Care este regimul alimentar corect in caz de enterocolita

Care este regimul alimentar corect in caz de enterocolita Care este regimul alimentar corect in caz de enterocolita

Ultima actualizare: 8 mai 2023

regimul-enterocolita

Enterocolita afecteaza mai des persoanele cu sistem imunitar slabit, insa, tratata corespunzator si la timp, aceasta nu reprezinta, in majoritatea cazurilor, un risc pentru sanatate.

Tratamentul pentru enterocolita necesita o atentie sporita, fiind insotit de un regim alimentar adecvat, mentinut cateva zile dupa disparitia simptomelor. Respectarea catorva sfaturi sanatoase cu privire la regimul alimentar corect in caz de enterocolita poate preveni complicatiile acestei afectiuni la copii, adulti si persoane in varsta.


Despre enterocolita, pe scurt

Enterocolita este o inflamatie produsa in intestine. Aceasta combina „enterita”, inflamatia intestinului subtire, cu „colita”, inflamatia intestinului gros.

Inflamatia, in oricare dintre intestine, este comuna si frecventa, dar, atunci cand apare in ambele intestine, tinde sa fie mai severa. De asemenea, ii poate afecta pe cei cu sistem imunitar vulnerabil, in special pe sugari. Inflamatia in intestine afecteaza, de obicei, mucoasa interioara. Provoaca umflare, sensibilitate si modificari ale modului in care intestinele secreta si absorb. Acest lucru afecteaza digestia si scaunul.

Pentru perioadele tratamentelor cu antibiotice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Linex Forte. Acest probiotic este util si pentru persoanele cu o alimentatie necorespunzatoare, celor care trec prin momente de stres si a caror flora intestinala are de suferit. Linex Forte contine microorganisme rezistene la acidul gastric si la actiunea mai multor tipuri de antibiotice.

Simptome enterocolita:

  • Dureri abdominale si crampe;
  • Diaree, uneori sangeroasa;
  • Pierderea apetitului;
  • Greata si varsaturi;
  • Febra;
  • Oboseala;
  • Abdomen umflat.

Enterocolita este contagioasa, implica izolarea pacientului la domiciliu, este specifica sezonului cald si apare cu precadere vara. Durata vindecarii depinde de cauzle care au declansat boala:

  • infectii virale, cum ar fi gripa intestinala;
  • infectii parazitare, cum ar fi giardioza;
  • infectii bacteriene, cum ar fi intoxicatia alimentara;
  • consumul excesiv de alcool, cocaina si medicamente fara prescriptie medicala;
  • boli cronice intestinale, cum ar fi boala celiaca si boala Crohn.

Pentru a reduce riscul aparitiei diareei si a altor probleme digestive provocate de dezechilibrul florei intestinale la bebelusi pe fondul administrarii de antibiotice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Eubiotic Baby picaturi. De asemenea, acest produs reduce riscul aparitiei si severitatii colicilor si reduce riscul aparitiei si severitatii dermatitei atopice.

Sfaturi pentru un regim alimentar corect in caz de enterocolita

Nu se poate vorbi despre un tratament pentru enterocolita fara a face referire la un regim alimentar restrictiv, pentru remiterea rapida, in doar cateva zile, a simptomelor asociate.

Regimul corect pentru enterocolita, initiat inca din primele 24-48 de ore de la instalarea simptomelor, face referire la consumul de lichide si la reducerea consumului de alimente solide.

In cazul unui regim pentru enterocolita, sunt recomandate urmatoarele alimente, in ordinea introducerii lor in alimentatie:

Apa de orez - se obtine prin scurgerea orezului foarte bine fiert, in prealabil. Supa, foarte saraca in calorii, este un remediu antidiareic de succes, cu efect astringent, restabilind echilibrul electrolictic. Este cel mai bine tolerata in caz de infectie intestinala si diaree, protejand mucoasa digestiva de efectele nocive ale enterocolitei.

Iaurt probiotic – se recomanda consumul zilnic, timp de o saptamana, a 250 ml iaurt; acesta contine culturi vii de bacterii, ce ajuta la reechilibrarea rapida a florei intestinale (indeosebi, Bifidus si Acidophillus); consumul de iaurt ajuta la eliminarea bacteriilor patogene din intestin, reface imunitatea locala si restabileste functiile colonului.

Orez fiert, piure de cartofi si piure de morcovi - la inceput, toate preparate doar cu apa si sare. In faza de convalescenta, poate fi introdus uleiul la prepararea acestora. Orezul fier si piureurile aduc minerale in organism, pierdute, initial, dupa eliminarea masiva a acestora prin scaun.

Banane, afine, mere - sunt permise in faza de convalescenta a bolii. Sunt introduse gradat si se sisteaza imediat consumul lor daca diareea se intensifica. Afinele au efect astringent si antiinfectios. Consumul de mere si banane poate ajuta la inlocuirea potasiului pierdut in timpul episoadelor de diaree, contribuind la restabilirea echilibrului electrolitic al organanismului.

Chimen, fenicul, anason, coriandru - sunt condimente cu efecte antispatice intestinale, antibiotice, calmante. Pot fi adaugate in hrana, chiar in piureuri sau supe, pentru a fi mai usor tolerate si pentru calmarea colicilor abdominale.

Pentru persoanele adulte care au nevoie sa isi refaca echilibrul natural al florei intestinale, farmacistii Catena recomanda Refflor Forte adulti. Acest supliment alimentar contine zece miliarde de culturi vii, in proportii variabile, care contribuie eficient la buna functionare a sistemului imunitar. De asemenea, acest produs este indicat si persoanelor cu tulburari de tranzit, ca de exemplu contipatie sau diaree.

Dupa ameliorarea intolerantei gastrice, intr-un regim corect pentru enterocolita se continua cu consumul hidric compus din ceaiuri, apa/zeama de orez, supe de morcovi, supe degresate de carne/de zarzavaturi strecurate.

Se trece, treptat, la un regim enterocolita in care pot fi introduse:

  • carnea fiarta si tocata/peste la abur sau fiert;
  • albus de ou fiert in supa;
  • branza slaba de vaci;
  • branza telemea desarata;
  • fructe si legume cu continut scazut de fibre (morcovi, telina, cartofi, banane, etc.);
  • cereale rafinate (ovaz, orez);
  • paine alba prajita/pesmet.

Hidratarea, esentiala in regimul corect pentru enterocolita

Atat in cazul unui regim pentru enterocolita la adulti, cat si a unui regim pentru enterocolita la copii, se acorda o atentie deosebita hidratarii. Pauza alimentara si hidratarea sunt obligatorii in primele ore de la debutul simptomelor.

Desi previne deshidratarea, apa nu contine electrolitii necesari - ionii de sodiu, de potasiu, calciu, etc. Apa de orez, supele usoare de legume, care contine saruri, sunt cele mai potrivite pentru o vindecare rapida.

Exista, totodata, solutii speciale in cazul deshidratarii, cu un continut optim de minerale.

Ceaiul de menta, ceaiul negru, ceaiul de chimen sau ceaiul de cimbrisor consumate in timpul unui regim pentru enterocolita combat deshidratarea si diareea. In cazul unei deshidratari puternice, pentru echilibrare electrolitica, in ceaiuri se poate adauga cate o jumatate de lingurita cu sare.

Pentru a restabili si pentru a mentine echilibrul microflorei intestinale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Linex Baby. Echilibrul microflorei intestinale poate sa aiba de suferit din cauza unor tratamente cu antibiotice sau din cauza anumitor diete nepotrivite, si din acest fel se ajunge la probleme precum colici, diaree sau constipatie.

Regim enterocolita - alimente contraindicate / de evitat

  • Carnea, preparatele din carne, grasimile, alimentele bogate in calorii (accelereaza tranzitul intestinal);
  • Painea, exceptie facand cea prajita (astringent), pastele fainoase, dulciurile de orice fel (din comert sau pregatite in casa, cu sau fara crema etc.), alimentele bogate in amidon si in zaharuri (favorizeaza flora bacteriana de fermentatie);
  • Leguminoasele (fasole, soia, naut, mazare) sunt de evitat intr-un regim de combatere a simptomelor de enterocolita intrucat agraveaza spasmele/ durerile abdominale;
  • Fructele, cu exceptia celor deja prezentate, deoarece fructoza si enzimele continute agraveaza diareea;
  • Bauturile alcoolice, deoarece favorizeaza infectiile la nivelul tubului digestiv si inactiveaza antibioticele administrate impotriva infectiei intestinale;
  • Bauturile carbogazoase. Dioxidul de carbon stimuleaza contractiile intestinale, favorizand crizele de colici abdominale, efect valabil si in cazul bauturilor reci, inghetatei si bauturilor cu gheata;
  • Bomboanele si guma de mestecat cu indulcitori (sorbitol, manitol), cunoscuti pentru efectul laxativ.

regim-enterocolita

Regim enterocolita copii

Urmatorul regim in caz de enterocolita la copii (enterocolita acuta) este recomandat incepand cu varsta de 1 an+.

Regim enterocolita copii – Ziua 1

  • Hidratare in primele 6 ore de la debutul simptomelor;
  • 1-2 lingurita ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, sau 1-2 lingurite apa plata (cantitati mici, progresive).
  • Dupa restabilirea tolerantei digestive (cand copilul nu mai varsa), pot fi consumate:
  • Zeama orez, supa de morvoc, supa de dovlecel, preparate in casa, cu putina sare;
  • Crutoane de paine, preparate la cuptor, pana devin aurii;
  • Mar copt;
  • Banana.

Regim enterocolita copii – Ziua 2

Se poate consuma, in functie de toleranta digestiva a copilului, fara a-l forta, urmatoarele alimente, ca parte a unui regim enterocolita corect si echilibrat:

  • 2 portii lapte praf fara lactoza;
  • 2 portii banana+mar copt+branza de vaci facuta in casa (lapte fiert/20 minute+calciu lactic);
  • 1 portie supa (orez, morcov, dovlecel, orez; se poate introduce ulei vegetal – 5ml ulei la 1 litru de supa) + orez dietetic (preparat din orez, apa, sare, ulei) + carne de pui fiarta sau la gratar ( carnea se prepara separat, nu in supa, si se administreaza copilului doar cand acesta o accepta).

Regim enterocolita copii – Ziua 3+4

  • budinca cu branza si paste fainoase, preparata la cuptor;
  • paine prajita cu branza de vaci;
  • budinca din orez cu branza, gratinata la cuptor.

Pentru indulcire, in caz de enterocolita la copii, se utilizeaza glucoza praf 5% - 5 g glucoza la 100 g produs, ci nu zaharina, zaharoza, fructoza, aspartam sau alti indulcitori.

Regim enterocolita copii – alimente complet interzise

  • Lapte cu lactoza, smantana, branzeturi, compoturi, fructe crude, legume (castraveti, rosii, ridichi), prajituri, biscuiti, creme, gemuri, inghetata, miere, zahar, sucuri de fructe, supe cu zeama de carne (vita, pui, porc, organe).

Dupa un episod de enterocolita, revenirea la regimul alimentar initial este indicata in 2-3 saptamani, avandu-se in vedere intoleranta secundara la lactoza a copiilor, dupa episoadele diareice. Recomandari:

  • 10 zile: lapte fara lactoza;
  • 10-14 zile: lapte hipoalergenic;
  • 14-21 zile: trecere treptata la lapte integral, potrivit etapei de varsta a copilului.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318567#diet

https://www.medindia.net/patientinfo/enterocolitis.htm#what-are-the-complications-of-enterocolitis

Farmacistul Catena va recomanda: