Cataracta, boala ochiului: cauze si tratamentCatena
Ultima actualizare: 23 iunie 2021
Cataracta este o boala a ochiului care se rasfrange asupra cristalinului, adica asupra lentilei responsabile de focalizarea imaginilor pe retina. In conditii normale, aceasta lentila este transparenta, insa, daca vorbim de un ochi afectat de cataracta, atunci aceasta devine albicioasa, determinand pierderea vederii. Cu toate ca aceasta poate aparea inca de la nastere, si atunci este necesara interventia de urgenta, in caz contrar ochiul putand fi afectat ireversibil, cataracta este o afectiune care se manifesta odata cu inaintarea in varsta. Iata care sunt cauzele, simptomele si tratamentul cataractei.
Cauzele cataractei
Prima si cel mai putin evitabila cauza a cataractei este procesul natural de imbatranire care afecteaza cristalinul. Pe de alta parte, diabetul zaharat contribuie la aparitia cataractei, alaturi de o serie de afectiuni oftalmologice precum glaucomul, miopia forte, dezlipirea de retina sau retinita pigmentara. Leziunile oculare pot sta si ele la baza aparitiei cataractei, insa cea mai importanta cauza, care de altfel poate fi si evitata, este expunerea excesiva la razele ultraviolete. Persoanele care fac tratament indelungat cu cortizon pot prezenta risc crescut de cataracta la batranete.
Factori de risc
Fara indoiala, varsta inaintata este primul factor de risc, alaturi de factorii genetici, cataracta avand in acest caz un risc de aparitie de 50%. Pe de alta parte, se pare ca femeile sunt mult mai afectate de aceasta boala a ochiului comparativ cu barbatii, la fel si persoanele cu ochi caprui sau negri. Hipertensiunea arteriala, cu toate ca nu este pe deplin dovedit, dar si carentele constante de vitaminele A, C si E se pare ca au legatura cu cresterea riscului de dezvoltare a cataractei.
Simptomele cataractei
Tulburarile vizuale sunt primele care trebuie sa ingrijoreze: vederea incetosata, dubla sau neclara, dar si fotofobia, adica imposibilitatea de a rezista in fata unei lumini puternice. De asemenea, nedelimitarea contrastelor si denaturarea culorilor sunt alte simptome importante. Persoanele care isi schimba des lentilele ochelarilor sunt supuse unui risc ulterior de dezvoltare a cataractei.
Tratamentul cataractei
Din pacate, atunci cand cataracta s-a instalat, singurul tratament vizeaza interventia chirurgicala, insa aceasta nu este necesara chiar de la debutul afectiunii, ci abia mai tarziu pentru recuperarea vederii. Initial, corectarea vederii se face cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact, aceasta fiind singura varianta ajutatoare. Operatia in sine se recomanda doar atunci cand persoana in cauza nu-si mai poate indeplini absolut deloc activitatile zilnice si presupune indepartarea lentilei naturale a ochiului, adica a cristalinului deteriorat, si inlocuirea acesteia cu o lentila artificiala ce va indeplini acelasi rol.