Branca-ursului: proprietati si beneficii

Branca-ursului: proprietati si beneficii Branca-ursului: proprietati si beneficii

Ultima actualizare: 17 noiembrie 2022

branca-ursului

Heracleum Sphondylium este denumirea stiintifica a familiei de plante care apartine genului Heracleum Maximum. Dupa cum poate fi dedus si din denumire, genul reflecta faptul ca toate partile, inclusiv frunzele, tulpina si florile, sunt de dimensiuni mari.

Branca-ursului este o planta erbacee bienala si apartine familiei apiaceelor (Apiaceae) umbeliferelor. Genul plantei a fost denumit dupa eroul grec Hercules, in timp ce numele de specie este Sphondylium, care inseamna vertebrat. Branca-ursului se gaseste in toata Europa si America de Nord, fiind des intalnita pe marginea drumurilor.

Branca-ursului – caracteristici

In multe parti ale lumii, branca-ursului este considerata un afrodisiac natural. Frunzele si radacinile plantei sunt transformate intr-o forma de tinctura care este folosita pentru a trata diverse probleme sexuale. Multe companii produc si comercializeaza tablete care au la baza extractul de branca-ursului. Acesta este folosit de oameni pentru capacitatea sa de a stimula energia sexuala. In Romania, extractul de branca-ursului este considerata la fel de eficienta ca ginsengul, care este o planta des utilizata pentru stimularea fortei si a vitalitatii.

Cu toate acestea, oamenii prefera sa elimine aceasta planta de indata ce o vad crescand in gradinile lor, din cauza faptului ca branca-ursului, in stare naturala, poate provoca reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate si vezicule, pe pielea umana. In plus, oamenii indeparteaza imediat aceasta planta si pentru ca apare si creste rapid peste alte plante din gradina.

 


Branca-ursului: descriere

Branca-ursului este o planta extrem de cunoscuta, fiind foarte raspandita de-a lungul intregului continent european, mai ales in locurile umede din zonele montane si submontane. Branca-ursului (Heracleum sphondylium) face parte din familia Apiaceae si atrage prin faptul ca poate atinge o inaltime de pana la 2 metri. Planta are flori albe si frunze mari, crestate, care seamana cu laba ursului, de aici si denumirea plantei. De fapt, planta este cunoscuta in mod popular si sub denumirile de laba-ursului sau crucea-pamantului.

Planta contine mai multe substante active extrem de benefice pentru organism:

  • fitosteroli
  • tanin
  • uleiuri volatile
  • urocumarine
  • acizi organici
  • bioflavonoide
  • poline
  • colina.

 

De obicei, specialistii folosesc in scop terapeutic radacina, florile si semintele plantei de branca-ursului.

branca-ursului-descriere

Branca-ursului este recunoscuta in special pentru actiunea sa afrodisiaca si pentru tratarea infertilitatii. Este de asemenea un vasodilatator periferic puternic, scade tensiunea arteriala, are rol antispastic digestiv si uterin si actiune sedativa si calmanta a sistemului nervos.

Beneficii ale plantei de Branca-ursului

Frigiditate si impotenta

Branca-ursului are efect vasodilatator puternic si de stimulare hormonala, actionand totodata si asupra sistemului nervos central. Specialistii recomanda administrarea a 1-3 lingurite de tinctura de branca-ursului diluate in apa, cu 30 de minute inainte de actul sexual. Consultati intotdeauna un specialist inainte de a lua orice fel de suplimente.

Infertilitate masculina

Infertilitatea reprezinta o problema des intalnita in randul barbatilor. In cazul celor cu infertilitate asociata cu oligospermie si astenospermie, administrarea de suplimente cu branca-ursului a dus la cresterea numarului de 12 si motilitatea acestora.

Pentru rezultate cat mai bune, se recomanda administrarea a cate 4-8 comprimate pe zi, timp de 3 luni, urmand o pauza de 3 saptamani, apoi tratamentul se reia, durand 6-24 de luni. Discutati cu un specialist inainte de a lua orice fel de supliment.

Deficit de testosteron

Deficitul de testosteron inseamna un nivel scazut al testosteronului in sange. Potrivit studiilor, dupa varsta de 30 de ani, nivelul testoteronului scade anual cu 1-2%. Administrarea de suplimente cu branca-ursului in asociere cu pulberea de radacina de urzica stimuleaza secretia de testosteron a gonadelor.

Infertilitate feminina

Infertilitatea feminina poate avea o serie de cauze si reprezinta, de asemenea, o problema extinsa la nivel mondial. Administrarea de suplimente cu branca-ursului are drept rol stimularea ovulatiei si producerea vasodilatatiei genitale.

Unul dintre produsele care poate stimula activitatea glandelor sexuale si libidoul este Dacia Plant Branca Ursului, capsule. Branca-ursului este o planta cu multiple proprietati curative, motiv pentru care se utilizeaza ca adjuvant in afectiuni precum: infertilitate masculina si feminina, impotenta, frigiditate, afectiuni ale sistemului genital femin – anexita sau menopauza prematura. De asemenea, suplimentul pe baza de branca ursului de la Dacia Plant este indicat si in ameliorarea starilor de oboseala, stres si epuizare, precum si in atenuarea efectelor cauzate de depresie.

Ciclu menstrual neregulat

O menstruatie neregulata poate sa apara la orice varsta in perioada fertila si are mai multe cauze, de la dereglari hormonale, stres, anumite afectiuni sau apropierea menopauzei. De cele mai multe ori, menstruatia apare la un interval de 28 de zile, insa poate sa varieze in minus sau in plus cu cateva zile, in functie de fiecare organism in parte.

Branca-ursului poate fi un remediu eficient pentru menstruatia neregulata deoarece poate stimula si regla activitatea ovarelor.

Sindrom post-menopauza

Cura cu tinctura de branca-ursului stimuleaza productia de estrogen si are efect tonifiant si de revitalizare a organismului.

Beneficii in tratarea osteoporozei

Branca ursului stimuleaza productia de estrogen a organismului, hormonul care ajuta la metabolizarea calciului, atat de necesar pentru mentinerea densitatii osoase in parametri normali. Astfel, administrarea de branca-ursului poate ajuta la prevenirea instalarii osteoporozei.

Boli cu transmitere sexuala

Tratamentul adjuvant cu branca-ursului intensifica circulatia sanguina la nivel genital. Suplimentele care contin branca-ursului imbunatatesc actiunea substantelor cu efect antibiotic, antimicotic sau antiviral, facand astfel tratamentul mai eficient.

Infectii bacteriene

In urma studiilor de laborator s-a demonstrat ca branca-ursului are efect antibiotic, contribuind la la tratarea infectiilor cu Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes, Corynobacterium diphteria, Enterococcus fecalis.

Beneficii pentru persoanele cu hipertensiune arteriala

Aceasta planta are efect vasodilatator, ajutand astfel la scaderea presiunii arteriale.

branca-ursului-hipertensiune

Diaree, balonare, indigestie

Branca-ursului are efect antibiotic la nivelul tubului digestiv si de stimulare a secretiei de sucuri gastrice. In plus, planta contine uleiuri volatile care au rol antispastic si carminativ.

Intinerirea organismului

Printre celelalte beneficii, branca-ursului sustine revigorarea organismului si contribuie la intarzierea declinului fizic prematur, fiind recomandata varstnicilor.

Depresii si tulburari psihice

Datorita efectului sedativ si a faptului ca regleaza activitatea sistemului nervos central, branca-ursului poate fi folosita ca adjuvant in tratarea acestor probleme psihice. Actiunea tonica a uleiurilor volatile precum si cumarinele (substante cu rol calmant si usor sedativ) prezente in aceasta planta amelioreaza starile de anxietate, neliniste si teama.

Branca-ursului: efecte adverse si contraindicatii

Branca-ursului nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni ale prostatei sau celor hipotensive. Daca este administrata extern, branca-ursului are actiune fotosensibilizanta, de aceea este interzisa expunerea la soare.

 

Referinte:

https://naturemedies.co.uk/heracleum-sphondylium/

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/h/heracleum-sphondylium-montanum=cow-parsnip.php

Farmacistul Catena va recomanda: