Bolile ginecologice pot aparea la orice varsta si tocmai de aceea este indicat sa mergi constant la medic. Tulburarile ciclului menstrual, sarcinile cu riscuri sau problemele menopauzei sunt cele mai frecvente probleme ginecologice cu care se confrunta femeile.
La varsta de 20 de ani boli ginecologice commune la femei sunt acelea cu transmitere sexuala precum gonoreea sau Chlamydia insa pot interveni si probleme ce au legatura cu contraceptia si sarcina.
Pentru ca la acesta varsta femeile au o viata sexuala activa sunt predispuse si la infectii ale tractului urinar , infectii ale caror cauze sunt fluctuatiile hormonale, igiena precara si folosirea anumitor metode de contraceptie. De aceea este foarte important ca anual sa consultam un medic ginecolog si sa ni se efectueze un control de rutina cat si un test Papanicolau.
Odata cu varsta de 30 de ani femeile se pot confrunta cu sindromul premenstrual, care se intensifica la aceasta varsta urmand ca de la varsta de 35 de ani sa scada fertilitatea. Totodata pot aparea simptome ale menopauzei, anumite schimbari si probleme ale somnului. Femeile cu varsta de 35 de ani care vor sa faca un copil trebuie sa stie ca sunt expuse unui risc foarte mare de avort si pot dezvolta anumite probleme in timpul sarcinii.
Fibromul uterin si endometrita sunt afectiuni cu care se confrunta femeile trecute de 30 de ani si ce cauzeaza dureri si sangerari abundente.
Pentru femeile de 40 de ani fertilitatea scade simtitor acestea ajungand la perimenopauza, perioada de dinaintea menopauzei in care nivelul de estrogen fluctueaza si provoaca schimbari in ciclul menstrual in sensul ca sangerarile isi schimba culoarea, fiind mai deschise. In acelasi timp acestea pot dura mai putin ori mai mult si pot fi mai abundente.
Este bine de stiut ca la varsta de 40 de ani, femeile care incearca sa ramana insarcinate pot intampina anumite probleme si aici ne referim la diabet, cresterea tensiunii arteriale si avortul spontan. In acelasi timp pot interveni simptome ale menopauzei precum iritabilitatea, bufeurile, depresia sau problemele cu somnul.
Scaderea nivelului de estrogen face ca vaginul sa nu se mai lubrifieze indeajuns si astfel actul sexual devine dureros astfel ca femeile sunt predispuse la anumite boli ginecologice.