Cauzele ridurilor: factori interni si externi care contribuie la aparitia ridurilor

Cauzele ridurilor: factori interni si externi care contribuie la aparitia ridurilor Cauzele ridurilor: factori interni si externi care contribuie la aparitia ridurilor

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

care-sunt-cauzele-ridurilor

Vi s-a intamplat vreodata sa va priviti in oglinda si sa remarcati niste riduri despre care nu stiati ca sunt acolo? Uneori, cand lumina cade pe chipul dumneavoastra din alta directie decat cea in care sunteti obisnuita in propria locuinta, e posibil sa descoperiti ca incepe sa se traseze nedorita harta a timpului. Cand vine vorba despre riduri, incercati sa nu pierdeti din vedere ca ele nu asculta de varsta biologica. Acestea sunt mai degraba martorii tacuti ai tuturor experientelor care includ rasete, incruntari, grimase, nopti albe si sticle cu apa nedesfacute.

Aflati din acest articol care sunt cauzele interne si externe care pot duce la aparitia de riduri si ce puteti face pentru a le preveni. Tineti cont ca asupra unor factori aveti control, asupra altora nu va puteti impotrivi. Demachierea inainte de culcare, folosirea cremei de protectie solara, hidratarea si utilizarea dermato-cosmeticelor potrivite sunt doar cativa pasi mici, dar de efect, pe care ii puteti face pentru a incetini aparitia suparatoarelor riduri.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell, un supliment alimentar care contribuie la formarea normala a colagenului si ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Produsul contribuie la mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii si imbunatateste textura acesteia.

Riduri? Linii fine? Oare cum au ajuns acolo? Trecerea timpului, soarele, rasetele, lipsa hidratarii si alti factori saboteaza chipurile doamnelor si domnisoarelor de pretutindeni. Cu toate acestea, daca gandim in profunzime, suparatoarele riduri nu sunt chiar o catastrofa. Mai degraba, ele sunt harta tuturor experientelor care ne-au facut ceea ce suntem astazi. In plus, daca ne luam anumite masuri de preventie, aparitia acestora ar putea fi incetinita.

Pe masura ca inaintati in varsta, veti observa ca pe chipul dumneavoastra incep sa apara linii fine. In general, acest lucru devine sesizabil dupa varsta de 25 de ani. Persoanele care au varsta cuprinsa intre 40 si 55 de ani sunt grupul de pacienti care cauta cu cel mai mare interes informatii si procedee de reducere a semnelor specifice trecerii timpului.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Hydrotenseur crema antirid restructuranta, un produs care creste elasticitatea pielii si estompeaza ridurile. Acesta are la baza o formula inovatoare pe baza de acid hialuronic cu trei tipuri de masa moleculara, lupeol si miolift. Rilastil Hydrotenseur crema antirid restructuranta incetineste evolutia suparatoarelor riduri de expresie, poate reduce profunzimea unor riduri deja existente si confera fermitate tenului.

Care sunt factorii interni ce pot cauza riduri

Stim deja ca trecerea timpului este un proces inevitabil care lasa urme asupra organismului, dar mai ales asupra chipului. Zilele care se scurg, grimasele, expunerea la soare, poluarea, fumatul, dar si alti factori contribuie, in diferite intensitati, la aparitia de riduri pe frunte, gat, maini, brate si picioare. In articolul de fata, vom vorbi despre acele riduri care deranjeaza cel mai tare – cele de pe fata.

V-ati intrebat vreodata de ce va confruntati cu riduri? Ei bine, odata cu trecerea timpului, se subtiaza straturile pielii si este redusa productia de colagen.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Hydrotenseur crema antirid restructuranta pentru zona ochilor ca tratament cosmetic pentru a reduce riduri, cearcane si pungile de sub ochi.

Colagenul este o proteina din organism care confera elasticitate pielii. Imaginati-va lucurile astfel: pielea dumneavoastra este similara unei benzi de cauciuc. Pe masura ce trece timpul, daca acea banda de cauciuc se intinde sau se misca prea mult, se slabeste si isi pierde capacitatea de a reveni la dimensiunea si forma obisnuite. Cand celulele corpului imbatranesc, capacitatea lor de a produce proteine ​​incetineste si ea. Acest lucru face ca „banda de cauciuc” sa revina tot mai greu la forma sa initiala, ceea ce cauzeaza riduri.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Daily Care apa micelara pentru curatare fetei si a ochilor. Produsul are la baza o formula delicata, potrivita pentru orice tip de ten. Rilastil Daily Care apa micelara indeparteaza cu blandete machiajul, impuritatile si excesul de sebum.

Exista mai multi factori care duc la aparitia de riduri:

Varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea sufera diferite transformari care duc la aparitia de riduri. Pierderea colagenului din piele este una dintre principalele cauze care ii permit timpului sa lase urme pe ten.

Miscarile faciale

Expresiile faciale, cum ar fi zambetul, incruntarea sau mijirea ochilor duc la aparitia de riduri si linii fine chiar si la varste fragede. Aceste adancituri devin tot mai pronuntate pe masura ce trece timpul.

cauze-aparitie-riduri

Mostenirea genetica

Daca mama sau tatal dumneavoastra s-au confruntat devreme cu aparitia primelor riduri, e posibil ca istoria sa se repete.

Tenul deschis la culoare

Cu cat nuanta pielii este mai deschisa, cu atat creste riscul de a va alege cu leziuni solare – factor ce favorizeaza aparitia ridurilor.

Care sunt factorii externi care pot cauza riduri

Pe langa factorii interni, mai exista si niste factori externi care pot duce la aparitia de riduri.

Expunerea la soare

Expunerea excesiva la radiatiile UV poate duce la imbatranirea prematura a pielii, proces cunoscut si sub numele de fotoimbatranire. Razele ultraviolete descompun fibrele de colagen si duc la producerea de elastina anormala. Cand razele UV incep sa produca leziuni asupra pielii, organismul produce o enzima numita metaloproteinaza. Aceasta reconstruieste colagenul. În timpul procesului, unele fibre sanatoase sunt afectate, ceea ce duce la elastoza solara (formarea dezorganizata a fibrelor). Se formeaza riduri atunci cand procesul de reconstructie are loc din nou si din nou, tot mai putin eficient de fiecare data.

cauze-riduri

Machiajul

Oricat de obosita ati fi, nu uitati sa va demachiati inainte de culcare. Machiajul in sine si reziduurile sale pot infunda porii, ceea ce reduce capacitatea organismului de a produce colagen. Acest lucru ar putea duce la imbatranire prematura si, implicit, la riduri. Asadar, la finalul zilei, indepartati-va machiajul cu apa micelara si un cleanser (produs de curatare a fetei) pentru a va asigura ca porii dumneavoastra sunt curati.

Fumatul

Atunci cand este sanatoasa, pielea se regenereaza in mod constant. Colagenul vechi se descompune si se indeparteaza singur din organism pentru a fi inlocuit. Oamenii de stiinta sugereaza ca fumatul reduce productia de colagen nou, ceea ce duce la aparitia de riduri.

Poluarea

Pe masura ce patrunde in pori, aerul poluat poate duce la descompunerea colagenului. Radicalii liberi provoaca daune atunci cand atrag electronii din alte moleculele din corpul nostru. Procesul modifica structurile chimice si functionarea normala a organismului, accelerand imbatranirea, lucru care se reflecta sub forma de riduri. Poluarea mediului inconjurator este o sursa majora si inevitabila de expunere la radicalii liberi. Chiar daca antioxidantii ne protejeaza impotriva radicalilor liberi, daunele tot apar.

preventie-riduri

Sfaturi pentru preventie

Va preocupa acele riduri si linii fine de pe chipul dumneavoastra? Iata ce puteti face pentru a inceti dezvoltarea lor si a preveni formarea altor astfel de modificari ale pielii:

  • limitati expunerea la soare – specialistii sugereaza ca expunerea excesiva la soare afecteaza pielea mai mult decat mostenirea genetica;
  • folositi produse de protectie solara in fiecare zi a anului – acestea ajuta la prevenirea cancerului, dar si a imbatranirii premature a pielii;
  • nu mijiti ochii in incercarea de a vedea mai bine, ci purtati ochelari;
  • dormiti cel putin sapte ore in fiecare noapte;
  • dormiti pe spate – somnul in anumite pozitii poate duce la aspectul de riduri de somn. Cand greutatea capului cade pe zona centrala a fetei, pielea se pliaza si formeaza anumite cute;
  • mancati peste, in special somon – omega-3 este unul dintre cei mai buni prieteni ai pielii;
  • consumati cacao, nu cafea – in 2006, in Journal of Nutrition a fost publicat un studiu din care rezulta ca in cacao de afla cantitati mari a doi flavanoli dietetici, mai exact epicatehina si catehina, care protejeaza pielea de daunele solare si imbunatatesc textura pielii;
  • mancati fructe si legume – nu subestimati niciodata puterea antioxidantilor;
  • limitati consumul de zahar;
  • evitati consumul de alcool;
  • renuntati la fumat – tigara contine enzime care descompun colagenul si elastina. Specialistii de la St. Thomas Hospital, Londra, au realizat un studiu prin care au descoperit ca in ciuda mostenirii genetice, fratele/sora care fumeaza are pielea cu până la 40% mai subțire decat fratele/sora ce nu a deprins acest viciu;
  • folositi crema hidratanta;
  • evitati spalarea excesiva a fetei – apa de la robinet indeparteaza uleiurile naturale ale pielii care au rol de bariera si de retinere a umezelii. Ideal ar fi sa va spalati pe fata de doua ori pe zi, dimineata si seara, si sa folositi un produs de curatare a fetei (cleanser). Daca purtati casca, sapca sau faceti exercitii fizice intense care favorizeaza transpiratia, va puteti spala suplimentar;
  • hidratati-va corespunzator;
  • invatati sa gestionati stresul de la munca si de acasa;
  • incercati dermabraziunea – o procedura dermato-cosmetica de exfoliere care contribuie la indepartarea stratului superior de celule ale pielii si la reducerea vizibilitatii unor riduri si linii fine;
  • folositi, in fiecare dimineata, pe tenul curat, un ser cu vitamina C – impreuna cu produsul de protectie solara, va poate oferi urmatoarele beneficii: creste productia de colagen, lumineaza tenul si lupta impotriva radicalilor liberi;
  • folositi produse care contin acid hialuronic –  pot ajuta la reducerea acelor riduri si linii fine de pe frunte, gat, din jurul ochilor si a gurii.
  • apelati la un medic dermatolog care sa va ajute sa va insusiti un ritual de ingrijire a tenului pentru dimineata si un altul pentru seara.

 

Surse:
https://www.webmd.com/beauty/features/23-ways-to-reduce-wrinkles
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-wrinkles#avoid-uv-light
https://www.verywellhealth.com/what-causes-wrinkles-1068726
https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17488-smoking
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10984-wrinkles
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927

 

 

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: