Bataturi vs. monturi: diferente si modalitati de tratament adecvat

Bataturi vs. monturi: diferente si modalitati de tratament adecvat Bataturi vs. monturi: diferente si modalitati de tratament adecvat

Ultima actualizare: 28 septembrie 2023

monturi-bataturi

Bataturile si monturile sunt doua probleme comune care apar la nivelul picioarelor si care de multe ori sunt tratate cu indiferenta, atat timp cat nu provoaca disconfort, durere sau probleme de mers. Spre deosebire de monturi, bataturile apar cu o frecventa mult mai mare, la orice varsta si foarte rar pot da nastere unor complicatii. De cealalta parte, monturile sunt specifice persoanelor adulte si nu dispar de la sine, asa cum se intampla cu bataturile, motiv pentru care si riscul unor complicatii este mai ridicat.

Astazi ne-am propus sa ne concentram atentia asupra acestui subiect, explicandu-va ce sunt bataturile si monturile, care sunt cauzele aparitiei lor, si caracteristicile care fac diferenta intre ele. De asemenea, va vom prezenta principalele metode de tratament in caz de bataturi si monturi, astfel incat sa puteti evita eventualele neplaceri cauzate de astfel de probleme.

Pentru persoanele care au piele sensibila, cu xeroza si keratoza severa, farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT - Crema concentrata cu 30% lactat de sodiu. Acest produs este un tratament dermatologic eficient, capabil sa refaca nivelul optim de hidratare si functionalitatea barierei hidrolipidice. De asemenea, este un produs care ajuta la refacerea elasticitatii fiziologice a pielii uscate si a celei foarte uscate.


Care sunt diferentele dintre bataturi si monturi?  

Bataturile si monturile nu au foarte multe lucruri in comun, cel mai important detaliu fiind acela ca ambele probleme apar la nivelul picioarelor si pot provoca disconfort, durere si dificultati de mers. In schimb mult mai numeroase sunt detaliile care fac diferenta intre bataturi si monturi, pe care le vom prezenta si noi in randurile de mai jos.

Cauze bataturi versus cauze monturi

Bataturile apar ca urmare a frictiunii repetate sau a presiunii constante asupra unor zone de pe laba piciorului, cel mai adesea datorandu-se incaltamintei. De buna seama vi s-a intamplat cel putin o data sa va alegeti cu bataturi dupa ce ati purtat pentru prima data o pereche de incaltari noi sau dupa ce ati tinut mortis sa purtati o pereche de pantofi prea stramti sau cu o marime nepotrivita. In cazul incaltarilor noi, bataturile pot aparea din cauza materialului care inca nu este suficient de moale, frecandu-se de obicei de pielea din zona calcaiului. Tot din cauza frecarii pot aparea bataturi si daca purtati incaltari cu unul sau mai multe numere mai mari, care nu stau fix pe picior. De cealalta parte, incaltarile prea stramte sau prea mici cauzeaza bataturi din cauza presiunii pe care o exercita asupra picioarelor atat in timpul mersului, cat si in repaus.

Referitor la monturi, acestea pot fi cauzate la randul lor de incaltamintea neadecvata, dar si de activitati care exercita o presiune constanta asupra degetelor de le picioare, asa cum ar fi mersul pe jos pe distante lungi sau statul in picioare prelungit. Spre deosebire de bataturi, monturile cauzate de incaltaminte se datoreaza purtarii pe termen lung a pantofilor cu toc sau a celor cu varf ingust. Prin prisma acestui detaliu femeile au un risc mai ridicat de a dezvolta monturi, in comparatie cu barbatii.

De asemenea mai trebuie precizat ca predispozitia pentru a dezvolta monturi poate sa fie si mostenita genetic.

Aspect bataturi versus aspect monturi

Bataturile sunt zone ingrosate ale pielii, de forma ovala sau rotunda, sub care se acumuleaza lichid. Dimensiunea bataturilor poate varia de la cativa milimetri pana la cativa centimetri, cu cat sunt mai intinse cu atat provocand mai mult disconfort. Bataturile sunt mai moi sau mai dure la atingere, in functie de grosimea stratului de piele si devin cu adevarat deranjante atunci cand acest strat de piele este rupt, iar lichidul din interior se scurge.

Legat de monturi, lucrurile stau diferit, fiind vorba de niste deformatii aparute la nivelul articulatiei de la baza degetului mare. Monturile apar astfel ca o proeminenta osoasa care uneori cauzeaza si devierea pozitiei degetului mare, avand o consistenta dura. De asemenea, in unele cazuri pielea din zona monturilor poate fi inrosita sau poate prezenta mici excoriatii ori vanatai.

Localizare bataturi versus localizare monturi

Bataturile pot aparea oriunde se produce frictiune sau presiune la nivelul pielii, zonele predilecte fiind calcaiele, talpile si degetele. Totodata, bataturile pot aparea si pe partea superioara a labei piciorului, dar si la maini, ca urmare unor activitati precum vaslitul, tractiunile la bara, manipularea de cabluri sau corzi si alte activitati ce implica frecare la nivelul palmelor.

Nu este exclus ca in acelasi timp sa apara mai multe bataturi daca exista zone de frictiune sau puncte de presiune multiple.

In schimb, monturile sunt localizate doar la baza articulatiei degetului mare de la picior putand fi prezente la unul sau la ambele membre inferioare. O alta diferenta consta in faptul ca monturile nu pot fi multiple, formandu-se doar un singur mont la nivelul articulatiei degetului mare

Tratament bataturi

Cel mai important este sa evitati taierea, ruperea sau inteparea bataturilor, pentru ca astfel veti indeparta stratul protector de piele, favorizand aparitia infectiilor. Daca nu va deranjeaza foarte tare, cel mai bine este sa lasati bataturile sa se vindece de la sine, pentru ca lichidul din interior se va resorbi in cateva zile, bineinteles daca zona nu va mai fi „agresata” de factorul care a dus la aparitia problemei. Pe de alta parte, daca bataturile va deranjeaza la mers sau exista riscul de a se sparge sau a se rupe din cauza incaltarilor, aveti la dispozitie cateva solutii simple de tratament.

Una din ele consta in aplicarea unui plasture pe batatura, care sa protejeze pielea impotriva frictiunii si presiunii, eliminand totodata si disconfortul din timpul mersului. Puteti folosi, de asemenea creme si lotiuni exfoliante pe care sa le aplicati pe bataturi la finalul zilei, lasandu-le sa-si faca efectul in timpul perioadei de repaus nocturn.

O alta metoda de tratament pentru bataturi consta in inmuierea picioarelor in apa calduta, dupa care pielea ingrosata de pe bataturi se indeparteaza cu ajutorul unei pile pentru calcaie sau a unei bucati de piatra ponce.

Daca bataturile se infecteaza, devin dureroase si inflamate sau daca suferiti de probleme ale circulatiei periferice cauzate de diabet ori de alte afectiuni iar bataturile nu se vindeca, este recomandat sa va adresati unui medic, pentru stabilirea solutiilor terapeutice adecvate.

bataturi-monturi

Tratament monturi

Daca la inceput monturile pot parea doar o problema de natura estetica, odata cu trecerea timpului acestea se vor agrava daca nu se iau masuri pentru evitarea cauzelor ce au dus la aparitia lor. Astfel, de la o mica umflatura la baza degetului, monturile pot duce la deformarea articulatiilor, insotita de durere si dificultati la mers.

Tratamentul pentru monturi variaza in functie de stadiul de evolutie al acestora, fiind ideal sa se administreze inca din stadiile incipiente. O prima masura ar fi schimbarea pantofilor cu toc sau cu varful ingust cu incaltari mai largi si mai comode, eliminand astfel una din cauzele cele mai frecvente ale monturilor. De asemenea, pentru reducerea presiunii asupra monturilor si corectarea pozitiei degetului mare, puteti folosi niste dispozitive speciale numite orteze, care se poarta in incaltaminte.

Petru imbunatatirea mobilitatii articulatiei degetului mare sunt recomandate exercitii de intindere sau sedinte de kinetoterapie, sub supravegherea unui specialist.

O alta optiune de tratament pentru monturi o reprezinta medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene, iar daca inflamatie este una severa se pot administra injectii cu corticosteroizi. Acestea sunt mai eficiente decat medicamentele, insa pot da nastere unor complicatii la nivelul articulatiei afectate daca sunt administrate prea des.

In cazurile cele mai severe, in care monturile au afectat semnificativ articulatiile, ultima solutie este interventia chirurgicala. Aceasta presupune indepartarea montului si refacerea articulatiei afectate, astfel incat degetul mare sa revina la pozitia normala. Bineinteles, o astfel de procedura este urmata de o perioada de recuperare post-operatorie.

Din informatiile pe care vi le-am prezentat este usor de tras concluzia ca monturile reprezinta o problema mult mai serioasa decat bataturile. Desi multi au ajuns chiar sa considere normala aparitia acestor deformari ale articulatiei degetului mare dupa o anumita varsta sau in anumite conditii, monturile nu trebuie tratate cu indiferenta, pentru ca pot genera complicatii grave.

Purtarea de incaltaminte comoda, perfect adaptata masurii piciorului, este cea mai eficienta metoda de prevenire a monturilor si a bataturilor care, in ciuda faptului ca sunt mai putin periculoase, pot genera un grad sporit de disconfort atat in timpul mersului, cat si in repaus.

 

Farmacistul Catena va recomanda: