialistii sustin ca exista o legatura intre sanatatea orala si sanatatea inimii.

Cum poate fi folosita corect ata dentara

Daca v-ati convins ca este extrem de benefic sa folositi ata dentara, va explicam cum sa o faceti in mod corect, pas cu pas:

  • Rupeti o bucata din ata dentara de aproximativ 30-40 cm. Infasurati ata in jurul ambelor degete mijlocii, lasand cativa centimetri de ata libera pentru a va curata dintii.
  • Introduceti ata intre dinti si glisati usor inainte si inapoi. Nu sapati adanc in gingii, deoarece puteti produce taieturi si leziuni.
  • Cand ajungeti la nivelul gingiei, curbati ata dentara in forma literei C la baza fiecarui dinte. Acest lucru permite atei sa intre cu adevarat in spatiul dintre gingii fara a le deteriora.
  • Repetati acesti pasi pentru fiecare spatiu dintre dinti. Folositi de fiecare data o sectiune noua, curata de ata dentara.

Folositi ata dentara o data sau de doua ori pe zi, imediat dupa ce v-ati spalat pe dinti.

 

 

 

Referinte:

https://greatist.com/health/benefits-of-flossing#flossing-correctly

https://www.healthline.com/health/benefits-of-flossing

https://wellnesse.com/blogs/health/flossing-benefits

https://www.facevaluedental.com/top-5-benefits-of-flossing-teeth

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Seda Dental ata dentara cu microfilamente

    Foramen Seda Dental ata dentara

    Ata dentara cu microfilamente ce se adapteaza spatiilor dintre dinti - 25 m Mod de folosire:  1. Rupeti 25 cm de ata dentara; 2. Rulati capetele pe degetele mijlocii ale mainilor; 3. Introduceti…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Hilo Dental ata dentara mentolata-422

    Foramen Hilo Dental ata dentara mentolata

    Studiile clinice au aratat ca folosirea zilnica a atei dentare reduce formarea placii dentare.  Ata dentara Foramen Hilo Dental, cu menta, fluor si aloe vera, indeparteaza placa dentara si resturile…